Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Teamfoto Mercedes 'te blank' voor Hamilton: 'Er zijn maar drie mensen van kleur'

Sir Lewis zit al twee seizoenen zonder overwinning, maar de zevenvoudig wereldkampioen heeft nog veel grotere zorgen. Het team van Mercedes is namelijk nog veel te blank.

Teamfoto Mercedes 'te blank' voor Hamilton: 'Er zijn maar drie mensen van kleur'

Lewis Hamilton kennen we toch vooral als die bijzonder succesvolle F1-coureur die op zijn achtste en negende titel aan het jagen is. De 38-jarige Brit heeft echter een nog grotere passie afgezien van de racerij: diversiteit en inclusiviteit.

Met projecten zoals de Hamilton Commission, Accelerate 25, de Apex F1-film en een documentaire over zichzelf is Sir Lewis druk bezig met het promoten van meer diversiteit en inclusiviteit in een van de meest exclusieve sporten ter wereld. Hamilton bekende eerder al dat zijn diversiteitscampagnes belangrijker zijn dan de Formule 1.

Te blank en te mannelijk

Als fanatieke diversiteitsridder was Lewis zeer teleurgesteld met de traditionele teamfoto bij de seizoensfinale in Abu Dhabi. De samenstelling van Mercedes is in zijn ogen namelijk nog veel te blank en te mannelijk. Aangezien het Accelerate 25-project van Mercedes streeft naar 25% diversiteit tegen 2025 is dat simpelweg niet goed genoeg. Hamilton wil daar op korte termijn verandering in gaan zien:

"Het is een lang proces dat hier eigenlijk begonnen is in 2019. We hebben net een teamfoto gemaakt en ik kijk nog steeds en heb zoiets van 'verdomme, we hebben nog zoveel werk te doen. Er zijn drie mensen van kleur, bijvoorbeeld. Maar er zijn een hoop meer vrouwen."

"Maar het moet nog steeds verschuiven. Er zal nog een teamfoto zijn deze week en als ik die vergelijk met 2019, dan ben ik er vrij zeker van dat het helemaal niet zo ver gegaan is als had gemoeten. Dus de uitdaging is om te zien hoe we dat veranderen."

Het ideaalbeeld

Lewis heeft in de afgelopen drie jaar naar eigen zeggen te weinig verandering gezien, maar is nog steeds vastberaden om door te bouwen aan een meer diverse en inclusieve toekomst voor de Formule 1. De meeste van zijn projecten zijn erop gericht om de minder bedeelde, gekleurde jeugd aan hoge functies in de technieksector te helpen. Uiteindelijk moet die veel te blanke en mannelijke sector zo naar het ideaalbeeld van de zevenvoudig wereldkampioen omgebogen gaan worden:

"Het werk dat ik doe is echt gericht op kinderen en het creëren van een toekomstige pijplijn en het begint vanaf onderaf. Het is geweldig om te zien hoe het team eindelijk samenkomt en om te zien dat we een echte impact beginnen te hebben. En het maakt me erg trots. Toen we in Austin waren hebben we de kinderen laten komen, alle jonge vrouwen laten komen."

"Toen we in het Verenigd Koninkrijk waren hebben we een echt diverse groep van kinderen laten komen. Het was heel cool om in de positie te kunnen zijn om de deur open te zetten voor deze kids zodat ze konden zien wat mogelijk is en hun interesse te wekken en dromen te creëren die ze misschien nooit voor mogelijk hielden. Dus ik verheug me op de toekomst. Het is gewoon lang ploeteren."

Sport
  • Autobahn
  • NL Beeld / Action Press