Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zomer(s)hit: de allerergste Nederlandse meezingpulp

De zomer is voor vrijwel iedereen één groot feest. Bakken op het strand, losgaan op vele festivals en na het werk een zonnig terras pakken: wat is het leven mooi als de zon schijnt. Maar elk voordeel kent zijn nadeel en dat geldt ook voor dit jaargetij. Elke zomer worden we namelijk bestookt met De Zomerhit die zich vastzet in je hoofd en veelal tot razernij leidt. We zetten ze voor één keer op een rijtje en daarna willen we er nóóit meer iets van horen!

koptelefoon

Niet of nooit geweest (Acda en De Munnik)

Het kan verkeren. De eerste cd van Acda en van De Munnik flopt zoals er bijna nog nooit een Nederlandse plaat is geflopt. Maar de eerste single van hun tweede cd wordt de zomerhit van 1998 – en toen ging de verkoop van die eerste plaat toch nog lopen. Platenmaatschappij Sony kan het nog steeds niet geloven en wij ook niet. Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest. Als ze het nog één keer zingen, zijn ze er geweest.

Toppertje Breezer Ananas (Guillermo en Tropical Danny)

Doe mij een toppertje en een Breezer Ananas. Soms denk je, we verdienen ook niet beter in Nederland. In de zomer van 2006 zeker niet, want toen was Breezertje Ananas niet van de radio af te branden. Gelukkig hebben we daarna nooit meer iets van Djuro Leideritz en Simon van Steenis, want zo heten ze, gehoord. Top.

Ticket to the tropics (Gerard Joling)

Gerard Joling was aan de late kant met zijn zomerhit, want hij scoorde ‘m eind augustus. Ticket to the tropics. De tropische videoclip werd iets eerder geschoten op een strand in Nederland. Ticket to the tropics stond in 1985 veertien weken in de Top 40. Joling kan het zelf nog steeds niet geloven en wij ook niet. En na de ‘tropics’ was het nog niet klaar. In 1988 kwam het verschrikkelijke Shangri-la, waarmee hij zelfs het Eurovisie Songfestival mocht ‘opleuken’. En de gifbeker moest helemaal leeg, want in 1989 kwam ook nog No more bolero’s. Joling: no more.

Gerard Joling

Banger hart (Rob de Nijs)

Ik wil jouw liefde zwart op wit, ik wil meer zekerheid dan dit. Want jij bent mijn jaloers bezit. 1996, Rob de Nijs. Banger hart stond, houd je vast, 28 weken in de hitparade, waarvan vijf weken op nummer één. Dus 1996 moet een heel warme zomer zijn geweest, want we waren kennelijk bevangen door de hitte. Ik ben niet eens echt op je uiterlijk gevallen, al is er dan geen meid zo mooi als jij. Van het hele liedje klopt niks, van het begin tot het eind. Het is net zo slecht als het weer soms is in Nederland, in de zomer. Misschien is Banger Hart wel de allerergste zomerhit aller tijden. Eigenlijk is het best wel vreemd ook dat juist De Nijs het zingt. Want hij kan mooie liedjes maken. Dus daar ligt het niet aan. We hebben ook niks tegen De Nijs zelf. Maar Banger Hart willen we nooit meer horen. Al vrezen we dat hier de wens de vader van de gedachte is.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Ik ga zwemmen! (Mart Hoogkamer)

Niemand had ooit van hem gehoord en was dat maar zo gebleven. Ik ga zwemmen. Mart Hoogkamer zong het in 2021 en wat was dat een ramp van een zomerhit. En het ergste is nog wel dat Hoogkamer sindsdien in het geld kan zwemmen, hij stond met zijn hit op alle denkbare braderieën, festivals en discotheken. Hij was niet van het podium af te slaan. Daar is laatst wel wat op gevonden. Als je ook maar één druppel bier naar hem toegooit, wat vaak is gebeurd, gaat hij tegenwoordig direct naar huis. Dus u weet wat u te doen staat als hij ooit nog een keer ergens Ik ga zwemmen staat te zingen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Adobe Stock, YouTube