Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zaak overvalbende loopt uit de klauwen in de rechtszaal: 'Je moet je bek houden'

De gemoederen liepen hoog op in de rechtszaal op Schiphol.

Overvalbende

Afbeelding boven: justitieel complex Schiphol

Op dit moment loopt er een megaproces tegen leden van een vermeende Noord-Hollandse overvalbende. In totaal staan zes verdachten terecht voor acht overvallen, die met veel gewel gepleegd werden. Het overgrote deel - 7 stuks - van de overvallen vonden plaats in Noord-Holland. Tijdens het geweld is er veel psychologische en fysieke schade aangericht, met als schrijnend dieptepunt het doodschieten van de 72-jarige Sjaak Groot. Ook bij andere overvallen werd geschoten. En er is zelfs een slachtoffer bewerkt met een strijkijzer.

Zelfmoord

Toen in juli 2021 een man zelfmoord pleegde met een pistool, bleek dat wapen ook gebruikt te zijn bij meerdere overvallen. Sterker, ook de roofoverval waarbij Sjaak Groot werd doodgeschoten kon gelinkt worden aan het wapen.

Uiteindelijk werden er meerdere mannen - Glenn V., Dut M., Mark V., Ruviëni M., Deniz R. en Martijn G. - opgepakt voor het geweld, maar daarmee kwam er geen einde aan alle ellende. "Getuigen werden bedreigd en zouden worden doodgeschoten", aldus de officier van justitie in januari van 2023.

Het OM: "De vier verdachten aan wie deelname aan een criminele organisatie wordt verweten, hebben volgens het OM een georganiseerd en gecoördineerd patroon gehanteerd bij het gewelddadig beroven van gezinnen, echtparen en ondernemers. Dat blijkt bijvoorbeeld uit voorverkenningen, vaste ontmoetingsplaatsen, gebruikmaking van een vluchtauto, of het nabespreken van de overvallen"

Justitie noemt de mate van crimineel handelen 'professioneel', onder meer omdat er diverse wapens, duct tape, een breekijzer en tie wraps gebruikt zijn. En de verdachten hadden volgens het OM kogelwerende vesten en geluidsdempers.

Spanning in de rechtszaal

Inmiddels is het proces al een tijdje bezig - dinsdag 12 maart vond de derde zittingsdag plaats in de rechtszaal op Schiphol. Die zitting draaide voornamelijk om een overval in in Dreumel behandeld. De verdachten hielden daarbij vooral hun mond, schrijft de Telegraaf, maar dat veranderde toen een van de vermeende slachtoffers gebruikmaakte van haar spreekrecht.

Ze noemde de vier mannen die haar overvallen hebben 'schoften' en stelde dat ze 'zijn losgegaan als beesten'. Het liep echter uit de hand toen de vrouw zei dat ze hoopte dat de vier mannen hetzelfde overkomt als een vriend van hen, een man die niet lang geleden is overleden.

Verdachte Deniz R. ging vervolgens los en zei dat het vermeende slachtoffer haar bek moest houden. En ook Glenn V. - volgens justitie mogelijk schutter bij meerdere overvallen - slingerde een aantal krachttermen door de rechtszaal: "Je moet niet over overledenen praten kankerhoer", aldus R. "Ik gooi zo deze stoel naar je kop."

Toen de advocaten hun cliënten rustig hadden gekregen, werd de zitting alsnog afgekapt. s' Middags moesten de verdachten voor een andere overval weer voor de rechter verschijnen.

Misdaad
  • de Telegraaf, NH Nieuws
  • NL Beeld / Proshots