De winnaar: prinses Amalia
Wat ons betreft schaffen ze het koningshuis morgen af, of niet, ook prima. Maar Amalia heeft ook nergens om gevraagd, die kan er niks aan doen dat ze prinses is. Zo’n meisje gun je een zo normaal mogelijk leven, maar dat is haar de laatste anderhalf jaar onmogelijk gemaakt.
De aanstaande koningin studeert in Amsterdam en probeert van het studentenleven te proeven, maar wegens acute dreiging aan haar adres werd ze uit haar studentenhuis gejaagd. Mohamad E., die door de politie in verband is gebracht met Ridouan T., is al eind 2022 aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord dan wel ontvoering van Amalia. Hoe concreet die plannen waren blijft de vraag, maar de politie acht de situatie voor Amalia nu veilig genoeg om weer in haar studentenwoning te trekken. Laten we daarop proosten met een oranjebittertje.
De verliezer: de financiële medewerker
Tja, 24 miljoen euro is veel geld en het verzoek wat ongebruikelijk, maar de financiële medewerker van een bedrijf uit Hongkong gaat overstag na een videovergadering: hij kan de flinke som zonder reserves overmaken naar zijn directeur. Had hij zijn eerste ingeving nou maar gevolgd, de medewerker is keihard opgelicht.
Het mailtje was helemaal niet verzonden door zijn directeur, het was ook niet dezelfde directeur die hem in de videovergadering overtuigde de omgerekend 24 miljoen euro te storten. De fraudeurs maakten gebruik van deepfake. Met behulp van AI-software werd niet alleen de directeur nagebootst, maar ook andere collega’s. “De aanwezigen zagen en klonken net zo als de collega’s die hij kende,” zei een politiefunctionaris tegen CNN. Een geraffineerd kunststukje van de oplichters. Een volgende keer zal de financiële medewerker vast gewoon ouderwets het kantoor van zijn meerdere binnenstappen voor een extra controle.
- NL Beeld, Adobe Stock