Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderzoekers: dit is de reden waarom vrouwen vaker van de trap lazeren dan mannen

Dames mieteren vaker van de trap dan mannen, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe kan dat? Nou, daar zijn meerdere verklaringen voor.

Trapvallen

Misschien zie je het weleens bij je vriendin, vrouw of zus: trapje op, trapje af en ondertussen ook nog allerlei andere dingen doen, zoals appen, bellen, de was meenemen of koffiedrinken. Het blijkt geen uitzondering: zo'n 7 op de 10 jonge vrouwen hebben altijd iets bij zich als ze traplopen. Bij jonge mannen is dat maar 46 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse bewegingswetenschappers, die een paar duizend studenten hebben geobserveerd. Vandaar dat hun conclusies enkel over jonge mensen gaan.

Oorzaken

Dat multitasken - toch iets waar de dames regelmatig over opscheppen - blijkt op de trap dus voor gevaarlijke situaties te zorgen. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van het onderzoek. Ook schijnen vrouwen vaker van de trap te sodemieteren omdat ze meer treden overslaan.

Tel daarbij op: een paar onhandige hakken, en je begrijpt waarom de vrouwelijke medemens volgens de onderzoekers bijna twee keer zoveel verwondingen oploopt op de trap dan de gemiddelde man.

Eerste hulp

Ook dokters in Nederland valt het op dat vrouwen vaak sneller beneden aan de trap belanden dan gepland. In 2022 kwamen er in totaal 31.000 mensen op de Eerste Hulp omdat ze van de trap waren gelazerd. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Het ging om 18.000 vrouwen en 13.000 mannen.

Tips om ongelukken te voorkomen, liggen voor de hand: houd je vast aan de leuning, doe geen twee dingen tegelijk. En misschien nog belangrijker: als je 's nachts knetterzat thuiskomt na een kroegavontuur, sla de klim naar de bovenverdieping dan over. De bank in de woonkamer ligt ongetwijfeld goed genoeg in die benevelde staat van zijn.

Lifestyle
  • RTL Nieuws
  • Adobe Stock