Wanneer de politie een drugslab oprolt, worden de resten van de grondstoffen uit lege vaten naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gestuurd. Zij maken dan informatiebladen die weer gebruikt kunnen worden door advocaten, de rechtbank en het Openbaar Ministerie.
Boekhouding
In die informatiebladen worden de productieprocessen van de drugs vastgelegd, vertelt André van Rijn van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) aan Hart van Nederland. Dit wordt gedaan omdat drugscriminelen lang niet altijd een betrouwbare boekhouding bijhouden.
Dit is volgens Van Rijn belangrijk om te weten omdat er dan berekend kan worden wat de criminelen daadwerkelijk hebben verdiend: “Dan kunnen we het crimineel verdiende vermogen afpakken.”
Trendsetter
Deze berekeningen kunnen niet gemaakt worden op basis van de berekeningen van onze buurlanden. Dit omdat Nederland trendsetter is op het gebied van het ontwikkelen van drugs. Daar komt nog bij dat de productieprocessen steeds veranderen: “Nieuwe grondstoffen en nieuwe processen betekenen andere verhoudingen en andere opbrengsten”, vertelt Van Rijn. Daarnaast worden er regelmatig Mexicanen ingevlogen om de drugs te produceren.
Daarom maakt het NFI twee keer per jaar ook zelf drugs. Bij een nieuw gevonden grondstof wordt dat gedaan. Op die manier proberen ze een inschatting te maken van de winst van de drugscriminelen. Wegens gebrek aan capaciteit bij de politie kan dit niet bij elke nieuw gevonden grondstof worden gedaan. Tot nu toe heeft de politie in 2023 al 20 crystal meth-labs ontmanteld. Zowel in 2022 als 2021 waren dat er 15.
- Hart van Nederland
- Adobe Stock