Sportcolumn: 'O jee, een vrouw geeft commentaar!'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Joey Barton.
@media (max-width: 679px){#fig-65d5d8d6b3d91 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5d8d6b3d91 img{#fig-65d5d8d6b3d91 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-65d5d8d6b3d91 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5d8d6b3d91 img{#fig-65d5d8d6b3d91 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-65d5d8d6b3d91 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5d8d6b3d91 img{#fig-65d5d8d6b3d91 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Micha Jacobs

Ken je Joey Barton nog? Enfant terrible van het Engelse voetbal, met chronisch losse handjes, dat het zowaar tot Manchester City en zelfs het Engels elftal heeft geschopt, díé Joey Barton. Sinds een paar weken houdt hij de gemoederen weer bezig door de aanval te openen op vrouwelijke voetbalcommentatoren. Tijdens de FA Cup-wedstrijd Everton-Crystal Palace (0-0) nam oud-international Lucy Ward plaats achter de microfoon en zat Eni Aluko, ook oud-international, in de studio voor de analyses.

Tegen het zere been van Joey Barton, bleek uit zijn tirade op het open riool X: “Hoe kan zij (Lucy Ward) nou praten over mannenvoetbal?” fulmineerde hij. “Ze kan niet eens fatsoenlijk tegen een bal trappen. (...) Eni Aluko en Lucy Ward, de Fred en Rose West van het voetbalcommentaar. Haal ze weg bij het mannenvoetbal en van de televisie.”

Maar daarmee was Joey nog niet van al z’n gal verlost: “Ze zijn er alleen, omdat er per se een vrouw moet staan. Diversiteit, gelijkheid en inclusie is een hoop onzin. Allemaal over de rug van dat Black Lives Matter-geneuzel. Cancel me maar, het maakt me niet meer uit!”

Net nu je denkt: jongen, doe eens effe rustig, was daar onze eigen Joey Barton, niemand minder dan Jack van Gelder. In De Oranjewinter, waar de vrouwonvriendelijke opmerkingen van Barton werden besproken, mocht hij ook zijn licht laten schijnen op de hele situatie. Hij drukte zich eerst nog diplomatiek uit (“Ik vind dat er heel veel vrouwen zijn die kijk hebben op voetbal”), waarna hij het toch niet kon laten om ook een veeg uit de pan te geven. Over Suse van Kleef bijvoorbeeld, de eerste vrouwelijke voetbalcommentator bij NOS Langs de Lijn. Jack: “Zij maakt voortreffelijke zinnen, maar ze slist. Dat vind ik jammer, dat irriteert me.” Over Leonne Stentler, die op zondagavond de samenvattingen van de eredivisie analyseert, was hij nog minder te spreken: “Ik vind het onzin dat zij er op de zondag bij moet staan. Dat meen ik echt. Studio Sport van 19.00 tot 20.00 uur is topsport.” Ofwel: dat bedrijft zij niet.

In Engeland en vooral in Duitsland zijn er al jaren vrouwen te horen en te zien rondom wedstrijden in het mannenvoetbal. Die Sportschau, de Duitse evenknie van Studio Sport, wordt al sinds jaar en dag gepresenteerd door een vrouw, zonder dat iemand daar raar over doet, aangezien dat ook de normaalste zaak van de wereld is. Zoals het inmiddels ook heel normaal is dat Hélène Hendriks Europa- en Conference League-avonden aan elkaar praat. One of the guys en een bevallig voorkomen, is dat niet wat we eigenlijk zoeken in een vrouw als het op voetbal aankomt?

@media (max-width: 680px){#fig-65d5d8d6b424f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5d8d6b424f img{#fig-65d5d8d6b424f img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65d5d8d6b424f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5d8d6b424f img{#fig-65d5d8d6b424f img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65d5d8d6b424f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5d8d6b424f img{#fig-65d5d8d6b424f img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Joey Barton doet flauw over de vrouw.

Edwin Struis

Dat die Joey Barton nog serieus genomen wordt in Engeland is al een klein wonder. Piers Morgan is er ook zo eentje. Je kent die types wel: de pains-in-the-ass die altijd olie op het vuur moeten gooien, zodat ze weer eventjes in de spotlights staan. Zeg maar de Engelse varianten op onze Johan Derksen, die dwars tegen elke goede smaak in weer even moeten opvallen met een tegengestelde mening. En als die opinie haaks staat op eerdere uitspraken, ach, wat maakt het uit? De headlines halen is het enige dat telt voor deze sneue figuren.

De voetbalwereld is natuurlijk een oerconservatieve omgeving, wars van elke verandering. Vrouwelijke presentators en analisten worden gezien als een bedreiging, want stel je toch eens voor dat er een verfrissende kijk op voetbal komt uit ‘onverwachte’ hoek. Bang zijn voor het onbekende, je vastklampen aan het oude vertrouwde, nooit eens verder kijken dan het voetbalveld lang is; het is ook niet zo vreemd dat in dit met tokkies volgepakte land de meeste mensen stemmen op dorpsgek Wilders, die het liefst nog vandaag weer met guldens betaalt en de volgende week uit de EU stapt.

De voetballerij is bezaaid met dit soort types. Neem René van der Gijp die een pruik opdoet om iemand die van gender is veranderd in de zeik te nemen. Zoals heel Vandaag Inside overloopt van paranoïde gedrag jegens mensen die niet hetzelfde plegen te denken als zij.

Ook de reacties op de beslissing van de FIFA om de straf die Marc Overmars van de KNVB kreeg mondiaal over te nemen, waardoor deze smeerpijp zijn baantje bij Antwerp FC even on hold moet zetten, logen er niet om. Waar de wereldvoetbalbond zich wel niet mee bemoeide? Alsof het logisch is dat een man die jarenlang in dienst van Ajax vrouwen terroriseerde met seksueel overschrijdend gedrag een prominente baan mag vervullen in het Europese clubvoetbal.

Voorlopig zijn de vrouwen in opkomst in de voetballerij en dat is alleen maar te prijzen. Suse van Kleef en Leonne Stentler vallen niet uit de toon als commentator/analist, maar de echte doorbraak moet natuurlijk komen van een vrouwelijke trainer die een mannenteam gaat coachen. Als Oranje komende zomer weer eens roemloos strandt in de kwartfinale of zo, wordt het misschien eens de hoogste tijd om Sarina Wiegman nederig te polsen voor het bondscoachschap. Kijk, dat zijn headlines waar we de internationale wereldpers mee zullen halen. Zo’n doorbraak hebben we nodig.