Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie is wapenhandelaar Divainy K, de nieuwe verdachte in moordzaak Peter R. de Vries?

Gisteren liet het OM weten dat er een nieuwe verdachte is aangehouden in de zaak rondom de liquidatie van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels is duidelijk dat het gaat om Divainy K. (29), een veroordeelde wapenhandelaar.

Divainy K.

Tot afgelopen dinsdag waren er acht verdachten in de moordzaak rondom De Vries. Met de arrestatie van Divainy K. staat de teller nu op negen. K. werd op 4 april aangehouden in zijn cel in de gevangenis van Veenhuizen, waar hij een straf uitzit voor wapen- en drugshandel. Maar wat was volgens het OM zijn exacte rol in de moord op De Vries?

Mogelijke link met andere verdachten

Voor de duidelijkheid: op dit moment worden twee mannen verdacht van het uitvoeren van de liquidatie: Delano G. en Kamil E. Justitie vermoedt dat Delano G. heeft geschoten. Kamil E. zou volgens de verdenkingen als verkenner en bestuurder van de vluchtauto betrokken zijn. De tevens opgepakte Krystian M. wordt ervan verdacht G. en E. te hebben aangestuurd.

Daarnaast zijn er een aantal vermoedelijke 'spotters' gearresteerd, mannen die De Vries kort na de aanslag zouden hebben gefilmd, om die beelden vervolgens te verspreiden.

Divainy K. wordt nu gelinkt aan de mannen die volgens justitie als spotter actief waren, in andere media ook wel 'de filmcrew' genoemd. Het AD schrijft dat twee vermeende filmers in een auto naar Amsterdam zijn gereden. En die auto zou in het verleden op naam hebben gestaan van Divainy K.

In de weken voor de liquidatie van De Vries zou K. bovendien contact hebben gehad met Ludgardo S., verdachte nummer acht in de moordzaak rondom de misdaadverslaggever.

Uit het Algemeen Dagblad: "In het Whatsapp-gesprek tussen de twee lijkt het ook te gaan over de naderende aanslag op De Vries. ‘Het uur van de waarheid nadert’, stuurt Ludgardo S. onder andere naar K."

Wie is Divainy K.?

Tot nu toe blijft het nog onduidelijk wat de verdenkingen tegen K. precies zijn. Het OM wil daar - waarschijnlijk in verband met het lopende onderzoek - niet veel over kwijt.

Toch is er wel het een en ander bekend over de 29-jarige Divainy K., bijvoorbeeld dat hij op Curaçao geboren is en op dit moment vastzit in Veenhuizen voor wapenhandel. De politie kwam hem een tijd terug op het spoor door gekraakte Sky ECC-berichten. Daaruit zou blijken dat hij langere tijd in verschillende soorten vuurwapens handelde. Ook zou hij volgens de politie geprobeerd hebben - onder de schuilnaam 'Young Genius' - voor 49.000 euro aan coke te verkopen. De rechtbank veroordeelde K. in april 2022 tot 5 jaar cel.

Misdaad
  • Algemeen Dagblad
  • NL Beeld / Proshots