Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kunstdetective Arthur Brand krijgt gestolen schilderijen thuisbezorgd in IKEA-tas

Kunstdetective Arthur Brand – wel vaker te zien in deze rubriek – kreeg onlangs zes gestolen schilderijen bij hem thuisbezorgd. Dat is nog eens wat anders dan een pizza!


Arthur Brand

leven van Arthur Brand. Van een vreemde kreeg hij ruim een maand geleden zomaar ineens een drie jaar geleden gestolen Van Gogh overhandigd. In een Ikea-tas.

Het is haast niet voor te stellen. Elke keer als bij hem thuis de deurbel gaat, kan dat twee dingen betekenen. Of er staat gewoon iemand aan te bellen zoals er bij elk huis in Nederland weleens iemand staat aan te bellen. Of er staat iemand op de stoep die een gejat kunstwerk van een paar ton of zelfs een paar miljoen komt afgeven.

Meestal is dat eerste het geval, maar onlangs weer eens niet. Toen stopte er een bestelbus voor de deur terwijl Brand helemaal niets had besteld. De man die uitstapte en aanbelde, vroeg de heer des huizes of hij misschien wilde helpen met het uitladen van zijn bus. Daar bleek inderdaad geen pakketje van bol.com in te liggen, maar zes gestolen schilderijen. Deze zijn begin september geroofd uit het voormalige stadhuis van Medemblik. “Ze hadden beter zes fietsen kunnen stelen, want deze schilderijen raak je aan de straatstenen niet kwijt,” zegt Brand tegen De Telegraaf. “Door onder meer de media-aandacht weet iedereen dat het om gestolen goed gaat. Publiciteit over de recent gestolen Van Gogh maakte ook iedereen duidelijk dat op zo’n diefstal hoge straffen en torenhoge boetes staan. Dat heeft ze waarschijnlijk extra zenuwachtig gemaakt.”

Benieuwd welk gestolen kunstwerk hij de volgende keer tevoorschijn tovert!

Misdaad
  • Arthur Brand