Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Wanneer Erika haar man 'sloddervos' noemt, slaan de stoppen door

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week een bizarre moordzaak op het Italiaanse Sardinië met een nog vreemdere rechtsgang.

Italië

Erika Petri (28) en Dimitri Fricano (30) uit Noord-Italië zijn al tien jaar een stel. Zij is manager in een zaak met kinderkleding, hij werkt voor een schoenenwinkel. Ze delen een passie voor reizen. In juni 2017 houden Erika en Dimitri het dicht bij huis met een weekje weg in Sardinië. Dan kan hun Maltezer poedeltje Sissi ook mee. Het vakantiehuis in San Teodoro hebben ze van vrienden gehuurd. Op 12 juni staat een boottochtje naar Tavolara op het programma. Het eilandje met steile kliffen en zandstranden is een paradijs voor snorkelaars. Erika en Dimitri hebben er zin in. De badkleding is al ingepakt. Ze moeten alleen nog de boterhammen smeren. Om elf uur stuurt Erika een berichtje naar haar moeder: “Tutto bene. Kusjes!” Ze heeft geen idee van het naderende onheil.

Erika Preti.

Enkele minuten later klinkt er ijselijk gegil uit de woning. Twee toeristen zien Dimitri gewond en bloedend naar buiten rennen. Hij legt uit dat hij door een indringer knock-out is geslagen en dat zijn vriendin is neergestoken. Al om 11.14 uur is er ambulancepersoneel ter plaatse. Hun verwoede pogingen om Erika te reanimeren mogen niet baten. Haar lichaam vertoont zeker 57 steekwonden, waaronder twee diepe sneden aan haar keel. Het moordwapen is het gekartelde broodmes waarmee Erika zojuist de boterhammetjes heeft gesmeerd. De enige getuige van het drama is puppy Sissi.

Dus moeten de carabinieri in eerste instantie uitgaan van wat Dimitri verklaart. Die omschrijft de indringer als een stevige, getinte man met kort haar in een groen of blauw T-shirt. Het enige wat ontbreekt uit de woning is Dimitri’s Rolex en een portemonnee met 500 euro. Is Erika daarom afgeslacht? De rechercheurs zetten meteen vraagtekens bij Dimitri’s relaas. Zijn verwondingen zijn oppervlakkig in vergelijking met de manier waarop Erika is toegetakeld. Er zijn geen sporen van braak, geen vingerafdrukken van derden.

Dimitri en Erika leken het ideale koppel.

Grote liefde

Terwijl Dimitri nog ter observatie in het ziekenhuis ligt, barst het kerkje in het gehucht Pralungo uit zijn voegen om Erika te herdenken. Iedereen kent iedereen hier. Burgermeester Raffaella Molino herdenkt Erika geëmotioneerd als ‘serena e gentile’, een topmeid dus. Behalve de psalmen en huldeblijken gonst het er ook van de geruchten onder de ruim 500 aanwezigen. Bestaat die onbekende indringer wel? Of heeft Dimitri zelf zijn grote liefde afgemaakt? Erika’s ouders willen er niks van weten. Hij heeft ze, hand op het hart, verzekerd dat hij het niet gedaan heeft. Dus plaatsen ze Dimitri’s naam gewoon in de rouwadvertentie en noemen ze hem tijdens de dienst. Ook de vrienden in wier woning het drama zich heeft afgespeeld zijn rotsvast overtuigd. “Hij kan het niet geweest zijn,” zegt Donatella, die kort voor de aanval nog met de geliefden heeft gesproken. “Ze waren verzot op elkaar.”

Op dat moment hebben de carabinieri al een interessante vondst gedaan bij de vakantiewoning: de ‘gestolen’ portemonnee en de Rolex.

Met stomheid geslagen

Na een maandje ontkennen stapt Dimitri op 22 juli zelf naar de politie. “Ja, ik heb haar vermoord. We hadden ruzie.” De agenten klapperen met hun oren wanneer Dimitri het motief uit de doeken doet. “Ik liep de deur uit om een pakje sigaretten te kopen en toen mopperde ze over de broodkruimels op tafel.” Wanneer Erika hem een sloddervos noemt, slaan de stoppen door. Hij grijpt Erika bij de haren en pakt het broodmes. Erika weet Dimitri nog tegen het hoofd te raken met een steen die als presse-papier wordt gebruikt. Erika’s ouders zijn met stomheid geslagen door de bekentenis. “We zagen hem als een zoon, vierden kerst samen,” zegt vader Fabrizio in een interview met Nuova Sardegna. “Hij had weleens buien, maar dat er zo’n monster in hem schuilde...”

In de gevangenis leefde Dimitri niet bepaald op water en brood.

Naar huis gestuurd

Eind 2018 veroordeelt de rechter Dimitri, volgens de eis, tot dertig jaar cel voor wat de media ‘het delict van San Teodoro’ noemen. In 2022 bevestigt het hoogste hof deze straf. Dimitri’s lot lijkt bezegeld. Achter tralies leeft de moordenaar niet bepaald op water en brood. Door ‘vreetbuien’ verdubbelt Dimitri zijn gewicht bijna, tot 200 kilo. Daarnaast paft hij dagelijks honderd sigaretten weg. De autoriteiten moeten wel ingrijpen. Krijgt Dimitri een streng dieet? Of een fitnessprogramma? Welnee! De rechtbank in Turijn bepaalt in november 2023 dat hij, met een enkelbandje, naar zijn ouderlijk huis moet om daar rustig aan zijn gezondheid te werken. Dit omdat de gevangenis zware jongens als Dimitri niet de ‘kwaliteit van leven’, of het calorie-arme dieet, kan bieden waar ze volgens de grondwet recht op hebben.

Wanneer Dimitri met zijn vader uit de auto stapt om aan zijn huisarrest te beginnen, spreekt hij met een reporter die hem opwacht. “Mijn leven stond in het teken van haar. Was ik maar dood in plaats van Erika. Helaas, is het andersom gegaan,” aldus de corpulente killer vol zelfmedelijden. “Ik ben aan een rolstoel gekluisterd en ben jarenlang niet in staat geweest om mezelf te wassen,” zegt hij leunend op de autodeur. Dimitri’s vader doet er een schepje bovenop. “Sorry, maar dit was geen vrouwenmoord, eerder een uit de hand gelopen vechtpartij tussen maatjes.”

Erika’s ouders zien het huisarrest, voor minimaal een jaar, als een ‘vakantie’ voor Dimitri. “Hij is met de kerst lekker bij zijn familie,” aldus moeder Tiziana. “Wij leggen dan een vers boeketje op Erika’s graf.” Vader Fabrizio ervaart het als ‘een dolksteek in het hart’ dat hij nu op loopafstand woont van het monster dat zijn bambina heeft vermoord. “Zelfs maffiosi kunnen niet op zo’n voorkeursbehandeling rekenen.”

Moord in Italië

In 2022 zijn er in Italië 319 moorden gepleegd. Dat betekent minder moorden per inwoner dan in Nederland. Opvallend is dat 40 procent van de Italiaanse moordzaken femicide betreft. Ter vergelijking: volgens het CBS is in zo’n 20 procent van de moordzaken in Nederland sprake van vrouwenmoord. Na de brute moord op de hoogzwangere Giulia Tramontano (29) zijn de Italiaanse wetten voor partnermoord vorig jaar flink aangescherpt en krijgen deze zaken voorrang bij de behandeling.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • Pomeriggio Cinque e.a.