Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: man met kilo hennep en de dierenmishandelaar.

Hennep

De winnaar: man met kilo hennep

Betrapt worden met bijna een kilo hennep in de kofferbak, maar toch worden vrijgesproken: hoe zit dat?

Op een carpoolplek bij Breda – schrijft het AD – krijgt de politie op een dag een Golf in het vizier die doelloos rondjes rijdt. Plotseling stapt de 37-jarige bestuurder in bij een auto van een 39-jarige Dongenaar. Vijf minuten later staat hij weer buiten. Als de agenten constateren dat de Golf op naam staat van iemand die is veroordeeld voor een drugsdelict, grijpen ze in en stuiten ze in de kofferbak op bijna een kilo hennep. De 39-jarige Dongenaar is er gloeiend bij, zou je zeggen. Maar de rechter denkt daar anders over. Twee auto’s op een carpoolplaats waarvan het onduidelijk is wat zij daar doen, is onvoldoende aanleiding om de achterbak te mogen controleren, luidt het oordeel. Niet alleen de Dongenaar, maar ook de bestuurder van de Golf is vrijgesproken.

De verliezer: de dierenmishandelaar

Een nieuw jaar betekent nieuwe wetten. Tot 1 januari konden barbaren die hun dieren uithongerden, verwaarloosden of zelfs schopten of sloegen niet worden bestraft met een zogenoemd houdverbod. Zelfs de grootste dierenbeulen kon het bezitten van een dier niet worden verboden. Het resultaat daarvan was dat personen van wie een dier in beslag was genomen, triomfantelijk een asiel konden binnenstappen om een nieuwe hond of kat uit te zoeken. Maar die tijd is nu voorbij.

Sinds het inluiden van 2024 kan aan een dierenmishandelaar een houdverbod worden opgelegd voor een bepaalde periode. In de ernstigste gevallen is dat zelfs levenslang. Ook zijn de maximumstraffen voor dierenmishandeling (drie jaar) en verwaarlozing (zes maanden) allebei verhoogd naar vijf jaar.

Misdaad
  • Adobe Stock