doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Grootste cocaïnelab ooit in Nederland ontmanteld

De politie heeft in het Drentse Nijeveen een gigantisch cocaïnelab ontmanteld. Ook elders in het land zijn invallen gedaan.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Cokelab.

In een omgebouwde manege in het Drentse dorp Nijeveen (nabij Meppel) heeft de politie afgelopen vrijdag de grootste cocaïnewasserij ooit in ons land aangetroffen. Het drugslab had een productiecapaciteit van zo'n 150 tot 200 kilogram cocaïne. Oftewel: een dagelijkse lading coke met een waarde van tot wel 6 miljoen euro. Ook in Apeldoorn en het Brabantse Elshout zijn invallen gedaan die verband houden met de vondst in Drenthe.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Lees ook: achter de schermen bij het oprollen van de Limburgse cokeloods

De politie schrijft: "Op de locatie in Nijeveen werd een cocaïnewasserij voor de productie van cocaïne aangetroffen en vele grondstoffen ten behoeve daarvan. Naast tienduizenden liters aan chemicaliën, troffen de rechercheurs ook zo’n 100 kilo cocaïnebase aan en in Apeldoorn troffen zij zo’n 120.000 kilo dragermateriaal. In een cocaïnewasserij wordt cocaïne uit dragermateriaal gehaald (zoals kleding) en omgezet naar cocaïnebase". In Nijeveen troffen de autoriteiten naast het lab ook recreatieruimten en slaapvertrekken aan. Vanwege de grote hoeveelheden apparatuur en chemicaliën heeft het ontmantelen van de drugsmanege drie dagen in beslag genomen. In Elshout zijn daarnaast in een loods een twintigtal vaten geconfisqueerd. Onduidelijk is welke vloeistof in de vaten heeft gezeten.

Lees ook: ruim 500 kilo coke aangetroffen in Rotterdamse haven

Bij de invallen is de Landelijke Eenheid van de politie met groot materieel uitgerukt: een helikopter, zwaarbewapende agenten en een 'Bearcat', een gepantserd voertuig dat alleen bij grote dreiging van stal gehaald wordt. In totaal zijn in Nijeveen en Apeldoorn 17 mensen aangehouden, waaronder de 64-jarige eigenaar van de manege. Onder de arrestanten zouden naast drie Nederlanders ook een Turk en dertien Colombianen zijn. Allen zullen morgen 12 dan wel donderdag 13 augustus aan de rechter-commissaris voorgeleid worden. Voorts zijn in Elshout nog twee personen aangehouden. Het is onbekend of zij nog vastzitten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws