DKB Thuiszorg was een multicultureel bedrijf dat zich vooral focuste op Armeense cliënten. Het bedrijf werd in 2016 opgericht en daarna volgden enkele succesvolle jaren. Op een bepaald moment keerde het tij en ging het niet zo goed meer met het bedrijf. De directeur verklaarde dat dit kwam door een combinatie van de coronacrisis en een reprimande van de gezondheidsinspectie. Het bedrijf voldeed niet aan de kwaliteitseisen, meldt RTV Oost.
Schuldeisers
Curator Kim Fraterman deed onderzoek naar deze zaak. Het was onduidelijk waarom er binnen een jaar 75.000 euro van de bankrekening van het bedrijf was gehaald. De directeur reageerde niet op de berichten van Fraterman en leek onvindbaar. De directeur werd daarom op verzoek van de curator 30 dagen lang in faillissementsbewaring genomen.
De leidsman van het thuiszorgbedrijf gaf in eerste instantie geen openheid van zaken. Daarom werd besloten dat de gijzeling met 30 dagen werd verlengd. Toen de curator op bezoek kwam in de gevangenis, gaf de directeur toch nog toe. Hij biechtte op dat hij 75.000 euro van de bedrijfsrekening had opgenomen en al het geld had vergokt. Hij werd vrijgelaten nadat hij een schuldbekentenis had ondertekend waarin stond dat hij al het geld zou terugbetalen.
De curator heeft een bodemprocedure aangespannen tegen de directeur. Hierin stelt ze de zorgdirecteur persoonlijk financieel aansprakelijk. In het faillissementsverslag van Fraterman is te lezen dat de rechtbank heeft geoordeeld dat de directeur schuldig is aan "onbehoorlijk bestuur en onbehoorlijke taakvervulling". De rechtbank heeft hem dan ook veroordeeld om het geld terug te betalen.
De schulden lopen inmiddels aardig op voor de man. Zo is de schuld bij de Belastingdienst inmiddels opgelopen tot 95.457 euro en het UWV heeft een claim van 2200 euro ingediend. Verder hebben negentien schuldeisers zich gemeld bij de curator. De totale vordering van de schuldeisers bedraagt 43.587,06 euro. De zorgdirecteur moet daarom in totaal bijna 150.000 euro terugbetalen.
Zes ton en een auto
Deze schuld is echter nog maar het topje van de ijsberg. De curator is een nieuwe rechtszaak begonnen tegen de ex-partner van de directeur. Zij had vlak voor het faillissement van het bedrijf een auto die op naam van het bedrijf stond cadeau gekregen van haar toenmalige partner. De vrouw had de auto al doorverkocht toen de curator zich meldde. Fraterman liet weten dat de auto terug moest, maar de ex-partner van de directeur liet niets meer van zich horen.
Verder heeft het bedrijf in december 2022 een overboeking van zes ton aan dividend overgemaakt aan het noodlijdende moederbedrijf Holding Louisa om zo de schuldenlast te verlagen. Dit gebeurde toen de zorgdirecteur vastzat. De curator heeft deze transactie ongedaan gemaakt.
Inmiddels staat de woning van de directeur te koop. De volledige overwaarde gaat naar de schuldeisers, met de fiscus voorop.
- RTV Oost
- Adobe Stock