Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Moet Quincy Promes dan nu tóch zijn straf uit gaan zitten in Nederland?

De voetballer leek constant onder zijn straf uit te komen, doordat hij zich in Rusland had gevestigd en de Russen geen uitleveringsverdrag hebben met Nederland. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) echter wel...

Quincy Promes

De voetballer werd al eerder op het vliegveld in Dubai gearresteerd. Volgens Russische media gebeurde dit wegens zijn betrokkenheid bij een verkeersongeval, waarbij Promes de locatie van het ongeluk direct zou hebben verlaten. De oud-Ajacied was in het zonnige Dubai vanwege een trainingskamp met zijn Russische club Spartak Moskou. Toen zijn teamgenoten terugvlogen naar Rusland, werd Promes staande gehouden en mocht hij niet mee het vliegtuig in.

Uitlevering

Sinds 2021 heeft Nederland een uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder Dubai dus. Beide landen hebben destijds afgesproken personen aan elkaar uit te leveren indien nodig. Vlak na de geruchten over Promes en zijn 'lokale overtreding' wilde het OM nog niet bevestigen dat er formeel een uitleveringsverzoek was gedaan. Woensdagavond kwam hier echter verandering in.

In een persbericht heeft het Openbaar Ministerie Amsterdam laten weten dat er op verzoek van het OM een arrestatie heeft plaatsgevonden en dat Nederland de VAE om uitlevering zal vragen. "Na intensieve samenwerking tussen de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten en Nederland is in Dubai een 32-jarige man, woonachtig in Moskou, gearresteerd", schrijft het OM in het persbericht.

Celstraffen

De voetballer werd in 2023 veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf wegens het neersteken van zijn neef op een feestje in Abcoude. Daarnaast werd de oud-Ajacied begin dit jaar veroordeeld tot nog 6 jaar celstraf wegens zijn rol bij het smokkelen van drugs. Hij zou betrokken zijn bij de invoer van zo'n 1.350 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. De rechtbank heeft in beide zaken een bevel gevangenneming afgegeven, maar doordat de voetballer zich in Rusland bevond en Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met het land leek Promes voorlopig niet achter de tralies te gaan belanden.

Tot hij voet zette in de Verenigde Arabische Emiraten en in de problemen kwam. De advocaten van de voetballer laten weten dat de oud-Ajacied nog altijd blijft benadrukken dat hij niets te maken zou hebben met de drugshandel. Promes is dan ook in hoger beroep gegaan.

Volgens het Russische persbureau TASS heeft de huidige club van Promes, Spartak Moskou, laten weten dat ze niet denken Promes snel terug te gaan zien.

Misdaad
  • TASS, NOS, De Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots