Ziggy's laatste streek - Het bloederige einde van een Amsterdamse carrièrecrimineel

Ziggy's laatste streek - Het bloederige einde van een Amsterdamse carrièrecrimineel

Uit de editie van 27 september 2017: Hoe een Marokkaan uit Amsterdam-Oost de top van de onderwereld tegen elkaar uitspeelde en dat zelf met de hoogste prijs moest betalen. EXCLUSIEF: het verhaal van Najib ‘Ziggy’ Himmich, de man die top dogs Gwenette Martha én Samir ‘Scarface’ Bouyakrichan in de val zou hebben gelokt.

Best lang had hij het volgehouden. Niet gek toch voor een kickboksertje uit Amsterdam-Oost.

Met zijn snelle vuisten was hij opgevallen.

Bij het publiek, bij zijn tegenstanders, die hij meestal ondersteboven sloeg, en bij zijn sponsor.

Later kreeg hij ‘een baantje’ bij de ‘winkel’ van die sponsor. En toen de baas een tijdje ‘met vakantie’ was, mocht hij ook een beetje op de winkel passen. De baas was lang weg en het oppassen ging best goed, zodat de winkel op een dag zelfs een beetje als de zijne aanvoelde. Hij deed goede zaken met andere jongens.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Serieuze jongens. Die hem ook serieus namen. Dat was mooi. Lekker in Spanje met de topboys hangen en het geld over de straatstenen van Marbella uitsmeren.

Toch was het fout gegaan. He-le-maal fout. Alsof hij in een slechte film terecht was gekomen, met zichzelf in de hoofdrol. Eerst was hij in Madrid ergens heen gelokt en in een busje getrokken.

Nu zat hij al dagen vastgebonden op een stoel. Goed, als ervaren vechter had hij met pijn leren omgaan. Maar op de pijn die hij nu onderging had geen kickbokstraining hem ooit kunnen voorbereiden. Eerst verzette hij zich nog trots om uiteindelijk, zoals ieder mens, te breken en te antwoorden op de vragen die hem werden gesteld.

Zou hij toen nog aan zijn bijnaam hebben gedacht? ‘Ziggy’, dat ‘de onoverwinnelijke’ betekent. Alleen er viel nu weinig meer te winnen. Zijn verraad was ontdekt. Het spel was over. Hooguit kon hij hopen op een snelle dood.

Streken heeft Najib ‘Ziggy’ Himmich altijd wel gehad. Als kickboksertje al.

Op een zeker moment schopt hij het tot de A-klasse. De hoofdklasse van het kickboksen, waarbij het naast aanleg ook op mentaliteit aankomt. Ziggy kan goed met zijn knieën overweg en heeft een explosieve stoot. Maar hij kan ook een stoot nemen. Dat geldt ook voor de profvechter die nu op de trainingsmat tegenover hem staat. Ziggy moet ietst bedenken om te winnen. Hij maakt een schijnbeweging. Met zijn mond. “Hé vriend, laten we het rustig aan doen,” zegt hij. Zijn sparringpartner vindt het oké. Dansend op de ballen van hun voeten delen ze hier en daar een tikkie en een prikkie uit. En dan ineens: BENG! Een beuk van Ziggy. De profvechter wankelt. Die klap zag hij niet aankomen. En terwijl hij daarvan wil herstellen, krijgt hij er nog een paar overheen. Wat begint als een potje ‘rustig aan’ trainen, loopt uit op een keihard gevecht waarbij de prof op wilskracht maar net kan voorkomen dat hij knock out gaat. “Dus zó zit Ziggy in elkaar,” denkt de prof nadat de bel het rondje sparren beëindigt.

“Sneaky zijn status opvijzelen door mij er op deze manier in te leggen.”

Niemand fuckt met Gwenette

Het is niet voor het eerst dat Ziggy een betere vechter op die manier tracht te vloeren. Omdat hij ondertussen onder de vleugels van topcrimineel en kickbokser Gwenette Martha bijklust, komt hij er mee weg. Niemand die wil fucken met iemand van Gwenette. Topcrimineel Martha heeft een zwak voor jonge topvechters. Hij weet wat ze voor hun sport doen en laten. Dus helpt hij hen op weg. Aanvankelijk met een nieuw trainingspak, een paar verse bokshandschoenen of het betalen van de kosten van een uurtje personal training. Voor de dan opkomende vechter Tarik el Idrissi regelt hij zelfs een bescheiden autootje. En minstens zo belangrijk voor een vechter met ambities: Gwenette neemt vip-tafels af als zijn jongens moeten knokken, waarmee hij voor hen de weg naar de betere podia van de kickbokswereld plaveit. Want hoe goed je ook knokt, wie geen vip-tafels verkoopt, wordt niet door promotors geboekt. Kickboksgala’s bestaan nu eenmaal bij de gratie van de inkomsten uit de tafelverkoop. Natuurlijk wil Gwenette er wat voor terug. Op de mat van de sportschool (“Jij moet trainen!” bast hij tegen Ziggy die vaak te dik is), maar later ook daarbuiten. “Loop even naar die,” zegt hij dan. Of: “Geef dit even af.” Of: “Haal daar even iets op.” Of: “Geef dit even door aan die.”

Niet dat Ziggy het als een ‘moetje’ ziet. Hij is gek van zijn sport, maar misschien nog wel iets gekker van de dure feesten waar Gwenette hem mee naar toeneemt. En van de mooie kleren, de klokjes om diens pols en van de mooie vrouwen waar hij en zijn vrienden zich mee omringen. Zo verandert ‘de vriendschap’ langzaam. Er wordt niet meer gesponsord.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Badr Hari staart alleen maar naar de grond als Ziggy hem in club Jimmy Woo publieke lijk afblaft en bedreigt

Gwenette geeft Ziggy ‘te eten’, zoals dat heet. Geleidelijk klimt hij binnen de rangen en groeit Ziggy uit tot een van de soldaten van Martha. Dat is hij nog steeds wanneer Martha in 2007 wordt opgepakt. Hoewel hij wordt veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar wegens witwassen, drugshandel, wapenbezit en een mishandeling, ontsnapt Martha al op tweede pinksterdag 2008 uit de gevangenis in Heerhugowaard. Hij duikt onder. Eerst in Marokko. Daarna in Antwerpen.

Met zijn geliefde Luana.

Kogel voor wiskundeleraar

Met Gwenette uit beeld, krijgt Ziggy zijn opdrachten van mensen als Najeb ‘Bo’ Bouhbouh en Houssine Ait S. Geharde jongens binnen de drugshandel die volgens de recherche dan al jarenlang gelden als compagnons van Gwenette. Ziggy voelt zich steeds belangrijker.

Dan, op 23 september 2008, wordt de 29-jarige Hassan Aït Khouda, een stagiair van het Technisch College Amsterdam, doodgeschoten na een bezoek aan zijn ouders. De politie zegt over deze Khouda dat hij wiskundeleraar in opleiding was. Hij kwam weliswaar wegens enkele gewelds- en vermogensdelicten in de registratiesystemen voor, maar het leek er juist op dat hij het rechte pad had gekozen.

De recherche houdt er dan ook ernstig rekening mee dat er met de verkeerde is afgerekend. Niet Hassan, maar zijn oudere broer ‘Bruce’ is het werkelijke doelwit. Bruce is een bekende overvaller die in het verleden bevriend was met Gwenette Martha en Najeb Bouhbouh. Bruce zou met Bouhbouh in conflict zijn geraakt over nog openstaande schulden. Of daar ook echt het motief ligt, is nooit vastgesteld. Feit is wel dat Najeb Bouhbouh na deze moord veelvuldig in Antwerpen verblijft.

Maar daarmee is het niet klaar. Volgens meerdere bronnen is de moord op Hassan Aït Khouda gepleegd door twee vrienden van Ziggy uit Amsterdam Oost: Redouan ‘Takka’ Boutaka en Said Amhaouch. Deze laatste maakt nu problemen. Hem was 50.000 euro beloofd voor de moord op Khouda, maar hij heeft maar 30.000 euro gekregen. Nu het geld van Said opraakt, is hij op zoek naar Takka en Bo, waarbij hij rondbazuint dat hij in het verleden klussen voor hen deed. Daarmee bezegelt Said Amhaouch zijn doodvonnis. Hij wordt met een smoes naar het Flevopark gelokt, waar Takka hem van dichtbij doodschiet. Justitie verdenkt Ziggy ervan degene te zijn geweest die Amhaouch met de smoes lokte. Het is 12 februari 2010. Eén dag later viert Ziggy zijn 22ste verjaardag.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de editie van 27 september 2017. Benieuwd naar de rest van het verhaal? Lees het verder op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws