Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Kroongetuige Nabil B. besprak vlak voor deal met OM wraakactie met Marengo-hoofdverdachte'

B. zou eind 2017 via een binnengesmokkelde PGP-telefoon versleutelde berichten hebben gestuurd naar hoofdverdachte Saïd R. over de ontvoering en marteling van andere criminelen.

Marengo-proces

Het AD en EenVandaag zijn in handen van nieuwe informatie, waaruit kan worden opgemaakt dat Nabil B. vanuit de gevangenis gewelddadige opdrachten gaf aan Saïd R. De berichten zouden volgens EenVandaag tussen 20 en 23 december zijn verstuurd. Precies de periode dat de kroongetuige in onderhandeling was met het OM.

De chats zijn recent ontsleuteld door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) na het doen van nader onderzoek.

Beruchte criminele familie

In januari 2017 werd Hakim Changachi geliquideerd in Utrecht. Al snel na de moord bleek dat er sprake was van een vergismoord. De beruchte criminele familie Changachi kwam er volgens de berichtgeving achter dat Nabil B. iets te maken had met deze liquidatie. Nabil B. zou vervolgens zijn aangesproken op straat, waardoor het hem te heet onder de voeten werd.

Nabil B. besloot naar de politie te stappen en legde tientallen zeer belastende verklaring af in ruil voor een nieuwe identiteit en strafvermindering.

Liquidatiepoging Mohamed R.

Op 18 december 2017 overleefde Mohamed 'Mo' R. een liquidatiepoging in de Utrechtse wijk Overvecht. Het was een wonder dat R. deze poging overleefde, aangezien de politie in totaal 28 kogelhulzen aantrof. 'Mo' raakte zwaargewond. Hoofdverdachte Saïd R. - die destijds nog voortvluchtig was - wordt gezien als de rechterhand van Ridouan T. en is de broer van Mohamed R.

Mohamed R. is niet alleen de broer van de hoofdverdachte, maar zou ook een goede vriend van Nabil B. zijn. In de inmiddels ontsleutelde chats tussen kroongetuige Nabil B. en Saïd R. gaat het dan ook over de moordpoging op Mohamed R.

'Beter mensen inladen en martelen'

In de chats is volgens het AD en EenVandaag te lezen hoe B. en Saïd R. een wraakactie bespraken met elkaar. Hoofdverdachte Saïd R. en B. wilden beide wraak op degene die achter de liquidatiepoging op Mohamed R. zit. Volgens B. zat de 'bloeddorstige' familie Changachi erachter.

"Bent u al wat verder broer, met uw onderzoek?, vroeg Nabil B. via de binnengesmokkelde telefoon. "Bent u het met me eens dat de focus op die hoerenzonen van de Changachis ligt?", aldus B.

Saïd R. liet vervolgens aan B. weten druk bezig te zijn met het achterhalen van degene die op zijn broer geschoten heeft. "We sluiten niks af waar het vandaan zou komen. Ik moet tenminste wat bewijs hebben voor ik iets ga beginnen", zei R.

Nabil B. antwoordde hier vervolgens op dat dit lastig kon gaan worden. "Dan hoop ik inshallah (als god het wil) dat u snel resultaat heeft. Want dit is stress, dan beter mensen inladen en martelen", schreef B.

R. liet vervolgens aan B. weten dat hij er wel achter gaat komen wie er achter de liquidatiepoging zit en zal de 'hele kk familie van hem opruimen.' Nabil B. reageerde hier vervolgens 'Inshallah broer! Inshallah' op.

OM

Volgens de berichtgeving is Nabil B. juist ingezet door het OM om een eind te maken aan een reeks liquidaties. Uit deze recent ontsleutelde chats lijkt B. zelf vanuit zijn cel aan te zetten tot ontvoering en marteling van andere criminelen.

Het is volgens EenVandaag nog onduidelijk of het OM al op de hoogte was van de communicatie tussen hoofdverdachte Saïd R. en kroongetuige Nabil B.

De advocaat van Nabil B., Onno de Jong, heeft laten weten niet te willen reageren op de nieuwe ontwikkelingen.

Misdaad
  • AD, EenVandaag
  • NL Beeld / Robert Meerding