Gisteren koos Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü er vanuit zijn geloofsovertuiging voor om geen regenboogband om zijn arm te dragen. Het heeft de nodige discussies opgeleverd en in de voetbalwereld worstelt men ermee. "Je kunt het iemand niet verplichten."
Belangrijkste gespreksonderwerp
De regenboogband werd op Coming Out Day door alle Eredivisie-aanvoerders gedragen. Gisteren maakte Feyenoord vlak voor de wedstrijd tegen AZ bekend dat Kökçü de band niet om wilde doen. Hij is aanhanger van de islam en voelde zich om die reden niet op zijn gemak bij het uitdragen van die boodschap. Er werd uiteindelijk besloten dat reserveaanvoerder Gernot Trauner de band gingen dragen.
Na afloop van de wedstrijd reageerde Feyenoord-trainer Arne Slot op de kwestie. "Ik snap heel goed dat er veel over te doen is. Dat wisten we vanaf het moment dat Orkun bij me kwam om aan te geven dat hij de band om religieuze overwegingen niet wilde dragen. We moesten nadenken hoe we dat het beste konden invullen. We wilden als club laten zien dat we de aanvoerdersband wel dragen. Maar je weet dat het op een dag als vandaag - uiteraard - gespreksonderwerp nummer één is."
Zelf gekozen?
Slot gaf toe dat het Kökçü had gesierd als hij de band juist wel had gedragen. "Als iemand met zijn statuur het zou doen, zou het extra cachet geven. Maar je kunt het iemand niet verplichten", zei hij. Er werd gesuggereerd dat Kökçü zijn keuze had gemaakt onder druk van zijn achterban, maar daar was Slot kort over. "Ik durf te zeggen dat ik Orkun inmiddels vrij goed ken. Ik heb niet de indruk dat het hem is opgelegd en denk dat hij deze keuze vanuit zijn eigen geloofsovertuiging gemaakt heeft."
Karin Blankenstein is voorzitter van de John Blankenstein Foundation, een organisatie die zich inzet voor de acceptatie van lesbiennes en homo's binnen de topsport. Zij denkt dat Kökçü wel degelijk is beïnvloed door zijn achterban. "Jaren terug kreeg Guram Kashia van Vitesse veel over zich heen na het dragen van de band en daar is hij zo van geschrokken. Dat weet Kökçü ook na één druk op de knop. Het geeft maar aan dat wij nog altijd hard nodig zijn", aldus Blankenstein. Ze weet echter ook dat Kökçü in een lastige situatie zit. "Wie ben ik om het te veroordelen? Als het zo met de paplepel wordt ingegoten, dan verander je het niet even in één wedstrijd."
Leerproces
Niet alleen Slot heeft gereageerd op de kwestie, ook Feyenoord-directeur Dennis te Kloese sprak zich erover uit. Hij zei dat veel mensen bij Feyenoord met het besluit van Kökçü worstelen. "Het is heel moeilijk als Orkun zich uit geloofsovertuiging niet wil aansluiten bij een actie waar we als club wél aan willen meedoen. We hebben met hem en verschillende mensen gesproken en willen eigenlijk ook daar wel respect voor opbrengen. Hij wil niet als uithangbord gezien worden en heeft intern duidelijk aangegeven dat hij alles respecteert en het met ons beleid eens is", aldus Te Kloese. Hij ziet het als een leerproces. "Het zal deze week zeker nog een paar keer ter sprake komen en we zullen als club actief meepraten. We zullen altijd aangeven dat we hiervoor staan en dat we dit omarmen. Dat hebben we vandaag laten zien door de band door Trauner te laten dragen."
- NU.nl
- ProShots