Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizar: uitvaartcentrum wil na uitbreiding feesten met DJ Tiësto organiseren

Uitvaartcentrum Zuylen in Breda gaat uitbreiden. Ze breiden het centrum uit met een buitenaula. De directeur heeft gezegd dat deze zaal ook gebruikt kan worden voor evenementen zoals een optreden van DJ Tiësto. Deze plannen zijn bij de nabestaanden in het verkeerde keelgat geschoten.

begraafplaats

De omwonenden vinden het niet bij een begraafplaats horen om zo’n een evenement te houden. Een terrein met een tribune waar optredens gehouden vinden zij niet passen bij een locatie waar uitvaarten worden gehouden en overledenen eervol worden herdacht, laten zij weten aan Hart van Nederland.

Sexy en toegankelijk

De nieuwe aula zou dan niet alleen bestemd zijn voor rouwdiensten, maar ook voor recreatie. Directeur Roel Stapper vertelde tegenover Omroep Brabant dat ze het centrum meer sexy en toegankelijker willen maken met bijvoorbeeld concerten: "DJ Tiësto zou zeker op ons nieuwe podium mogen optreden."

Nabestaanden zijn niet blij met de veranderingen die Stapper wil doorvoeren. Zo bijvoorbeeld ook Janny van Wanrooy. Haar ouders en broer liggen op de begraafplaats. "Ik weet dit nieuws nu een paar dagen en slaap daarom al een paar nachten slecht", aldus Janny. "Op een begraafplaats kom je om te rouwen en te herdenken. Niet voor andere dingen. Evenementen trekken ook een ander publiek aan. Dat hoort in de stad", gaat ze verder.

De nabestaanden van de mensen die op de begraafplaats liggen denken er net zo over als Van Wanrooy en ze zijn daarom samen een petitie gestart tegen de plannen: "Ik wil voor mijn dierbaren vechten, anders worden ze straks een soort Efteling-attractie", laat Janny weten.

Nuance

De manager van het uitvaartcentrum, Yvette Langbroek, vertelt dat ze goed snapt dat er commotie is ontstaan, maar dat het ook iets genuanceerder ligt: "Het is een plek om samen te rouwen, gedenken maar ook een plek voor bezinning. Alles is er mogelijk wat met rouw, verdriet en verwerking te maken heeft."

Een optreden van DJ Tiësto hoort daar niet bij volgens Langbroek. Zij laat dan ook weten dat de directeur zich waarschijnlijk iets te enthousiast over de uitbreidingsplannen heeft uitgelaten: "Misschien wat onhandig van ons om het zo te benoemen."

Wel laat de manager weten dat het belangrijk is om te vernieuwen: "De tijd verandert en we proberen voor iedereen te kijken wat er mogelijk is. Heel veel mensen willen een uitvaart toch buiten en niet meer in een oubollig gebouw binnen."

De gemeente Breda heeft laten weten dat ze een vergunning hebben verleend voor een buitenaula die bedoeld is voor afscheidsceremonies. Andere aangelegenheden mogen er niet zomaar georganiseerd worden: "Mocht een organisatie een evenement organiseren, dan zal hiervoor een aparte vergunning voor moeten worden aangevraagd”, vertelt een woordvoerder.

Bizar
  • Hart van Nederland, Omroep Brabant
  • Adobe Stock