Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

NCTV: 'Nederland legitiem doelwit voor aanslag jihadisten'

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is de kans op een aanslag in ons land groter geworden. Onder andere jihadisten vormen volgens de minister van Justitie een bedreiging.

NCTV

In het nieuwe dreigingsbeeld van de NCTV valt te lezen dat de kans op een aanslag in Nederland het afgelopen half jaar is toegenomen. Die dreiging zou onder andere vanuit de jihadistische hoek komen. "Deze groeperingen noemen daarbij expliciet Nederland als doelwit", aldus de analyse.

Er wordt gesproken van 'ISIS-structuren' in landen als Afghanistan en Syrië, maar ook groepen in Turkije. Deze jihadisten zouden meerdere landen in het vizier hebben, maar zien volgens de NCTV Nederland als 'legitiem doelwit voor een aanslag'.

Groepen binnen Nederland

Uit de analyse blijkt aan de andere kant dat potentieel gevaarlijke jihad-groepen niet groter worden. Hun groei stagneert, aldus de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het gaat dan om groepen van rond de 500 aanhangers in grote Nederlandse steden.

Naast dreiging uit de jihadistische hoek zouden wordt ook rechts-extremisme genoemd als potentieel gevaar. Als voorbeeld worden de geprojecteerde teksten op de Erasmusbrug genoemd. Daarbij werden leuzen als 'vrolijk blank 2023' en 'white lives matter' op het Rotterdamse bouwwerk geschenen.

Minister Yesilgöz van justitie zegt na het NCTV-rapport vooral 'waakzaam en alert' te blijven.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots