Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Douwe Bob: 'Biertje bij je werk 's middags is normaal bij ons'

De zanger vertrok naar een afkickkliniek na een incident waarbij hij een jongen op straat te lijf ging. Aan tafel bij Renze omschrijft hij zijn relatie met alochol.

Douwe Bob

Eind november kwam Douwe Bob in opspraak. In de media gingen er beelden rond van de zanger waarop hij in gevecht was met een jongen in Abcoude. Douwe Bob was dronken en zou zijn tegenstander een tik op zijn helm hebben gegeven. Ook verschenen er berichten dat het om een minderjarige zou gaan.

Dat laatste sprak Douwe Bob tegen, maar hij erkende wel dat hij bezopen was en een probleem had. Kort daarop vertrok hij naar een afkickkliniek in Thailand.

Hij is terug

Zijn tijd in Thailand zit er inmiddels op. Bij Renze aan tafel vroeg de presentator Douwe om zijn relatie met alcohol te beschrijven.

"Pwah... Da's moeilijk hoor", zucht de zanger. "Heel veel verslavingen, de meeste verslavingen, die komen vanuit een dieper ding hè. Die komen vanuit trauma. Ik heb mijn vader verloren aan de alcohol. Ik ben opgegroeid met heel veel alcohol om me heen. Zoals heel veel kids. Het werd altijd normaal gevonden."

Douwe Bobs vader Simon Douwe Posthuma was muzikant, ontwerper en kunstenaar en werkte onder andere samen met The Beatles. Posthuma leidde een rock 'n roll-leven vol drugs, drank en de hele reutemeteut. Dat had helaas een prijs; Simon kampte op een gegeven moment met het syndroom van Korsakov. Hij overleed in 2020 op 81-jarige leeftijd.

'Vluchten van trauma's'

"Als je 's ochtends naar je werk... Niet 's ochtends." Douwe lacht. "Als je 's middags naar je werk gaat, weet je wel. Ja, bij ons is het dan normaal dat er dan een biertje bij gaat."

Het begin bij 'vieren' zegt hij, maar daar komen steeds meer momenten bij. Douwe vertelt dat hij jongens kent die meer - veel meer - dronken dan hij deed, maar wel een gezondere relatie hadden met alcohol. Zelf verklaart hij het drinken vooral als vluchtgedrag. Douwe Bob: "Vluchten van trauma's. En van stress."

Zijn bezoek aan Renze ervaart hij ook als zo'n stressvol moment. "Ik zou nu wel een biertje lusten, weet je wel", lacht Douwe Bob. Door zijn gewoonte om te drinken bij stress komt hij uiteindelijk in een neerwaartse spiraal terecht, legt hij uit.

Entertainment
  • Renze
  • NL Beeld / Arjo Frank