Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geef de doden hun naam terug

Mensen die blijkbaar zó eenzaam sterven dat er na hun dood niemand is die hun identiteit kent. Er was de afgelopen week opvallend veel aandacht voor.

Vermist

Een jonge vrouw die met een vuurwapen om het leven is gebracht en als oud vuil in een afvalcontainer in het riviertje de Gaasp bij Amsterdam is gedumpt. Een zichtbaar verwaarloosd meisje dat vermoord is achtergelaten in de bossen van Noord-Brabant. En het deels verkoolde lichaam van een jonge vrouw dat is gevonden in Parc de Cointe, ten zuiden van Luik.

De politie en Interpol lanceerden afgelopen week een internationale campagne om 22 onbekende meisjes en vrouwen te identificeren, die de afgelopen decennia zijn gevonden in Nederland, België en Duitsland en door geweld om het leven zijn gebracht.

De Onbekende Dode

En dan was er ook nog de release van podcast De Onbekende Dode van de redactie van Hart van Nederland. Op een begraafplaats in Amsterdam is een speciaal veld waar meer dan zestig zwarte bordjes staan met daarop de woorden ‘onbekende overledene’. De podcast draait om een speciaal team van de politie Amsterdam, dat tot het uiterste gaat om de namen van deze onbekende doden alsnog te achterhalen.

Wellicht helpt al deze aandacht van afgelopen week om enkele ongeïdentificeerde doden hun naam terug te geven. Want ook zij moeten toch dierbaren hebben door wie zij worden gemist?

Misdaad
  • Politie, AFP