Ze heeft speciaal een ruimte gehuurd in praktijkcentrum Vleugels in Den Haag. De zen-sfeer komt je tegemoet, Boeddha kijkt toe tussen de hangplanten en aan de muur een mooie wijsheid: Peace comes from within, do not seek it without. De massagetafel is in gereedheid gebracht, de patiënt mag zich uitkleden. “Hou je onderbroek maar aan, hoor.” Neem me niet kwalijk. Snel berg ik de boel weer op en ga liggen. Op mijn buik, mijn gezicht door het gat in het rubberen kussen. Zo kan ik ook nog wat vragen stellen. Maar dat mag niet. “Als ik je een sessie geef, ben je een privépersoon,” laat de blonde Haagse gedecideerd weten. “Ik wil weten waar je blokkades zitten, hoe je seks beleeft. Beleef je seks als porno, of kun je echt in verbinding komen met je lijf? Daar wil ik naartoe.”
Weer die hand op mijn buik, en dan voel ik ineens twee vingers tegen mijn perineum, het gevoelige plekje tussen de balzak en de anus. ‘Adem hier naartoe,’ zegt Sas.
Snel maar weer de kleren aan dan. Want ik wil haar eerst het hemd van het lijf vragen. Bijvoorbeeld: hoe is ze op het idee gekomen om erecties, of beter gezegd het uitblijven daarvan, tot haar werkterrein te maken? “Ik heb vijftien jaar lang met mijn ex-partner een eigen bedrijf gehad, een grote personal training-organisatie. Ik heb altijd wel wat gedaan met mensen en lichamen. Op een gegeven moment ben ik verschillende opleidingen gaan volgen en ben ik de kant van ’bodyworker’ opgegaan, waarin ik mensen help uit hun hoofd en in hun lijf te komen. Ik wilde met vrouwen werken. Ik dacht: met hen kan ik me als vrouw goed verbinden.
De realiteit was anders: toen ik The Bodyworkstudio startte, trok ik bijna alleen maar mannelijke klanten aan. En binnen die doelgroep was het steeds terugkerende thema gerelateerd aan seks. Zo had ik mezelf helemaal niet geprofileerd, als seksuoloog, ik was bezig om mensen diepe ontspanning te geven. Maar bij die mannen kwamen elke keer tijdens een sessie hun seksuele uitdagingen ter sprake. Dan raakte ik een man zijn lijf aan en vroeg: hoe voelt dit? Zit hier een emotie, een gevoel? En dan zei hij: Ik voel me gefrustreerd. Ik voel me afgewezen door mijn vrouw. En zo komt dan een gesprek op gang waarbij ik laagje voor laagje dieper ga en hij dan liet weten: Ze wil het niet meer met me, ik voel me daardoor onzeker en schaam me voor mijn verlangens.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- Paul Tolenaar