Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hitzanger Jacques Herb: ‘Ik heb dingen gedaan die niet door de beugel konden’

Hij is 77 jaar, maar dat weerhoudt Jacques Herb er niet van om nieuwe muziek uit te brengen. Op zijn kersverse album HERB zingt hij onder meer zijn twee zoons toe die hij al meer dan vijftig jaar niet heeft gezien. “Nu ga ik even heel onbescheiden doen: ik wil dat de mensen míj ook leren kennen. Dat ik meer doe dan al vijftig jaar Manuela zingen.”

Jacques Herb

Jacques, je hebt net een nieuw album uit: HERB. Waarom heb je pas op je 77ste een album naar jezelf vernoemd?
“Het begint steeds meer aan me te knagen dat ik helemaal vastgekleefd zit aan dat ene nummer waarmee ik zo bekend ben geworden. Maar ik heb sinds ik in 1970 werd ontdekt door Pierre Kartner nog zóveel meer muziek uitgebracht, dat ik het jammer vind dat daar maar weinig belangstelling en aandacht voor is. In 1987 heb ik een album uitgebracht dat ik ook bijna volledig zelf had geschreven. Daar is haast geen publiciteit over geweest. Ik heb een klassieke zangopleiding gehad en ook wel klassiek gezongen; daar is te weinig aandacht voor geweest, vind ik. Als ik terugkijk op wat ik allemaal heb uitgebracht en wat geruisloos is voorbijgegaan, dan denk ik: jezus, waar ben ik toch mee bezig geweest? Dat wil ik met mijn nieuwe album alsnog proberen duidelijk te maken. Dat ik meer ben dan Manuela.”

Het liedje is bekender dan de zanger.
“Juist. Ik zit altijd met dat plakkaat Manuela op mijn voorhoofd, man. De mensen kijken niet verder. Ik ben altijd erg bescheiden geweest, maar nu ga ik even heel onbescheiden doen: ik wil dat de mensen míj ook leren kennen. Dat ik meer doe dan al vijftig jaar Manuela en De Toreador zingen."

Is dit een frustratie van je?
“Het is onderhand wel een frustratie, ja. Dat is het eigenlijk al heel lang, alleen nu wil ik het uiten. Dat het alleen maar Herb is in combinatie met Manuela. En de laatste tijd ook met De Toreador, maar dat is geheel toevallig, dat dit nummer na zoveel jaar opnieuw is uitgebracht door Opgeblazen ft. Wilbert Pigmans.

‘Als ik terugkijk op wat ik allemaal heb uitgebracht en wat geruisloos is voorbijgegaan, dan denk ik: jezus, waar ben ik toch mee bezig geweest?’

Daardoor ben je wel opnieuw in beeld gekomen, ook bij een jonger publiek dat ging opzoeken van wie het origineel was.
“Dat klopt. Ik ben er trots op dat ik De Toreador zelf heb geschreven. Dat was in 1970, toen ik meedeed aan een talentenjacht in Scheveningen. Die won ik met dit lied, waardoor Pierre Kartner contact met me opnam en er een samenwerking ontstond. Fantastisch vond ik het, toen het nummer in 2020 opnieuw werd uitgebracht door Opgeblazen ft. Wilbert Pigmans. Deze Brabanders zorgden er toen voor dat het dak eraf ging tijdens carnaval. Ik mocht een rolletje spelen in de videoclip en kon exact vijftig jaar later een centje aan het succes meeverdienen vanwege de auteursrechten. Het lied is maar liefst 25 miljoen keer gestreamd op Spotify. Daar heb ik mijn nieuwe elektrische fiets van kunnen aanschaffen. Bovendien kwam het lied zoals gezegd onder de aandacht van een veel jongere generatie, waardoor ook de originele versie van mij werd gevonden op Spotify. Zo leerde de jongere garde ook een beetje kennismaken met Jacques Herb.”

Maar echt losgekomen van Manuela voel je je nog niet.
“Weet je wat het is? Ik heb ruim 400 nummers ondergebracht bij Buma/Stemra. Voor Stella Bos, die ook wel bekend was onder de naam De Onbekende Zangeres en helaas in januari 2022 is overleden, heb ik meerdere nummers geschreven, ook leuke hits. Ook voor Hazes senior schreef ik een lied: Het maakt me niets meer uit. Ik wil als songwriter ook een beetje meer geaccepteerd worden, weet je wel. Die credits een beetje meer krijgen.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

En met je nieuwe album HERB wil je op je 77ste dus wat bredere aandacht vragen voor jouw muziek.
“Zo is het. Heb je de cover al gezien? Het is een imitatie van een albumhoes van Johnny Cash. Ik wilde mijn iPad meenemen om hem aan je te laten zien, maar Diny zei dat ik hem beter thuis kon laten. Ik heb een heerlijke vrouw en ze doet alles voor me, maar ik moet wel doen wat ze zegt, anders zwaait er wat. O god, dit staat nu op je recorder, hè? Je schrijft het niet op, toch? Kijk, ik laat je de albumhoes even zien op mijn telefoon. Dit is ook zoiets: ik moet van Diny iedere keer mijn code intikken. Want stel je voor dat hij wordt gestolen... Het is wel een goed idee, maar iedere keer die code intoetsen, dat begint toch te vervelen.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Clemens Rikken