doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Achter de schermen bij het oprollen van de Limburgse cokeloods

Je leest het vaak in de krant: ‘Drugslab ontdekt in woonwijk’ of ‘Cokewasserij ontmanteld’. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Wie zijn daarbij betrokken? Wat voor straffen volgen daaruit? Panorama neemt één Limburgse zaak onder de loep.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
cokewasserij

Het is zondag 19 mei 2019. Gealarmeerde agenten rammen aan het begin van de avond op de roldeur van een bedrijf op industrieterrein Roerstreek in het Limburgse Herkenbosch, onder de rook van Roermond. “Politie! Politie!” schreeuwen ze. De politie heeft kort daarvoor een melding gekregen van een voorbijganger. Er zou een penetrante, chemische lucht bij de loods hangen en aan de achterkant staat een deur op een kier. De passant ziet ook dat er personen in het pand zijn. Hij vertrouwt de situatie niet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De politie komt niet alleen. Ook de brandweer arriveert bij het bedrijf omdat er mogelijk schadelijke stoffen in het pand aanwezig zijn. Als de politie zich kenbaar maakt, gebeurt er niets in de loods. Althans, dat denken de agenten, want ze zien niets. Maar binnen in de loods is er behoorlijke paniek uitgebroken. Verschillende personen rennen door elkaar heen en roepen naar elkaar dat er politie voor de deur staat.

Op de vlucht

Ineens gaat de rolpoort open en komt er een zwarte Volkswagen Polo met hoge snelheid uit de loods rijden. Een agent zet meteen de achtervolging in en een aantal andere agenten valt de loods binnen. Daar worden twee verdachten aangehouden. Het gaat om de Colombiaan Mauricio J. (37) en Natalia C. (37), een vrouw uit Uruguay, maar met de Poolse nationaliteit. Wat doen deze twee Zuid-Amerikanen in een loods in Limburg? En waarom slaat de rest meteen op de vlucht?

Binnen in de loods worden chemicaliën, verpakkingen en diverse goederen aangetroffen die de politie het vermoeden geeft dat er drugs geproduceerd worden in het pand. De politie schakelt daarom de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van de politie in. Zij komen bijna altijd in actie zodra er drugslaboratoria worden ontdekt.

Uiteindelijk vindt de politie ruim 15 kilo cocaïne en een hoeveelheid vloeistoffen en goederen die gebruikt worden voor het bewerken van coke. Hoewel de loods er van buiten uitziet als een normaal bedrijf wordt ie gebruikt als cocaïnewasserij. Volgens een getuige is het pand een aantal dagen voor de inval zelfs nog voorzien van een likje verf. In de loods staat ook nog een Mitsubishi Outlander, waar een verborgen ruimte in wordt ontdekt. De auto heeft geen kentekenplaten en staat sinds 2018 niet meer geregistreerd, zo is te lezen in het politiedossier dat in handen is van Panorama.

Kookplaten &magnetrons in Herkenbosch.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Achtervolging

Maar hoe is het afgelopen met die ene agent die, terwijl de politie de loods doorzoekt, achter de zwarte Volkswagen Polo aan is gereden. De achtervolging duurt niet lang. Aan de rand van het industrieterrein, op een doodlopende weg, wordt de auto leeg aangetroffen.

De agent ziet nog net drie mannen wegrennen, de bosjes in. Met behulp van een politiehond weet de politie twee verdachten aan te houden. Het zijn de 23-jarige Taoufik F. uit Hardinxveld-Gies-sendam en de 31-jarige Soufian B. uit Tegelen. Ze zijn uit angst voor de hond in een open veld op een hutje geklommen en kunnen geen kant meer op. De derde verdachte weet te ontkomen.

Tijdens zijn arrestatie begint Taoufik F. te kuchen en zegt tegen de agenten dat hij nat is en dat hij het koud heeft. Waarschijnlijk is de jonge man tijdens zijn vlucht in het water beland, maar de politie is er niet gerust op. Omdat er chemicaliën in de loods zijn aangetroffen, wil de politie weten of het kuchen misschien komt door die schadelijke stoffen. Als dat namelijk zo is, moeten ze de collega’s die de loods in zijn gegaan, meteen waarschuwen. Maar beide verdachten zeggen dat ze maar heel even in de loods waren en hebben het al helemaal niet over chemicaliën.

Dit was een deel van het volledige artikel over het verhaal achter een cokewasserij in Limburg. Het volledige artikel lees je in de Panorama van deze week, of via Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws