Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie: 'Oud-profvoetballer Ronnie S. was grote speler in drugswereld'

Van het winnen van de Eredivisie, naar verdachte in een behoorlijke drugszaak. Ja, het leven van Ronnie S. heeft er weleens beter uitgezien...

Ronnie

Op 10 juni werden er vier aanhoudingen gedaan in een drugsonderzoek. Al snel werd gezegd dat het om een voormalig profvoetballer, zijn vriendin en zijn beide ouders ging. De oud-speler in kwestie: Ronnie S. (40).

S. begon zijn voetballoopbaan bij NAC, werd daarna kampioen met FC Twente en speelde vervolgens voor Wigan Athletic en Standard Luik. De laatste jaren van zijn carrière was hij weer in dienst van zijn oude jeugdliefde NAC.

Drugshandel en witwassen

Maar volgens justitie dwaalde Ronnie S. in de jaren na zijn sportbestaan af richting het slechte pad. Via gekraakte chatberichten van Sky ECC, een dienst waarmee veel criminelen contact met elkaar leggen, kwam S. in beeld bij de opsporingsdiensten. Hij zou onder meer betrokken zijn bij de invoer van grote partijen cocaïne.

In juni deed de politie daarom invallen bij zes woningen en een camper. Er werd beslag gelegd op woningen, auto's, bankrekeningen, sieraden en een jacht. Ronnie en zijn familieleden werden opgepakt. De oud-voetballer zit nog steeds vast. Andere familieleden - volgens Brabantse media gaat het om zijn ouders, vriendin en Ronnies oudere broer Rudi (42)- zijn op vrije voeten.

Broer Rudi werd in maart nog in een andere drugszaak veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf, maar sloeg op de vlucht. Volgens justitie houdt hij zich op dit moment schuil in Dubai. Justitie is bang dat Ronnie S. ook die kant op vlucht. Sterker, hij was daar volgens het OM in april al. Toen zou hij in een afgeluisterd gesprek hebben gezegd dat broer Rudi al een Dubaiaans optrekje voor hem had gekocht. Volgens Ronnies advocaat klopt dat verhaal niet.

'Grote speler'

Maar huis in Dubai of niet, voorlopig lijkt Ronnie S. sowieso in Nederland te blijven. Vandaag bij de rechtbank in Breda was de eerste zitting van de drugszaak tegen de oud-voetballer. Daar bestempelde justitie S. als 'grote speler in de drugswereld'. Hij wordt van zeven strafbare feiten verdacht, waaronder het medeplegen van de invoer van meerdere grote partijen coke - 893 kilo, 700 kilo, 20 kilo - en het witwassen van honderden duizenden euro's.

Misdaad
  • AD, Omroep Brabant
  • NL Beeld / Pro Shots