Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM: Promes had sturende rol bij cocaïnesmokkel

Er komt steeds meer aan het licht in de zaak rondom de cokesmokkel waarbij profvoetballer en oud-international Quincy Promes betrokken zou zijn.

Promes

Maandag vond er een zitting plaats in de zaak Promes. Of eigenlijk in twee zaken: enerzijds wordt de Nederlandse voetballer (o.a. Twente, Ajax, Spartak Moskou) verdacht van zware mishandeling van zijn neef. Promes zou zijn familielid hebben gestoken omdat het vermeende slachtoffer een dure ketting van zijn tante zou hebben gestolen. Daarover velt de rechtbank op 19 juni een oordeel.

Anderzijds wordt Promes verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel. Het OM denkt dat de voetballer daar een 'sturende rol' in heeft gehad, zo werd maandag duidelijk.

Via de Antwerpse haven

In 2018 kwam Promes op de radar van het Team Criminele Inlichtingen. Het team kreeg informatie dat de linksbuiten zou hebben geïnvesteerd in de cocaïnehandel. En toen daarna vermoedens ontstonden dat Promes contacten zou hebben gehad in de onderwereld en wapens zou bezitten, begonnen de opsporingsdiensten met afluisteren.

Het OM concludeerde vervolgens dat de voormalig Ajacied betrokken zou zijn geweest bij de invoer van twee partijen coke - honderden kilo's, aldus justitie. Promes zelf zou zo'n 75.000 euro (de Telegraaf spreekt van 200.000 euro) geïnvesteerd hebben om coke via de haven van Antwerpen in te voeren. Ook drugscrimineel Piet W. zou betrokken zijn geweest bij de vermeende cokesmokkel.

'Sturende rol'

Volgens het OM had Promes dus een sturende rol bij de smokkelpraktijken. Via berichten zou hij instructies hebben gestuurd naar zogenaamde uithalers, jongens die de drugs uit containers zouden halen. "Jongens, kom op aan het werk. Houd ons op de hoogte", zou in een van die chats gezegd zijn door de voetballer.

Toen bleek dat de helft van de coke in beslag was genomen, zou een andere verdachte het volgende naar Promes hebben gestuurd: "Shit man. Dus de helft is safe, risico van het vak."

Een later bericht dat Promes volgens justitie verstuurd zou hebben: "Ik laat je meteen weten, mijn vorige bevalling was half mislukt, ze kwamen in 2 bakken, eentje is gevallen eentje is geklemd en dus me hele winst was door de helft."

Niet aanwezig

Volgens zijn advocaten zegt Quincy Promes niks met drugssmokkel te maken te hebben. Zelf was hij overigens niet aanwezig tijdens de zitting. De voetballer is in Rusland gebleven, waar hij op dit moment uitkomt voor Spartak Moskou. Op 11 augustus wordt de cokezaak hervat.

Misdaad
  • NOS, de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots