Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: LEGO en Joshua Brenet.

LEGO

De winnaar: LEGO

De politie in de Amerikaanse staat Californië stopt met het gebruik van Lego-poppetjes om verdachten van misdrijven onherkenbaar te maken. Ja, dat leest u goed. Dat gebeurde dus écht.

Sinds er op 1 januari in Californië een nieuwe wet in werking is getreden, mag de politie niet langer foto’s met daarop de gezichten van verdachten van niet-gewelddadige misdrijven publiceren. De oplossing die de politie in de stad Murrieta voor dit probleem had bedacht, was creatief: het bleef wel foto’s verspreiden, maar plakte hoofden van Lego-poppetjes over de gezichten van de verdachten heen. Op sociale media waren deze foto’s een doorslaand succes, maar Lego zelf kon het minder waarderen en klopte bij de politie aan. Die beloofde plechtig ermee te stoppen.

De verliezer: Joshua Brenet

Op het voetbalveld kan het als vleugelverdediger nooit kwaad om het gaspedaal eens flink in te trappen, maar op de weg natuurlijk wel, en al helemáál als je rijbewijs is ingevorderd. Tweevoudig international Joshua Brenet (30) is een goede voetballer, maar als mens een sneu figuur.

Niet één, maar twee keer werd hij begin vorig jaar bij een verkeerscontrole staande gehouden zonder geldig rijbewijs op zak. Zichzelf hiervoor verantwoorden in de rechtbank vond hij kennelijk niet nodig en dus liet hij het vuile werk opknappen door zijn advocaat. Naast een maand gevangenisstraf legde de rechtbank hem een taakstraf op van twintig uur, die sinds 2021 al voorwaardelijk aan zijn broek hing voor (ook dat nog) mishandeling van zijn vriendin. Wat ons betreft is het wel duidelijk: Brenet verdient een donkerrode kaart.

Misdaad
  • Adobe Stock, NL Beeld