Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Misdaadklassieker: Fatale liefde en de Mocro Maffia

Voor de misdaadklassieker van deze week gaan we terug naar nr 17 in 2015.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Voor de misdaadklassieker van deze week gaan we terug naar nr 17 in 2015. Een gezinsdrama dat de tongen nog altijd beroert - tegen de achtergrond van de Mocro Maffia, geschreven door Wouter Laumans en Merijn Schrijver, ook bekend van hun boek Mocro Maffia.

Luana en Ziggy

Fatale liefde de Mocro Maffia 

Sinds zijn vriendin Luana Luz Xavier voor de ogen van haar kinderen vermoord werd in Amstelveen, is er taal noch teken van Najib ‘Ziggy’ Himmich vernomen. Houdt Ziggy zich schuil of hebben zijn vijanden hem al lang geleden te pakken gekregen? Zowel bij de recherche als binnen het criminele milieu houdt men er serieus rekening mee dat Ziggy is omgebracht.

Tekst Wouter Laumans, Marijn Schrijver 

Het Keizer Karel College is een nette katholieke school in Amstelveen-Noord. Omringd door groene sportvelden is het een school die goed staat aangeschreven bij de ouders uit de slaapgemeente onder Amsterdam. De onderwijsinstelling scoort goed bij de landelijke examenuitslagen en omarmt belangrijke waarden als verdraagzaamheid, respect voor elkaar en saamhorigheid.

De normen en waarden van het KKC zullen de meeste kinderen uit de brugklas op dinsdagochtend 9 december 2014 waarschijnlijk een rotzorg zijn. Zij zitten met hun hoofd al bij de aankomende kerstvakantie. Nog maar even en dan breekt een periode van vrije dagen aan. Enkelen hebben wel wat zorgen aan hun hoofd. Namelijk het kerstrapport, dat haarscherp aantoont of ze de afgelopen tijd hard gewerkt hebben of maar wat aan hebben lopen lummelen. En zo lijkt deze ochtend eigenlijk te verlopen als alle andere.

Alleen blijft een van de schoolbanken in een van de brugklassen die ochtend leeg. Langzaam maar zeker gonst het verschrikkelijke verhaal de school binnen. Kinderen uit Westwijk weten te vertellen dat er gisteravond een vrouw is vermoord bij hen in de buurt. De brugklassers schrikken als ze het nieuws horen. De moeder van hun klasgenootje: de 34-jarige Luana Luz Xavier is gisteravond op straat doodgeschoten.

Het is een doelgerichte liquidatie.

Kickbokser en nachtvlinder

Luana groeit op in het binnenland van Brazilië, niet ver van de stad Palmas. Ze is de middelste van drie zussen. Haar oudste zus is de eerste die verhuist naar Nederland. Op bezoek bij nichtjes in Nederland raakt zij eind jaren negentig verliefd. Niemand is echt verbaasd als Luana snel daarna ook besluit neer te strijken aan de andere kant van de oceaan; iedereen weet dat de zussen onafscheidelijk zijn.

Op zondag gaat de diepgelovige Luana naar opzwepende evangelische kerkdiensten. 's Avonds gaat ze net zo graag uit in de clubs rond de Amsterdamse uitgaanspleinen. Al snel krijgt ze een relatie met een Colombiaanse Nederlander. De twee krijgen rond de eeuwwisseling samen een dochtertje, maar de relatie houdt niet lang stand. Luana heeft als twintiger meerdere steeds korte relaties. Maar 'de ware' zit er niet tussen.

Uit het uitgaansleven kent Luana de meest uiteenlopende types. Ook Gwenette Martha duikt op in haar kennissenkring. De Antilliaanse topcrimineel heeft dan nog de status van 'ongrijpbaar'.

Pas later, in 2011, loopt Luana voor het eerst Najib Himmich tegen het lijf. Het is een van de belangrijkste mannen in de organisatie van Martha. De Marokkaan uit Amsterdam-Oost met de bijnaam 'Ziggy' spot de sprankelende Braziliaanse in een discotheek. De 23-jarige kickbokser is meteen helemaal weg van de 31-jarige nachtvlinder. Luana is daarentegen niet direct overtuigd, maar laat zich toch verleiden tot een afspraakje.

Ziggy speelt zijn kaarten goed uit; de twee krijgen dikke verkering. Een jaar later, in 2012, wordt hun dochtertje al geboren. Nog een jaar later volgt een zoontje. Dat is snel, denken ook Luana's familieleden. Je bent even in Brazilië en ze is alweer zwanger. Zij beschrijven Ziggy als: calado. Stil. Wel lief. Met Luana, de kinderen, zijn schoonfamilie. Maar niet per se sociaal. Je kunt er niet urenlang een gesprek mee voeren. Calado. Hij zegt dat hij zijn mooie kleding net als zijn bijnaam Ziggy (de onoverwinnelijke) dankt aan zijn kickbokscarrière, maar de familie verdenkt hem ervan dat hij niet helemaal eerlijk zijn geld verdient. Dat hun huis beschermd wordt met metalen rolluiken en er drie toezichtcamera's aan de gevel hangen, vinden ze dan weer niet zo opmerkelijk. Er wordt veel ingebroken in de wijk.

Een heftige romance

Urenlang een gesprek kunnen voeren is op zich wel een handige vaardigheid voor een nieuwkomer in de familie van Luana. Haar gezin en dat van haar oudste zus eten elke dag samen. De ene keer bij Luana thuis, de andere keer bij haar zus. Zo hecht zijn ze. Beide wonen in dezelfde Amstelveense wijk. Familie uit Brazilië vliegt regelmatig voor langere tijd in.

Met haar zaak Empória Brasil houdt ze zich sinds 2005 bezig met de import van Braziliaanse en Colombiaanse kleding. De zaak is in 2011 overgegaan in District 9: een trendy winkeltje in de hippe Negen Straatjes in de Amsterdamse grachtengordel. Een ‘concept store voor de modebewuste man’, waar ze dure street wear verkopen van merken als Lanvin, Yves Saint Laurent en Prada.

Maar niet alleen modebewuste mensen weten de zaak te vinden. Geregeld ziet de politie dat bekende Amsterdamse gangsters in Luana’s winkel rondhangen. En dan met name boeven die verkeren in de coterie rond Gwenette Martha.

De mooiste herinneringen aan Luana zijn voor haar familie de momenten dat Luana stoeit, danst, zingt en springt met haar kinderen, neefjes en nichtjes. Koprollen maken in de woonkamer. Je spierballen aanspannen en heel stoer kijken voor een foto. Gelukkig zijn veel van die herinneringen vastgelegd op smartphones.

Minder rooskleurig is de herinnering aan de relatie van het stel. Het is een heftige romance met felle ruzies die oplopen tot het punt dat Ziggy de deur uit stormt en weer een tijdje buiten beeld blijft. Het is een romance met diepe dalen en hoge pieken. De familie wordt bij tijd en wijle gek van de turbulente verhouding en oppert dan zelfs of het niet beter is om uit elkaar te gaan. Maar dat doet het stel niet. Uiteindelijk komt het altijd goed. Dan vraagt Luana haar vriend weer of hij op zaterdag nou ook eens mee wil naar de evangelische gemeente. De vrome dame hoopt zelfs op een aanzoek.

De gelijke van Gwenette

Dan wordt het 2014. In Amsterdam woedt een allesvernietigende onderwereldoorlog. Die begon eind 2012 toen Gwenette Martha's rechterhand, Najeb Bouhbouh, werd doodgeschoten in Antwerpen. Het tragisch dieptepunt daarin is de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Daarbij worden eind 2012 twee jonge Marokkaanse jongens met bruut geweld vermoord. En het lijkt erop dat Ziggy midden in het conflict zit. Zo komt er bij de Criminele Inlichtingen Eenheid in 2013 informatie binnen dat hij samen met twee anderen het plan heeft opgevat om een liquidatie uit te laten voeren. Een van die andere mannen is een neef van Gwenette Martha.

Terwijl de oorlog in de Amsterdamse onderwereld vele levens eist, groeit de status van Ziggy alleen maar. Gwenette zit een groot deel van 2013 vast op verdenking van het voorbereiden van een liquidatie en Bouhbouh is dood. En dus lijkt het erop dat Ziggy binnen de groep van Gwenette inmiddels als diens gelijke kan worden beschouwd. De twee onderhouden in ieder geval nog goed contact. Op de bezoekerslijst van de gevangenis waar Gwenette vastzit staat ook Ziggy's echte naam. Tegelijkertijd gaat het verhaal dat Ziggy het helemaal niet zo erg vindt dat de grote baas weer in de cel zit. Hij zou zijn pas verworven machtspositie wel kunnen waarderen.

Als Gwenette weer op vrije voeten is, weet hij ternauwernood te ontsnappen aan een liquidatie. Op 22 mei 2014 heeft hij aanmerkelijk minder geluk. Die avond wordt Gwenette Martha door mannen met mitrailleurs geliquideerd in Amstelveen. Het feit dat hij op dat moment geen kogelwerend vest aanheeft, terwijl hij dat normaal gesproken wel heeft, geeft voeding aan het idee dat Gwenette zijn afspraak van die avond vertrouwde.

Hierna geldt Ziggy als de nieuwe baas van de groep-Martha. Maar in de loop van 2014 raakt hij opeens uit beeld. Volgens de recherche bevindt hij zich op een van zijn twee onderduikadressen in Marokko en Spanje.

Luana spreekt Ziggy nog wel, vrijwel dagelijks. Gewoon telefonisch. Ze weet ook precies waar hij zit. In Madrid. In juni gaat ze nog met de kinderen bij hem op bezoek. En in oktober vieren ze de verjaardag van hun jongste zoontje in Madrid. Ziggy lijkt inmiddels in de verste verte niet meer op de afgetrainde kickbokser die je na een zoekopdracht op Google aantreft. Zijn onstuitbare hang naar McDonald’s en cola heeft ervoor gezorgd dat hij moddervet is geworden.

Halfverwege november stoppen de telefoontjes uit Madrid opeens. Het blijft dagenlang stil. Luana wordt ongerust. Ze probeert van alles om Ziggy te bereiken, maar het lukt haar niet. Na twee weken is ze het zat en besluit ze in haar eentje af te reizen naar de Spaanse hoofdstad. Ze gaat naar het hotel waar Ziggy zou moeten verblijven. In zijn kamer vindt ze meer vragen dan antwoorden. Alles ligt er nog. Zijn paspoort, portemonnee, al zijn kleren... Zelfs zijn telefoon. Nu is ze heel bezorgd. Na een paar dagen keert ze zonder resultaat terug in Amstelveen.

Gehuil door merg en been

Zeven dagen later is het 8 december 2014. Luana en haar twee jongsten dineren bij haar oudste zus. Iedereen is er. Ook de familie uit Brazilië. Haar moeder, andere zus en diens dochtertje van 9 jaar. Eén groot familiefeest. Alleen Luana's oudste dochter is thuisgebleven. Het menu is als zo vaak: rijst, bonen, salade, vlees... Ze eten typisch Braziliaans: veel. Omdat het maandag is, blijft het deze avond bij een enkel wijntje.

Luana besluit om wat eten naar haar dochter thuis te brengen. De gerechten gaan in de achterbak, Luana kruipt achter het stuur en de rest van de auto zit binnen de kortste keren stampvol familie. Naast Luana zit haar 9-jarige nichtje en op de achterbank haar moeder met de jongste op schoot, de ander naast zich en kroost van Luana's oudste zus. De volgeladen wagen rijdt door Amstelveen-Westwijk om het eten af te leveren. Rond halfacht arriveren ze op de Beeckestijn.

Luana stapt uit de auto, net als haar nichtje van 9 dat de deur open wil doen voor haar oma, met de baby op schoot. Luana loopt naar de achterbak om het eten voor haar oudste eruit te halen. Terwijl ze dat doet, horen de kinderen in de auto een knal en zien ze een lichtflits. “Kijk, fogos,” zegt er een. Vuurwerk. Er zijn meer knallen. Alleen het 9-jarige nichtje van Luana is getuige van hoe haar tante door gemaskerde mannen van achter neergeschoten wordt.

Enkele momenten later gaat het geluid van een huilende moeder en huilende kinderen door merg en been. Terwijl de BMW met de schutter snel wegrijdt, sprinten buren op het lawaai af. Ze zien Luana naast haar auto liggen in een plas bloed. Haar kinderen hebben zich op haar geworpen. Een van de buren is doktersassistente, ze voelt aan haar polsslag dat Luana nog steeds leeft, maar ziet ook dat de vrouw heel veel bloed verloren heeft. Luana haalt het niet. Ze overlijdt op straat.

In de buurt breekt paniek uit. Een aantal buurtbewoners realiseert zich wat er aan de hand is en wordt bang om zelf ook neergeschoten te worden. Maar de moordenaars zijn dan al een poosje verdwenen. Om te zorgen dat ze de politiehelikopter te snel af zijn, hebben ze een woonblok verderop hun vluchtauto al gedumpt. Ze hebben de gestolen, zwarte BMW in brand gestoken en zijn weggelopen. Een andere vluchtauto, een grijze Polo, laten ze staan.

De dood van Luana vormt een nieuw dieptepunt in de Amsterdamse onderwereldoorlog, waarin al zo veel slachtoffers zijn gevallen. Voor het eerst is daarbij ook een vrouw het slachtoffer geworden. Een mediastorm barst los. Bij Opsporing verzocht doet presentatrice Anniko van Santen een dag na de moord een emotionele oproep aan de betrokkenen. “Er is een jonge moeder doodgeschoten, waarom was dat nou nodig?”

Het is een vraag die meer mensen stellen. Waarom moest Luana dood?

Zwaarbewaakte bunker

De politie laat vrijwel direct weten dat Luana ‘een bekende’ van hen is. Dat verhaal lijkt gebaseerd op het feit dat de Braziliaanse ooit een keer is voorgekomen als bijvangst in een witwasonderzoek. Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen, zegt op de radio dat ze blij is dat er geen ‘onschuldig slachtoffer’ is gevallen.

Na haar dood weten alle media te melden dat Luana de vriendin was van een ‘bekende crimineel’. Bij de politie was hij dat inderdaad, maar in de media zeker niet. Dat is na de moord op Luana in één klap veranderd. Iedereen wil weten wie de crimineel is wiens vriendin in koelen bloede is afgemaakt. Tot de moord in Amstelveen was Ziggy een naam die zelfs op straat - met de telefoons uit en niemand in de buurt - enkel en alleen gefluisterd werd. Alleen al weten dat Ziggy bestond was riskante informatie om op zak te hebben. Juist omdat de als explosief bekend staande Ziggy nog geen publiek profiel had. Ook al werd en wordt hij officieel verdacht van betrokkenheid bij een moord in 2010 binnen de Amsterdamse Mocro Maffia. 

Twee dagen na de moord, op woensdag 10 december, staat er 's avonds opeens een bescheiden politiemacht voor de deur van het huis van Luana's oudste zus. Rechercheurs hebben een ijzingwekkende boodschap voor haar. “We hebben uit bronnen vernomen dat u geliquideerd kunt worden.” De agenten maken een paniekerige indruk. “Jullie moeten nu weg!” Alle familieleden worden snel bij elkaar gezocht, niet iedereen is op dat moment thuis. Iedereen is geschrokken. Kinderen huilen. Halsoverkop vertrekt de familie naar een bungalowpark in het zuiden van het land.

Het vakantiehuisje moet de familie zelf betalen, omdat de politie niet zeker weet of de dreiging concreet is. In de bungalow worden familieleden in de daaropvolgende dagen verhoord. Twee weken later staat er opeens ook bij het onderduikadres een stoet van politievoertuigen met zwaarbewapende agenten voor de deur. Dit keer hangt er zelfs een helikopter in de lucht. Onder zware beveiliging wordt de familie overgebracht naar een soort bunker. Het blijkt later de Amerikaanse legerbasis Zeist. Ze moeten hun telefoons inleveren en de eerste nacht in een cellencomplex slapen, omdat hun verblijf nog niet klaar is. Ze mogen met niemand contact hebben. Ook wordt hun afgeraden met hun advocaat te bellen. Dat zou gevaarlijk zijn en sowieso zinloos. Wanneer die probeert contact te krijgen met het gezin, wordt gezegd dat er vanuit binnen geen verbinding mogelijk is. Uiteindelijk zullen ze meerdere weken in de zwaarbewaakte bunker verblijven.

De familie zal niet meer terugkeren naar Amstelveen. Net als in het huis van Luana zijn de bewoners op stel en sprong vertrokken. Zo ziet het er maanden later nog steeds uit. Stoelen staan niet aangeschoven, bedden blijven onopgemaakt en in de koelkast ligt het eten van begin december te rotten.

Op een gegeven moment ontstaat er contact met de familie van Ziggy. “Sorry, sorry,” zeggen zij. Ook zijn eigen familie weet niet waar Ziggy is, ze hebben al weken niets meer van hem gehoord.

Het is wachten op Ziggy. Wat gaat hij doen nu de moeder van zijn twee kinderen is vermoord? Er wordt gespeculeerd dat Luana is omgebracht door de vijanden van Ziggy. Omdat ze hem nergens konden vinden is met de moord op Luana geprobeerd hem uit zijn tent te lokken. Insiders verwachten dan ook een gruwelijke vergelding. Maar die lijkt uit te blijven. Luana's nabestaanden horen niks. Waar blijft hun schoonzoon, hun zwager? Wanneer laat hij iets van zich horen? Er zijn twee kinderen die hun moeder verloren zijn. Waar blijft hun vader?

'Mama is bij God'

Naar aanleiding van de moord op Luana zijn wij de afgelopen maanden intensief op zoek gegaan naar Ziggy. We hebben met meerdere mensen gesproken die in het verleden met hem omgingen. Maar niemand had ook maar iets van hem gehoord.

Daarnaast hebben we uitgebreid gesproken met een aantal bronnen. Drie van hen, allen personen die zeer goed ingevoerd zijn in het reilen en zeilen binnen de Amsterdamse onderwereld, vertellen onafhankelijk van elkaar een eensluidend verhaal. Te weten: Ziggy is al lang dood.

Over de exacte datum was geen duidelijkheid, maar allen stelden dat hij vermoedelijk eind vorig jaar is geliquideerd in Spanje. Ook over het motief zijn ze eensgezind: Ziggy moest boeten voor het feit dat hij binnen het milieu gezien werd als de persoon die Gwenette Martha bij diens liquidatie in de val heeft gelokt.

Dat Ziggy al lang dood is, is een scenario waar ook binnen de recherche ernstig rekening mee wordt gehouden. Maar waarom moest zijn geliefde Luana dan alsnog worden doodgeschoten?

Het antwoord op die vraag zou volgens de politie best eens kunnen liggen in het verhaal dat Luana naar Spanje is gegaan om daar haar vriend te zoeken. Bij familie en vrienden stond ze bekend als iemand die erg veel waarde hechtte aan haar familie. Wellicht heeft ze in haar zoektocht naar Ziggy een vermoeden gekregen wie zijn moordenaars waren en werd ze daarmee een risico voor hen. Een risico dat uit de weg geruimd moest worden.

Het is ook het verhaal dat onze bronnen op straat gehoord hebben. “Alleen Luana wist met wie Ziggy had afgesproken op het moment dat hij vermoord werd. Dat is haar fataal geworden.”

Feit blijft in elk geval dat een moeder van drie kinderen voor de ogen van haar familie is doodgeschoten. Een hele familie is kapot. Het 9-jarige nichtje van Luana, dat alles zag gebeuren, ligt er nog wakker van. Zij zag als enige daadwerkelijk de schoten. De herinnering die haar het meest teistert is dat ze na de fatale schoten de daders hoorde lachen.

De 3-jarige dochter van Luana en Ziggy is ook van alles op de hoogte. “Mama is bij God. Papa is in Spanje. Ik wil hem zien.” Of zij eigenlijk nu al wees is, blijft een grote vraag.

‘Politie speelde spelletje met ons’

De familie van Luana is niet onverdeeld blij met het optreden van de politie in de nasleep van de moord in Amstelveen. Nadat de familie op aangeven van de politie hun huis ontvluchtte, moest zij bijvoorbeeld zelf het eerste onderduikadres financieren. Terug naar hun oude leventje kan niet meer, dat is te gevaarlijk volgens de politie. Bij de opbouw van een nieuw bestaan hadden de nabestaanden daarom meer hulp gewild. “We kunnen jullie niet je hele leven beschermen,” kregen ze te horen.

Daarnaast zijn ze er niet blij mee dat de recherche aan de familie van Najib Himmich andere verhalen vertelt dan aan hen. “Ze hebben spelletjes met ons zitten spelen,” zegt een. Zo legde de politie aan de familie Himmich het verhaal voor dat het juist Luana was die Ziggy de criminaliteit introk. “Tegen ons zeggen ze één ding, tegen de andere familie een ander ding.”

De echte woede gaat overigens enkel en alleen uit naar de daders. “Zij hebben echt levens, van familie, vrienden en buren helemaal kapotgemaakt.”

Aanslag in Almere

Een eerder in de media geopperde theorie luidt dat Luana ene Chahid Y. in de val heeft gelokt. Deze man, die naar verluidt bij Gwenette Martha was toen die werd geliquideerd in Amstelveen, was op 2 november 2014 zelf het doelwit van een aanslag. In Almere lieten daders zijn auto exploderen en werd hij beschoten. Op internet is daarna geopperd dat Luana mogelijk achter deze aanslag zat. De familie benadrukt dat Luana op dat moment echter in Madrid was, samen met haar moeder en jongste kind.

Nog een scenario

De politie wil op dit moment nog niet uitsluiten dat Ziggy degene is geweest die Luana heeft laten ombrengen. Het motief voor de moord zou liggen in het feit dat Ziggy bang was dat Luana een verklaring over hem zou af gaan leggen.

Volgens Mark Teurlings, de advocaat van de familie van Luana, sluit de familie die optie nagenoeg uit. “Ziggy gold als een familieman. Zijn gezin heeft niets meer van Ziggy gehoord. Zijn jonge kinderen dus ook niet. Ook zij houden rekening met alle scenario’s, maar het meest wordt rekening gehouden met zijn overlijden. Het verdriet om het verlies van Luana is uiteraard erg groot. Behalve hun geliefde moeder, zus en dochter zijn ze alles in Nederland kwijt, op aanraden van de politie zijn ze gevlucht. De angst overheerst, maar natuurlijk hopen ze dat de daders worden gevonden.”