Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Fysiotherapeut Bennie Z. (55) verdacht van aanranding van 16 vrouwelijke cliënten

Fysiotherapeut Bennie Z. moet vandaag voor de rechter in Assen verschijnen. Hij wordt ervan verdacht 16 cliëntes te hebben aangerand in zijn behandelkamer. Vandaag kwam een aantal van deze vrouwen aan het woord in de rechtbank in de Drentse hoofdstad.

Fysiotherapeut

De zedendelicten zouden hebben plaatsgevonden tussen januari 2016 en oktober 2021. Dat meldt Saskia Belleman op X, voorheen Twitter. "Terwijl de vrouwen vrijwel naakt op de behandeltafel lagen, zou Bennie Z. onverhoeds hun borsten, billen en schaamstreek hebben betast", aldus Belleman. Naast de verdenkingen van aanranding, zouden twee vrouwen zich hebben gemeld wegens verkrachting. "Bij 2 vrouwen drong hij met zijn vingers binnen", twittert Saskia. De 55-jarige fysiotherapeut wordt naar aanleiding van die meldingen ook verdacht van verkrachting.

Sinds afgelopen februari is Z. weer op vrije voeten en heeft een baan in Emmen. Geen baan meer als fysiotherapeut, want de praktijk heeft inmiddels zijn deuren gesloten en ook heeft Bennie Z. zich uitgeschreven uit het BIG-register. Tot de dag van vandaag houdt Z. zich aan de voorwaarden waardoor hij vrij rond mag lopen.

Eerste zes vrouwen

Doordat er zoveel slachtoffers van Bennie Z. zich hebben gemeld, kan de rechtbank niet alles in één dag behandelen. Dat laat Saskia weten op X. De eerste zes vrouwen doen vandaag een boekje open over hun ervaringen met Z. Eén vrouw deelt het verhaal dat Bennie Z. haar bh naar beneden trok, waardoor haar rechterborst ontbloot was. Aan de politie liet ze weten dat ze schrok van deze gebeurtenis, maar niks zei doordat de eerdere behandelingen goed waren bevallen.

Bij een andere vrouw trok Z. haar onderbroek uit en masseerde haar billen met beide handen, waarbij hij de billen ook uit elkaar trok. Later wilde Z. ook haar van voren masseren, waarbij ze haar ondergoed weer aan wilde doen, maar dan zou het textiel volgens Bennie Z. in de weg gaan zitten.

Nog één van de cliënten vertelt dat de voormalig fysiotherapeut ging toekijken hoe ze zich uitkleedde. Wanneer hij haar masseert zou Z. hebben gevraagd of 'het lekker was'. Daarnaast verklaarde de vrouw dat ze 'meende een erectie tegen zich aan te voelen.' Tegen haar kruin om precies te zijn.

De vrouwen vertelden eerder hoe hij aan hun borsten, tepels en schaamlippen zat. Bij verschillende cliënten zou Z. hun onderbroekje hebben uitgetrokken en bij één zelfs daarna door de behandelkamer hebben gegooid.

De vrouwen eisen allemaal een schadevergoeding. Deze variëren tussen de 3500 en 7500 euro. Ze schamen zich voor de gebeurtenissen en hebben volgens hun advocaat, Maartje Schaap, problemen met hun mentale gezondheid.

Fysiotherapeut Bennie Z.

Volgens Z. is er vrij weinig van de verhalen waar. Zo beweert Z. dat mannen voor andere klachten kwamen, maar ook sommige mannen zouden zijn verzocht hun onderbroek uit te doen. Daarnaast zegt de verdachte nooit borsten te hebben gemasseerd. "Dat van die borsten is een leuk verhaal, maar dat is niet bij mij gebeurd", aldus Z. in de rechtbank. Daarnaast beweert Bennie Z. altijd 'minimaal 3 à 4 centimeter' van de vagina af te behandelen.

Op het X-account van Belleman is ook te lezen dat Z. tegen de politie heeft gezegd dat de vrouwen elkaar zouden napraten. Toch had hij het achteraf wellicht anders moeten doen. Dat laat hij weten tijdens de zitting. Volgens Z. zou hij niets hebben gedaan wat de vrouwen niet wilden en wist hij niet dat zij zich er ongemakkelijk bij voelden.

Z. laat weten dat het beter was geweest om het achterwerk af te dekken met een handdoekje. Toch blijft hij er, ook tijdens de zitting, bij dat hij de behandelingen gaf om de vrouwen te helpen met gezonder worden. En dat hij daar geen spijt van heeft.

De meeste vrouwen durfden niks te zeggen, door de positie van Z. als fysiotherapeut. "Ik dacht, hij is fysio, hij zal wel weten wat hij doet", aldus één van de slachtoffers. Velen van hen kwamen mede daardoor meerdere malen terug voor een vervolgafspraak. Ook de schaamte speelde hierin een rol.

Misdaad
  • X
  • Adobe Stock