De weerzin van Wolder. De inwoners van de Maastrichtse wijk, die direct grenst aan België, denken met een diepe zucht terug aan begin vorig jaar, wanneer sirenes en alarmlichten het straatbeeld overheersen. Waar normaal serene rust de boventoon voert, is het nu dagenlang een komen en gaan van politieauto’s en rechercheurs in de bekende witte pakken. Het onmogelijke is toch gebeurd: er is in Wolder een gruwelijke moord gepleegd.
Op 26 januari 2017 omstreeks 9.20 uur komt er op het politiebureau van Maastricht een verontrustend telefoontje binnen. Het is van de buurvrouw van Rini Ansems, zij is gealarmeerd door de interieurverzorgster die geen gehoor heeft gekregen bij haar bejaarde klant. Het tweetal heeft vlak daarvoor met een reservesleutel de woning van Ansems aan de Sluizerbank betreden.
Daar treffen zij een ravage aan: kastjes en lades zijn opengetrokken, een deel van de inhoud ligt verspreid over de grond. Maar Rini zelf, Oma Rini voor intimi, is in geen velden of wegen te bekennen. Twintig minuten later betreden twee verbalisanten van de Limburgse politie de woning.
Ze zien vrijwel meteen bloedsporen op de klink van het toilet en de meterkast. In de garage doen zij naast de toegangsdeur een gruwelijke ontdekking. Daar ligt het stoffelijk overschot van Ansems met rond haar hoofd een grote plas bloed. De huidskleur is ‘zeer licht en grauw’. “Verder zagen verbalisanten dat er gestold
bloed aanwezig was ter hoogte van haar hals,” zo tekent de recherche later op in het onderzoeksdossier met de naam Snip. De Limburgse opsporingsdiensten formeren vrijwel meteen een Team Grootschalig Onderzoek (TGO) en beginnen te rechercheren. Echte aanknopingspunten hebben ze dan nog niet. Een passantenen buurtonderzoek, waarbij liefst 550 adressen een bezoekje krijgen van agenten, levert niks op. Net zoals later het uitloven van een beloning van 15.000 euro niet tot bruikbare tips zal leiden. Ook de achtergronden vaneen contactadvertentie die Ansems eerder in een regionale krant plaatste omdat zij zich eenzaam voelde, trekken de speurders nauwkeurig na. Maar ook dit zonder resultaat.
Geheime tips
De doorbraak in het onderzoek komt uiteindelijk in de zomer van 2017. Tot vier keer toe krijgt de Limburgse recherche op 11 en 12 juli via de afdeling Team Criminele Inlichtingen (TCI) informatie van geheime tipgevers doorgespeeld over de moord op Rini Ansems. Binnen het TGO Snip gaan vrijwel onmiddellijk alle alarmbellen rinkelen als men deze informatie, die overigens nooit als direct bewijs kan worden gebruikt, tegen het licht houdt.
Voor het eerst tijdens het al maanden durende onderzoek komt er zeer concreet een verdachte in deze zaak in beeld. In een van de processen-verbaal staat: “In het verdovendemiddelenmilieu in Maastricht wordt verteld dat verslaafde Sandra N. in januari 2017 in Maastricht in de nabijheid van de grens met Vroenhoven (België) een bejaarde vrouw in haar woning heeft doodgestoken.”
In een ander proces-verbaal in het dossier tekent men op: “Januari 2017 werd in de wijk Wolder in Maastricht een oude vrouw vermoord door Sandra N. Ten tijde van de moord verbleef Sandra in de woning van Michel. Michel woont in een hoekwoning gelegen aan de kruising Maastrichtersteenweg en Wolderweg in Vroenhoven (België), in de nabijheid van de Nederlandse grens met Maastricht. Sandra heeft Michel details verteld over de door haar gepleegde moord.”
Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel van Bjorn Thimister lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.