Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Coronacrisis kan nog twee jaar duren

De huidige coronamaatregelen gelden tot en met 28 april. Maar volgens experts kan deze 'social distancing' zo maar eens heel lang gaan duren.

De pandemie houdt de wereld in zijn greep

De huidige maatregelen zijn van kracht om de coronacrisis te kunnen beteugelen. Afstand houden, niet naar buiten als dat niet hoeft, geen feestjes, zo min mogelijk bij anderen op visite, scholen dicht, horeca dicht en ga zo maar door. Ze gelden tot 28 april. Maar experts melden in NRC: we zijn nog maar net begonnen.

Of de horeca en scholen nog langer dicht blijven is de vraag, maar het zou zo maar kunnen dat we in Nederland één of meerdere jaren een vorm van 'social distancing' moeten gaan hanteren. De maatregelen hebben effect: de verspreiding remt af. Maar zodra we de maatregelen opheffen bestaat de kans dat de ziekte zich weer sneller verspreid. 

Zo’n veertig epidemiologen en andere vakkundigen werken samen om het RIVM te ondersteunen, schrijft NRC. Er worden overal ter wereld verschillende aanpakken gehanteerd om het virus te beteugelen, van complete lockdowns tot onze social distancing. Zodoende zijn er ook diverse exitstrategiëen bedacht, om het virus compleet uit te roeien. Maar geen daarvan is een droomscenario: ze zijn of moeilijk uit te voeren, of maatschappelijk ontwrichtend, of duur en kosten veel tijd.

Er wordt met smart gewacht op een vaccin dat iedereen immuun maakt. Maar het kan nog lang duren voordat dat ontwikkeld en massaal geproduceerd is. Tot die tijd moeten er andere oplossingen gezocht worden, en één daarvan lijkt nu 'social distancing. Zo creëren we uiteindelijk 'groepsimmuniteit'. Maar dat kan volgens de experts dus nog best eens één tot twee jaar gaan duren.