Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De impact van motorolie op brandstofefficiëntie 

Om te zorgen dat een auto goed blijft werken en veilig is, moet hij (of zij in sommige gevallen) goed onderhouden worden. Dat betekent regelmatig koelvloeistof bijvullen en oliepeil checken en naar de garage voor een grote of kleine beurt. Ook de bandenspanning en -profiel moet je elk jaar controleren. Als je dat allemaal doet, ben je goed bezig! Maar wist je ook dat de motorolie invloed heeft op je brandstofverbruik? Een interessant detail, waar we vaak niet van op de hoogte zijn. In dit artikel gaan we er daarom verder op in. 

Motorolie

Waarom is motorolie belangrijk? 

Motorolie is essentieel voor het goed functioneren van je auto. De motor is het bewegende hart van je voertuig. De olie zorgt ervoor dat alle bewegende delen in de motor gesmeerd blijven en soepel kunnen bewegen, waardoor er veel minder wrijving en slijtage ontstaat. Minder wrijving betekent ook dat de motor minder snel warm wordt. De olie helpt dus ook om je motor koel te houden. Bovendien voert motorolie vuil en verontreinigingen af. Kort gezegd, zonder motorolie zou je auto al snel de geest geven. Maar motorolie doet dus nog meer. Het heeft namelijk ook invloed op het brandstofverbruik van je auto. Hoe dat precies zit, leggen we hieronder uit.

Hoe beïnvloedt motorolie het brandstofverbruik?

Zowel het soort olie, de hoeveelheid en de ouderdom ervan hebben impact op de brandstofefficiëntie. De viscositeit, ofwel stroperigheid van motorolie speelt een belangrijke rol bij het brandstofverbruik. Hoe dat werkt? Als olie te dun/vloeibaar is, stroomt het weg en zakt het naar beneden. Maar als het te dik is, en dus een te hoge viscositeit heeft, is het ook niet goed. Even heel simpel gezegd: de boel plakt aan elkaar. Dikkere, stroperige olie biedt dus meer weerstand tegen beweging. Om die weerstand te overwinnen, zal de motor harder moeten werken en dat resulteert in een hoger brandstofverbruik. Eigenlijk heel logisch.

Olie moet dus precies de goede dikte hebben voor optimale bescherming en beweging. Moderne motoroliën zijn daarom nauwkeurig ontwikkeld. Deze zijn wat meer vloeibaar, zoals je ziet bij de olietypes 5W-30 of 0W-20. Hierdoor vloeien deze types makkelijker door de motor en hoeft deze minder hard te werken en dat heeft een lager brandstofverbruik tot gevolg. Fabrikanten raden voor optimale brandstofefficiëntie daarom meestal deze dunnere oliën aan.

Synthetische olie vs. minerale olie

Behalve ‘dik’ en ‘dun’ zijn er kort gezegd twee hoofdtypen motorolie: synthetische olie en minerale olie. Synthetische olie wordt in een laboratorium ontwikkeld en gemaakt. Bij die ontwikkeling en testen richt men zich natuurlijk op optimale prestaties, zowel qua soepelheid als qua brandstofefficiëntie. De consistentie van de olie bij verschillende temperaturen is daarbij ook een belangrijk punt. Hoe warmer de motor wordt, hoe vloeibaarder de olie zal zijn. 

Synthetische olie heeft enkele voordelen waardoor brandstofverbruik lager wordt:

  • De moleculaire structuur is consistent en bevat minder onzuiverheden dan minerale olie. 
  • Ook bij lagere temperatuur stroomt deze olie goed door de motor, waardoor deze sneller op temperatuur komt en soepeler werkt.
  • Tegelijkertijd behoudt het de viscositeit beter bij hoge temperaturen, waardoor ook dan de smering optimaal blijft en de motor minder hard hoeft te werken.
  • Breekt minder snel af en oxideert minder snel, waardoor het langer meegaat en de motor schoner blijft.

Het belang van regelmatig olie verversen

Het is echt heel belangrijk om de olie regelmatig te controleren en verversen. Als de olie ouder wordt, wordt het vuiler, verliest het de stroperigheid en het vuil zal zich afzetten op de motor. Dit leidt dan dus tot meer wrijving, slijtage en een hoger brandstofverbruik.

Door de olie van je auto regelmatig te verversen, zorg je ervoor dat de olie in de motor altijd van de beste kwaliteit is en dat je motor optimaal blijft lopen.

Kies de juiste olie voor jouw auto

Allemaal leuk en aardig, maar welke olie moet je nou kiezen voor jouw auto? De fabrikant geeft advies over de gewenste viscositeit (bijv. 5W-30) en het type olie (synthetisch of mineraal). Je kunt dit vinden in het instructieboekje van je auto. Het is slim om je aan dit advies te houden. Een verkeerde soort olie zal leiden tot een hoger brandstofverbruik en uiteindelijk zelfs motorschade!

Ze zeggen weleens dat het type auto dat je rijdt veel zegt over je IQ en je persoonlijkheid. Maar wij vinden dat hoe goed jij je auto onderhoudt, veel meer zegt!

Want, door te kiezen voor de juiste viscositeit en type olie en deze regelmatig te verversen, zorg je voor optimale brandstofefficiëntie en een langere levensduur van je motor. Zo bespaar je op de lange termijn niet alleen brandstof en kosten en kun je genieten van heel veel zuinige en probleemloze ritten!