Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bronnen: 'Promes heeft het loodzwaar in Dubaiaanse cel'

Justitie is met de autoriteiten in Dubai in gesprek over zijn uitlevering.

Promes

Het leventje van Quincy Promes heeft er weleens rooskleuriger uitgezien. De Nederlander staat bij Spartak Moskou onder contract, maar werd tijdens een trainingskamp in Dubai in zijn nekvel gegrepen wegens het wegrijden bij een ongeval. Daarna nam ons OM contact op met de oliestaat. Promes heeft immers nog twee celstraffen openstaan in Nederland; 6 jaar voor betrokkenheid bij cokesmokkel en 1,5 jaar voor een steekpartij.

Promes kwam na zijn aanhouding in Dubai tussentijds op vrije voeten, maar werd daarna alsnog achter tralies gezet. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd, maar ook Rusland zou zo'n verzoek hebben gedaan. Dit wegens vermeende belastingfraude in dat land. Waar het vliegtuig met Promes aan boord straks daadwerkelijk zal landen, dat blijft voorlopig afwachten. Tot die tijd zit hij vast in een cel in Dubai, zo is de verwachting.

'Loodzwaar'

En daar krijgt hij absoluut geen voorkeursbehandeling, schrijft de Telegraaf vandaag. Volgens de krant stellen bronnen binnen de Al Aweer-gevangenis, de bajes waarin Promes opgesloten zit, dat de voetballer in een cel met 20 man verblijft. Daarin zouden drie stapelbedjes met plek voor 6 gevangenen staan. De rest van de celgenoten moet op de grond slapen.

Verder zou Quincy Promes onder meer te maken hebben met slecht eten, weinig luchttijd, veel lawaai en weinig bewakers. "Verkrachtingen van jonge jongens zijn aan de orde van de dag", aldus bronnen tegen de Telegraaf.

Promes zou ook gezegd hebben dat hij hoopt dat hij wordt uitgeleverd aan Rusland, niet aan Nederland. Of dat ook gebeurt, blijft koffiedik kijken. De procedure die duidelijkheid moet geven schijnt veel tijd in beslag te nemen.

De veroordelingen

Nederland wil Promes graag hebben omdat hij schuldig is bevonden aan betrokkenheid bij de smokkel van ruim 1.300 kilo coke. Volgens justitie had hij een leidinggevende rol bij de invoer van de drugs. De oud-international gaat in hoger beroep. In een andere zaak kreeg Promes 1,5 jaar celstraf opgelegd wegens een steekpartij op een familiefeest. Ook die zaak loopt nog in hoger beroep. Bij geen van de zittingen was hij aanwezig. Promes verbleef de afgelopen jaren voornamelijk in Rusland, dat geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft, in tegenstelling tot Dubai.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots