Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zaak steekincident Promes heropend om tapgesprekken: 'Anders steek ik hem dood'

Eigenlijk zou er vandaag een uitspraak komen, maar in plaats daarvan is de zaak heropend.

Promes

De zaak tegen Quincy Promes draait om een steekpartij. De voormalig Ajacied - nu in dienst van Spartak Moskou - zou in juli 2020 zijn eigen neef in zijn been hebben gestoken na afloop van een familiefeestje in Abcoude. Neef Esajas raakte daarbij ernstig gewond en kan volgens zijn advocaat nog steeds niet rennen of hurken. Eerder deze maand werd bekend dat Esajas ruim een miljoen euro van zijn neef Promes eist.

De aanklacht tegen de voetballer was in eerste instantie poging tot doodslag/poging tot moord, maar werd later gewijzigd in zware mishandeling. Meer dan dat acht het OM niet bewezen.

Tapgesprekken

Een hoop informatie over de ruzie en steekpartij is verkregen via getapte telefoongesprekken van Promes en een aantal van zijn familieleden. De autoriteiten hadden die tap al ruim voor het familiefeest geplaatst, omdat er vermoedens waren (en nog steeds zijn) dat de 31-jarige aanvaller betrokken was bij drugssmokkel.

In maart 2022 lekten enkele getapte gesprekken uit. In een van de conversaties tussen Promes en zijn pa vraagt de voetballer waarom zijn vader voor z'n neef is gesprongen.

"Je hebt zijn leven gered", aldus Promes. Zijn vader zegt vervolgens dat hij niet wil dat Quincy in de problemen komt, waarop Promes antwoordt: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?"

Rechtmatig?

Sophie Hof, de advocate die de verdediging van Promes voor haar rekening neemt, wil nu checken of de aanvraag voor de tap wel rechtmatig is verkregen, schrijft de NOS. Hof wil bovendien precies weten waarom haar cliënt werd afgeluisterd door de politie. Mochten er ergens fouten zijn gemaakt, kan het maar zo zijn dat de tapgesprekken uit het dossier moeten. Ze kunnen dan niet meer worden gebruikt als bewijsmateriaal. Vandaar de heropening van de zaak.

Uit een verklaring van de persrechter: "Het Openbaar Ministerie heeft aan het dossier wel de beslissing toegevoegd dat er getapt mag worden, maar niet het verzoek dat eraan ten grondslag ligt. Daarin staan de argumenten op grond waarvan de rechter-commissaris toestemming gaf om te tappen. De rechtbank zegt nu dat dat een processtuk is dat nog moet worden toegevoegd."

Het Openbaar Ministerie staat echter niet te springen om die informatie te delen. Het vrijgeven van die documenten zou volgens justitie de drugszaak ondermijnen. Het OM zit in die zin dus in een lastige spagaat. Het is door de heropening van de zaak nog niet bekend wanneer Promes van de rechter te horen krijgt of hij schuldig wordt bevonden.

Misdaad
  • NOS, Nieuwsuur
  • NL Beeld / Proshots