Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Inwoners Arizona lopen derdegraads brandwonden op door extreme hitte

Als je het nieuws ook maar een beetje volgt dan heb je meegekregen dat het in Zuid-Europa ontzettend heet is. In deze landen is het momenteel rond de 40 graden Celsius en soms zelfs nog warmer. Europa is echter niet het enige continent waar het bloedheet is, ook in het Amerikaanse Arizona loopt de temperatuur hoog op.

hitte

In de staat Arizona is het momenteel zo heet dat mensen zich ernstig verbranden aan hun auto, de stoep of een deurklink. Dokter Kevin Foster laat in een radio-interview aan NPR weten dat je met deze weersomstandigheden al binnen een fractie van een seconde een flinke brandwond op kan lopen.

Er zijn in de Amerikaanse staat al meer dan veertig mensen met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Normaal gesproken is dat maar de helft daarvan in deze tijd van het jaar vertelt Foster: “De zomer is altijd ons drukste seizoen, dus we anticiperen er wel op, maar dit is heel vreemd. Het aantal patiënten is hoger en de verwondingen zijn serieuzer. Eigenlijk hebben we er geen goede verklaring voor.”

Het is al wekenlang heet in Arizona. Een paar dagen geleden liet een schoolbibliothecaris weten dat zijn schoenen smolten terwijl hij leerlingen hielp met oversteken.

Brandwonden

Foster geeft aan dat mensen niet beseffen dat alledaagse voorwerpen gloeiend heet kunnen zijn met dit weer. Hij vertelt dat de meeste mensen wel weten dat je tijdens een hittegolf de zon moet vermijden en veel water moet drinken. Dat het water in een tuinslang ook kokend heet kan zijn weet niet iedereen.

De patiënten die bij Foster komen zijn gevallen op straat en zo in contact gekomen met het bloedhete asfalt. Vaak zijn dit ouderen of mensen die zijn flauwgevallen. Als mensen niet direct op kunnen staan wordt het gevaarlijk. De dokter vertelt dat langer dan 10 minuten op het asfalt liggen al grote gevolgen kan hebben: "Hun huid is dan volledig verwoest." Hierbij lopen mensen niet alleen derdegraads brandwonden op, maar vaak ook een zonnesteek.

Vorig jaar overleden er in Arizona zeven mensen als gevolg van een val op een te hete stoep. Hoeveel dodelijke slachtoffers er dit jaar zijn gevallen is nog niet bekend. Het lijkt er echter op dat het aantal dodelijke slachtoffers dit jaar aanzienlijk hoger zal zijn.

Nieuws
  • RTL Nieuws, NPR
  • Adobe Stock
Als je het nieuws ook maar een beetje volgt dan heb je meegekregen dat in het in Zuid-Europa ontzettend heet is. In deze landen is het momenteel 40 graden Celsius en soms zelfs meer. Europa is echter niet het enige continent waar het bloedheet is, ook in het Amerikaanse Arizona loopt de temperatuur hoog op.