Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

9 jaar cel voor 'drugsbaas' Kaptan C. voor cokelijn Curaçao-Twente

Via de haven van Vlissingen en een bedrijf in een klein dorpje in de Achterhoek werden grote hoeveelheden coke richting Twente vervoerd. De leider achter deze operatie: Kaptan C., aldus de rechtbank.

Kaptan C.

Afgelopen donderdag heeft de Zwolse rechtbank zeven mensen veroordeeld voor het smokkelen van cocaïne. Drie van hen komen er vanaf met een voorwaardelijke cel- of taakstraf. De Winterswijkse Yigit B. moet echter 6 jaar brommen. Hij zou degene zijn geweest die de uithalers (mensen die coke uit containers halen in havens) aanstuurde. De Schiedamse Muhammed C. moet 7 jaar de cel in omdat hij volgens de rechtbank de financiële man was van de bende.

Ook veroordeeld tot 7 jaar cel is de 56-jarige Martinus Z. uit Delft. Hij zou de anderen aanwijzingen hebben gegeven rondom het logistieke gedeelte van de cokesmokkel. De echte leider was volgens de rechtbank echter Kaptan C., een 50-jarige Hengeloër. Hij verdwijnt voor 9 jaar achter de tralies. Een deel van het bewijs tegen de zeven verdachten is afkomstig uit gekraakt berichtenverkeer.

Cokelijn Curaçao-Twente

Volgens de rechtbank was Kaptan C. dus de leider van de criminele organisatie. De andere leden legden verantwoording bij hem af en hij zou belangrijke zaken hebben geregeld, zoals contacten leggen met het buitenland en een BV fiksen. In andere woorden: hij zette de cocaïnelijn op, aldus de rechter.

Vanuit de haven in Curaçao werden vervolgens grote hoeveelheden coke via de haven van Vlissingen en een klein bedrijfje in de Achterhoek naar Enschede en Hengelo vervoerd. Dat schrijft Crimesite. De drugs werden in containers met ladingen kalkzandsteen verborgen. Dat waren in totaal naar verluidt tientallen miljoenen euro's aan coke.

Die hoeveelheden maakten C. en zijn mannen 'groothandelaars in cocaïne', aldus het OM tijdens de behandeling van de zaak.

Eind juni kwam er abrupt een einde aan de lucratieve cokelijn, toen de politie op meerdere plekken in Nederland en Duitsland invallen deed en de drugsoperatie beëindigde. Ruim 400 agenten waren betrokken bij de actie.

Misdaad
  • Crimesite, Gelderlander
  • Adobe Stock