Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De bizarre moordzaak rondom Christine Brühwiler

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week pakken we onze koffers voor Namibië waar een bizarre moordzaak uit 2011 eindelijk tot een verrassende ontknoping is gekomen.

André Heckmair en Christine Brühwiler

Voor dit verhaal moeten we dus naar de andere kant van de aardbol én terug in de tijd. We schrijven 7 januari 2011, Barack Obama is nog president en Mark Rutte is net begonnen aan zijn eerste ambtstermijn. In hoofdstad Windhoek kijkt de Duits-Namibische student André Heckmair (25) terug op een geslaagde kerstvakantie in zijn geboorteland. Met zijn vriendin Christine Brühwiler vliegt hij de volgende dag terug naar Zwitserland om zijn studie hotelmanagement te vervolgen. Althans, dat is de bedoeling... Die vrijdagochtend zet André zijn ouders af bij het winkelcentrum waar de familie Heckmair een succesvol grillrestaurant runt. Daarna gaat hij, met de Toyota Land Cruiser die hij van zus Bianca heeft geleend, naar de stad voor een lunchafspraak met 'Amerikaanse vrienden'.

Incident

Christine Brühwiler

Rond 13.00 parkeert André de stationwagon in de straat Gusinde, een doodlopend weggetje naast een populair restaurant. Het is stil op straat. Niemand ziet de schutter naderen. Er klinkt één schot. De kogel treft André in de rechterslaap. Even later belt de politie zus Bianca om te zeggen dat haar voertuig betrokken is geweest bij een ‘incident’. Ze is net op tijd om te zien hoe een volledig bedekt lichaam in een ambulance verdwijnt. De sneakers die onder het dekentje uitsteken, zeggen genoeg: haar broer is dood. De daders zijn er vandoor met André’s mobieltje en portemonnee maar dit is geen ordinaire roofmoord. Uit telefoongegevens blijkt dat het slachtoffer die dag herhaaldelijk contact heeft gehad met twee Amerikaanse toeristen, Marcus Thomas (25) en Kevin Townsend (24). De politie wacht ze op bij hun accommodatie. In kamer 5 van het African Sky Guesthouse vinden ze een wegenkaart met de moordlocatie, mobiele telefoons en een notitieboekje vol aantekeningen over het assembleren van vuurwapens. Een partij cannabis op de kamer is genoeg om het tweetal in te rekenen.

Pas bij de derde doorzoeking vinden rechercheurs twee, ongebruikte, pistoollopen en een geluiddemper. Marcus heeft de onderdelen ingevoerd vanuit Finland, vermomd als tafelpoten.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Het politieonderzoek verdient geen schoonheidsprijs. Enkele bewijzen kunnen de prullenbak in omdat de doorzoekingen deels zonder huiszoekingsbevel hebben plaatsgevonden. Bovendien laten de wakkere dienders toe dat Marcus het belastende notitieboekje steelt en deels vernietigt in zijn cel. Gelukkig hebben ze wel nog kopietjes gemaakt.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Facebook, X, Incentive Reisen AG