Het gaat hier om de 71-jarige Richard Gill. Op zijn weblog neemt hij het op voor Letby, die werd veroordeeld tot zeven keer een levenslange gevangenisstraf. Ze kreeg deze straf omdat ze in haar werk als verpleegkundige zeven baby's vermoord zou hebben en bij zes baby's een poging tot moord zou hebben gedaan.
Gill, een Brit die tegenwoordig in Apeldoorn woont, krijgt vrijdagavond 25 augustus bezoek van twee politieagenten. Hij moet zich identificeren en vervolgens krijgt hij een brief van de Engelse politie in zijn handen. De wetenschapper moet onmiddellijk stoppen met de publicaties rondom de vrouw en alles wat daarmee te maken heeft offline halen.
Richard is emeritus professor in de statistiek en is ervan overtuigd dat Lucy Letby onschuldig is. Hij heeft al eerder onschuld van veroordeelde moordenaars aangetoond. Dat waren de verpleegkundigen Lucia de Berk uit Nederland en de Italiaanse Daniela Poggiali.
Virusinfectie
De wetenschapper beweert dat de baby’s door andere redenen zijn overleden. Gill vindt dan ook dat het nooit tot een rechtszaak had moeten komen. Zo beweert hij dat belangrijke en vooral ontlastende informatie nooit bij de jury terecht is gekomen.
Gill is ervan overtuigd dat er geen moorden zijn gepleegd valt te lezen bij het AD: “Er zijn baby’s gestorven. Dat komt waarschijnlijk door een virusinfectie in combinatie met onbekwame artsen, belabberde hygiënische omstandigheden en uitrusting van de afdeling, zoals uit eerder onderzoek van de gezondheidsraad is gebleken.’’
Dat Letby alsnog is veroordeeld komt volgens Richard omdat ze een hele slechte advocaat had. Die zou namelijk alle hulp van buitenaf hebben afgewezen, vertelt Gill: “Van mij, van twee Engelsen en een Amerikaanse deskundige. Terwijl we echt goed materiaal hebben om de jury op andere gedachten te brengen.”
Gill beweert dat de aanklager zogenaamde deskundigen in de hand had genomen: “Ik zeg bewust zogenaamd, want ze zijn het niet. Ze hebben onzin verkondigd en de verdediging heeft daar niets tegenin gebracht”, vertelt hij. “Zo konden de artsen de schuld in de schoenen van Lucy schuiven.”
Briefje
Een briefje geschreven door Letby werd tijdens de zaak als bewijs gebruikt. Op het briefje dat bij de verpleegster thuis werd gevonden staat de tekst: "Ik heb ze opzettelijk vermoord, omdat ik niet goed genoeg ben om voor ze te zorgen." Verder staat op het briefje dat Letby zichzelf een verschrikkelijk slecht mens vindt. Tijdens het proces ontkende ze echter alle aantijgingen.
Richard beweert echter dat het het briefje niet per se een schuldbekentenis is en dat je de tekst ook anders kunt interpreteren: “Je moet weten dat Lucy uit een strenggelovig nest komt. Ze voelde zich schuldig omdat er baby’s waren gestorven. Ze vond zich daardoor een slechte verpleegster” vertelt Gill. “Feit is dat er net zoveel baby’s stierven als ze niet werkte. Ze kan toch niet verantwoordelijk zijn voor de dood van baby’s als ze er helemaal niet is”
Gill is overigens niet gestopt met zijn publicaties. De Engelse politie vindt dat de wetenschapper het juridische proces heeft verstoord, maar daar is hij het niet mee eens: “Wat ik heb gedaan, is strijden voor een eerlijk proces, om een gerechtelijke dwaling te voorkomen. Dat is een zuiver motief.”
Richard Gill komt nog regelmatig in Engeland om zijn moeder te bezoeken. Ook in september steekt hij de Noordzee weer over. Hij is niet bang om dan alsnog opgepakt te worden: “Laten ze het ook maar doen. Dan wordt de zaak wereldnieuws. Dat is misschien alleen maar goed voor Lucy. Al denkt mijn vrouw daar heel anders over. Die vindt het vooruitzicht van mij achter de tralies geen fijn idee.’”
De wetenschapper is ervan overtuigd dat Lucy onschuldig is en dat het recht uiteindelijk zal zegevieren. Wel denkt hij dat het nog een hele tijd gaat duren tot dat daadwerkelijk gebeurt.
- Gill1109.com, De Stentor
- Adobe Stock