Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuws over gevangenissituatie Thijs Römer: 'Sobere afdeling'

Römer zit inmiddels achter slot en grendel, maar krijgt geen speciale behandeling, zo stelt zijn advocate.

Thijs Römer

De voor zedendelicten veroordeelde acteur Thijs Römer zit sinds afgelopen vrijdag in de gevangenis, waar hij de komende maand zal vertoeven. Maar in welke omstandigheden? Daarover speculeerden diverse juicekanelen. Zo zou Thijs volgens de geruchten zijn straf op een speciale afdeling uitzitten.

Dat wordt namelijk wel vaker gedaan bij BN'ers, omdat ze anders gevaar lopen voor andere gevangenen. Een bekende Nederlander is schijnbaar een aantrekkelijk slachtoffer om af te persen of op andere wijze te grazen te nemen. Daarnaast worden zedendelinquenten niet zelden apart gezet omdat ze laag in de pikorde staan binnen de muren van de bajes. Ook dit feit maakt Römer een mogelijk doelwit van geweld.

Bajessituatie Römer

Bij Römer werd er dus lang van uitgegaan dat hij apart zou komen te zitten. Maandagochtend stelde zijn advocate echter iets anders tegenover Shownieuws. Zo zou hij op de 'sobere afdeling' verblijven.

Dit was volgens de raadsvrouw in eerste instantie niet de bedoeling, maar op de 'normale' afdeling zou geen plek zijn voor de acteur. De sobere afdeling wordt normaliter ingezet om gevangen op te vangen die later - als er een cel vrijkomt - doorstromen naar de normale vleugel. Bij Römer zal dit niet het geval zijn. Omdat hij maar een maandje moet brommen blijft hij al die tijd in de cel waar hij nu zit.

Op de sobere afdeling heeft Römer geen recht op onderwijs, aldus de advocate. Dit hebben andere gevangen wel. En in tegenstelling tot wat eerder beweerd werd, zit Thijs Römer op dit moment 'gewoon tussen andere gevangenen'.

De veroordeling

De acteur werd afgelopen augustus veroordeeld tot 240 uur taakstraf en drie maanden cel waarvan twee voorwaardelijk. De rechtbank in Assen achtte bewezen dat de acteur de slachtoffers in deze zaak heeft verleid tot seksuele handelingen, masturberen en het sturen van naaktfoto’s. Dit deed Römer in online gesprekken met een drietal minderjarige meiden.

De slachtoffers deden 7 jaar na die gesprekken aangifte, maar 'dat zegt helemaal niets', aldus de rechter. "Zeker in zedenzaken dringt bij slachtoffers later door wat ze hebben meegemaakt."

Na het vonnis liet Römer weten in hoger beroep te gaan. Begin maart van dit jaar maakte de acteur via een verklaring bekend zijn hoger beroep toch in te trekken en een gevangenisstraf te accepteren.

Uit die verklaring:

"Ik realiseer me dat de gebeurtenissen grote impact hebben gehad op de slachtoffers en dat hier maar één persoon verantwoordelijk is: ik zelf. Dit inzicht heb ik niet goed kenbaar kunnen maken tijdens de zitting afgelopen zomer. De oprechtheid en de waarde van dit besef kan ik nu alleen ‘bewijzen’ door de rechtbankstraf te aanvaarden en dus niet door te gaan met het door mij ingestelde hoger beroep. Hiermee hoop ik rust te brengen in het leven van alle betrokkenen."

Entertainment
  • Shownieuws
  • NL Beeld / Patrick van Emst