Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Judoka Marlon B. verwurgde zijn ex Silvana en begroef haar in een kuil

Als judoka behaalde Marlon B. (42) uit Hoogeloon grote successen. Maar zijn geworstel op de mat verbleekt bij de houdgreep waarin hij nu gevangen zit. B. stond onlangs terecht voor de moord op zijn ex-vriendin Silvana Heber (36) en het dumpen van haar lichaam. De bewijslast is overweldigend en voorlopig is het een dikke ippon voor de officier van justitie, die op 1 februari 24 jaar cel tegen hem eiste. De rechtbank doet deze week uitspraak.

Moord Silvana

Judoka’s hebben niet graag dat hun verrichtingen op de mat een ‘vechtsport’ worden genoemd. Het is een verdedigingssport, zo klinkt het, en het heeft niets met agressie te maken. Letterlijk betekent judo dan ook ‘de zachte weg’. Iemand die daar alles van zou moeten weten, is de 42-jarige Marlon B. uit het Brabantse Hoogeloon. Sportschoolhouder en ex-topjudoka. Werd als jochie van 10 ontdekt als toptalent, schopte het twee keer tot Nederlands kampioen en had een zeer effectieve schouderworp in huis. Maar de laatste tijd zijn het niet de sportieve successen waarmee B. het nieuws haalt. De Brabander wordt ervan verdacht in november 2022 zijn ex-vriendin Silvana Heber (36) te hebben vermoord. Niet echt de zachte weg dus om maar even in judotermen te blijven.

Het drama speelt zich af in zo’n dorp waar iedereen elkaar kent. Er wonen ruim 2200 mensen in harmonie met elkaar en er is – hoe kan het ook anders – een actief carnavalsleven, met vereniging De Lappelekkurs als verbindende factor. Maar aan hossen en leut wil nu niemand denken. De datum zaterdag 19 november 2022 staat bij iedereen in het geheugen gegrift als ‘de dag dat Hoogeloon haar onschuld verloor’, zoals één van de dorpelingen het op social media beschreef.

Verdachte Marlon B.

Het begint allemaal nog redelijk onschuldig als Silvana Heber die ochtend niet op de afgesproken tijd komt opdagen bij haar familie. Op zich geen reden voor paniek. Maar dat verandert als de normaal punctuele Silvana wel erg lang wegblijft en niet reageert op telefoontjes van onder anderen haar dochter.

Het is zo’n incident waarvoor de politie normaal gesproken niet onmiddellijk in actie komt. “Volwassenen hebben het recht om te verdwijnen,” zo luidt het protocol bij vermissingszaken. En de wet op de privacy is er om te voorkomen dat er zomaar in het privéleven van zo’n vermiste volwassene kan worden gewroet, bijvoorbeeld door e-mails te lezen en telefoongegevens op te vragen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Rode vlaggen

Maar in deze zaak dringt bij de recherche al snel het besef door dat er meer aan de hand kan zijn. Silvana is niet depressief en heeft volgens haar familie geen redenen om zomaar te verdwijnen. Bovendien heeft ze twee dochters die alles voor haar betekenen. En er speelt nog iets wat de wenkbrauwen doet fronsen bij de politie. Silvana blijkt nogal overhoop te liggen met haar ex-vriend Marlon B., een man met twee gezichten. Aan de ene kant de maatschappelijk betrokken sportman, aan de andere kant de controlfreak, die kan flippen als dingen niet naar zijn zin gaan en over wie stevige geruchten de ronde doen. Eén daarvan is dat B. een eerdere vriendin mishandelde en dat er geregeld politie aan de deur moest komen.

Als de recherche op de zaak inzoomt, komen er details aan het licht die de zorgen alleen maar doen toenemen. Silvana woont tot het moment van haar verdwijning samen met Marlon en haar dochtertjes in een bungalow in de Dyckmeesterstraat in Hoogeloon. Maar aan die relatie was inmiddels een einde gekomen. Silvana trok het dwingende gedrag van de ondoorgrondelijke judoka niet langer en zou volgens ingewijden zelfs lichamelijk of geestelijk mishandeld zijn. Een verhuizing van Silvana en haar dochtertjes naar een andere woning iets verderop in het dorp was dan ook aanstaande, ze had twee dagen voor haar vermissing zelfs al wat spullen overgebracht. Een nieuwe toekomst lonkte. Tot die zaterdag dus, als ze opeens uit beeld verdwijnt.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, NL Beeld, Facebook, LinkedIn, Funda