Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geen grap: het NK Tegenwindfietsen gaat niet door, het waait te hard

O, de ironie.

Tegenwindfietsen

Het is je wellicht al opgevallen: 't waait een beetje. In sommige delen van het land zelfs een beetje boel. Zo geldt voor Zeeland al sinds het eind van de morgen Code Oranje. Net als later deze middag in Noord- en Zuid-Holland. Dat betekent smerige regen, dikke windstoten van rond de 110 kilometer per uur en her en der een vallende boom. Het is dus oppassen geblazen.

Met een windkracht waar je 'U' tegen zegt, is het natuurlijk ideaal weer voor het, jawel, Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen. Toch blijkt de werkelijkheid weerbarstiger dan dat.

Waait te hard

De wedstrijd zou op de Oosterscheldekering worden georganiseerd. Ruim driehonderd mensen wilden meedoen met de 8,5 kilometer lange tocht vol tegen de wind in fietsen. Op een simpele tweewieler met terugtraprem en niet te vergeten: zonder versnellingen. Kortom, de nachtmerrie van elke middelbare scholier. Al doet de fatbike-jeugd van tegenwoordig dat vaak met behulp van een flinke accu.

Onder de mensen die vandaag vol goede moed richting de Oosterscheldekering waren gereden, bevonden zich ook oud-wielrenners Thomas Dekker en Laurens ten Dam. Maar, helaas pindakaas, de boel is afgelast. De vergunning werd op het laatste moment ingetrokken.

'Ongelofelijk moeilijk'

"Als er iets zou gebeuren, wilden ze er goed bij kunnen", zegt organisator Robrecht In de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) , doelend op eventuele ongelukken. "De onvoorspelbaarheid van de wind maakte dat we dat niet konden garanderen. Daarom hebben ze moeten besluiten het niet door te laten gaan. Het is ongelofelijk moeilijk, maar ik kan het niet anders dan begrijpen."

De organisatie hoopt dat er later alsnog een geschikt moment komt om de achtste editie van het NK Tegenwindfietsen te houden. Wellicht over twee of drie weken, aldus Robrecht.

Bizar
  • PZC, NOS
  • NL Beeld / Proshots