Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Acteur Martin van Waardenberg: slachtoffers Thijs Römer wisten heus wel wat ze deden

Martin kreeg het bij Vandaag Inside aan de stok met advocaat Job Knoester over de slachtoffers van Thijs Römer. 

Martin

De cabaretier is woensdagavond te gast bij Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen om over zijn nieuwe film Opa Cor te praten. Job Knoester - ook aanwezig - heeft in het verleden zware kritiek geleverd op de uitspraken van Martin over de slachtoffers van Thijs Römer. Römer werd veroordeeld voor het online misbruiken van meerdere minderjarige meisjes.

Een van de uitspraken die Martin in juli 2023 deed: "Ik denk ook van: hij (Thijs Römer, red.) stuurt een foto van zijn garnaaltje naar meisjes, hij vraagt die meisjes om wijdbeens voor de camera handelingen te verrichten… Ik denk ook dat als je 14, 15 bent je niet helemaal achterlijk bent. Dat je ook wel een beetje weet van: wat ik nu lig te doen… Hang op, druk weg, bel je bank."

Volgens Van Waardenberg hebben de jonge meisjes zelf dus ook een verwijtbaar aandeel gehad in de feiten waar acteur Thijs Römer later voor veroordeeld is. En daar is advocaat Job Knoester het totaal niet mee eens, liet hij al eens eerder weten. Genee vindt het daarom een goed moment om deze 'strijd' even aan te kaarten.

'Job is boos op mij geweest?'

"Hey Martin, en ook Job, was het voor jullie nog een reden toen jullie hoorden dat jullie bij elkaar in de uitzending zouden zitten, dat jullie niet wilden komen?" begint Wilfred.

Van Waardenberg heeft in eerste instantie geen flauw idee waar de VI-host op doelt. "Job is boos op mij geweest?"

Wanneer Genee kort uitlegt dat het over Römer en zijn minderjarige slachtoffers gaat, gaat er direct een belletje rinkelen bij de cabaretier. "Oh ja, dat vind ik nog steeds", antwoordt Van Waardenberg.

Het zorgt voor gelach in de studio van VI. Knoester vindt het echter nog altijd een kwalijke zaak en haakt vrijwel direct in: "Dat is nou jammer, ik wilde net zeggen: je bent een aardige vent."

Martin, zelf vader, laat weten dat je op je 13e of 14e in Rotterdam al 'zwaargewapend rondloopt en containers leeghaalt'. Hij doelt op de tieners die in opdracht van grote criminelen drugs uit de haven halen.

'Voetbalkantine gelul'

Advocaat Job Knoester kan duidelijk niet meer meelachen om de uitspraken van Van Waardenberg en noemt de uitspraken van de cabaretier 'voetbalkantine gelul'.

Martin doet er nog een schepje bovenop en zegt dat je als puber prima weet wat je wel en niet doet.

Knoester: "Nee helemaal niet. Sterker nog, de hersenen van een kind zijn pas uitgerijpt als je 23 bent."

Genee benadrukt dat de slachtoffers van Römer onder 'kwetsbare meisjes' vallen. Van Waardenberg zegt daarop het eens te zijn over de kwestie dat de destijds minderjarige meisjes nog altijd slachtoffers zijn en dat Römer er misbruik van heeft gemaakt, maar blijft bij zijn standpunt.

"Op mijn 14de woonde ik al op mezelf, lag ik echt niet wijdbeens voor een camera, echt niet", zegt Martin.

'Mijn cliënten praten ook zo'

Eén ding wordt al snel duidelijk: Job en Martin gaan hier niet uitkomen samen. Knoester lijkt de strijd op te geven, maar wil nog graag iets benoemen. "Weet je wie ook zo praten Martin? Mijn cliënten die praten ook zo."

Genee antwoordt: "Die in de tbs-verpleging zitten allemaal? Dus je zegt eigenlijk dat Martin een tbs-patiënt is nu?"

"Die zeggen ook: zij kunnen dat toch zelf bedenken? En die kunnen toch ook 'nee' zeggen?" legt de advocaat uit.

Martin houdt voet bij stuk: "Je kunt altijd 'nee' zeggen."

Na de reclame benadrukt Wilfred dat er heftig gereageerd wordt op social media over de uitspraken van Martin, waarop de cabaretier antwoordt: 'We gaan het zien.'

Entertainment
  • Vandaag Inside
  • NL Beeld / Arjo Frank