Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Nederlandse Hermen Hulst is de nieuwe PlayStation-baas

Hulst krijgt de leiding over een van de meest succesvolle gamebedrijven ter wereld.

PlayStation

Foto boven: Hermen Hulst (midden)

Vandaag is duidelijk geworden dat Sony de Nederlander Hermen Hulst naar voren schuift als nieuwe baas van PlayStation. Of eigenlijk: van Sony Interactive Entertainment. Die tak van het bedrijf gaat zowel over de games en de de spelcomputers, als over de series en films die gemaakt worden van populaire titels.

De Nederlander gaat zich nu dus buigen over de vraag hoe Sony zoveel mogelijk PlayStation 5's kan slijten. Het van oorsprong Japanse bedrijf heeft inmiddels vele studio's onder z'n vleugels. Zo horen Santa Monica Studio (God of War), Polyphony Digital (Gran Turismo), Naughty Dog (Uncharted, The Last of Us) en Guerrilla (Killzone, Horizon-serie) tegenwoordig bij PlayStation.

Het succes van de Nederlander

Die laatste studio kent Hulst maar al te goed. In 2000 werd het bedrijf in Nederland opgericht als Lost Boys Games. Enkele jaren later werd de studio omgedoopt tot Guerrilla Games en kwam Hermen Hulst aan het roer te staan. Onder zijn leiding groeide Guerrilla uit tot succesverhaal, met grote klappers als de Killzone-serie en twee uiterst succesvolle Horizon-games, namelijk Zero Dawn en Forbidden West.

Vanaf 2005 valt het bedrijf bovendien onder Sony Computer Entertainment. De Japanners hebben dus goed kunnen volgen hoe Hermen het deed bij de Nederlandse gamestudio. Het leidde er uiteindelijk toe dat Sony Hulst al in 2019 naar voren schoof als baas van de gamestudio's van PlayStation. Met het vertrek van de huidige topman Jim Ryan - de Amerikaan stond 30 jaar aan het roer - mag Hulst het gaan proberen als PlayStation-opperbaas.

Die functie moet hij wel delen met Hideaki Nishino. De twee zullen samen met interimbaas Hiroki Totoki proberen om PlayStation toekomstbestendig te maken.

Het bedrijf concurreert met Windows, die met Xbox een hoop studio's heeft opgekocht. Zo werd Activision Blizzard (Call of Duty, World of Warcraft, Diablo) ingelijfd voor maar liefst 68.7 miljard dollar. Met Xbox Gamespass, een soort Netflix voor games, probeert Microsoft zoveel mogelijk gamers aan zich te binden. PlayStation heeft beduidend minder diepe zakken en moest het tot nu toe vooral hebben van succesvolle single player games, zoals Spiderman, God of War, Horizon, The Last of Us.

Van die laatste is ook een serie gemaakt. Iets dat PlayStation, onder leiding van Hulst, ook gaat proberen met God of War en Horizon.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Wenn