doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Uitvaartverzekering kiezen: hoe pak je dat aan?

Veel mensen denken er niet graag over na, maar als je komt te overlijden, dan wil je je nabestaanden niet opzadelen met hoge kosten voor jouw uitvaart.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-641d409513f5d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-641d409513f5d img{#fig-641d409513f5d img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-641d409513f5d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-641d409513f5d img{#fig-641d409513f5d img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-641d409513f5d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-641d409513f5d img{#fig-641d409513f5d img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-641d409513f5d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-641d409513f5d img{#fig-641d409513f5d img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Uitvaartverzekering

Om die reden is een uitvaartverzekering handig om te hebben, want in dat geval betaalt de verzekeraar de kosten voor je uitvaart. Een uitvaartverzekering uitkiezen kan alleen soms best een uitdaging zijn. Er zijn namelijk veel aanbieders van uitvaartverzekeringen en daarnaast kun je bijvoorbeeld zelf het verzekerde bedrag uitkiezen. Hoe je dit aanpakt, lees je hieronder!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Begrafenis, crematie, of uitvaartverzekering?

Als je naar uitvaartverzekeringen zoekt, dan kom je soms ook de woorden begrafenisverzekering of crematieverzekering tegen. Deze betekenen allemaal eigenlijk hetzelfde. Een uitvaartverzekering biedt namelijk ook dekking tegen de kosten van een begrafenis of crematie. Daarentegen kan het wel zo zijn dat een crematieverzekering alleen de kosten voor een crematie dekt en niet voor een begrafenis. En bij een begrafenisverzekering juist de kosten voor een begrafenis en niet voor een crematie. Bij een uitvaartverzekering zijn zowel de begrafenis als de crematie gedekt. Je betaalt premie tijdens je leven en de uitkering vindt plaats wanneer de polishouder (jij dus) komt te overlijden.

Verschil tussen kapitaalpolis en naturapolis

De begrafenis, crematie en uitvaartverzekering zijn in feite allemaal hetzelfde dus. Waar wel een belangrijk verschil in zit, is de kapitaalpolis en naturapolis.

Kapitaalpolis

Met een kapitaalpolis verzeker je je voor een bepaald geldbedrag. Dit houdt in dat de verzekeraar een geldbedrag aan je nabestaanden uitkeert wanneer jij komt te overlijden. Je nabestaanden kunnen dit geld vervolgens gebruiken om jouw uitvaart naar wens te bekostigen.

Het voordeel van een kapitaalverzekering is dat er dus veel keuzevrijheid is voor de nabestaanden. Ze kunnen zelf kiezen uit producten en diensten die niet vooraf zijn vastgelegd en alles kan worden betaald van het uitgekeerde geldbedrag. Dit is dan ook meteen een potentieel nadeel: jouw nabestaanden zijn dan ook vrij om het geld anders te besteden dan jij voor ogen had. Daarnaast speelt inflatie ook mee. Stel bijvoorbeeld dat het verzekerde bedrag € 8.000 is. Daar kun je op dit moment een prima uitvaart van betalen, maar in de toekomst is die € 8.000 waarschijnlijk te weinig. Je kunt dit tegengaan door te kiezen voor een indexatie van jouw uitvaartverzekering. Dit houdt in dat het verzekerde bedrag dan ook meestijgt met de inflatie. Echter gaat de premie ook steeds meer omhoog.

Naturapolis

Bij een naturapolis wordt er geen geld, maar producten en diensten uitgekeerd die bij een uitvaart nodig zijn. Denk dus bijvoorbeeld aan de kist, rouwkaarten en bloemen. De verzekeraar keert geld uit aan de uitvaartverzorger en die zal van dit geld vervolgens de uitvaart regelen en verzorgen.

Het voordeel van een naturaverzekering is dat het waardevast is, aangezien de uitkering in natura is. Je hebt als nabestaande dus geen last van inflatie, aangezien de verzekeraar dit risico draagt. Verder regelt de uitvaartverzorger veel omdat alles al van tevoren is vastgelegd, waardoor je als nabestaande ontlast wordt. Dit kan dan wel weer meteen als een nadeel worden gezien, aangezien sommige nabestaanden wel graag zelf de uitvaart willen regelen zoals zij dat voor ogen hebben. Deze kwestie is echter wel heel persoonlijk.

Combinatiepolis

Sommige verzekeraars bieden ook een combinatie tussen een kapitaalpolis en naturapolis aan. Dit wordt ook wel een combinatiepolis genoemd. Zoals de naam al zegt, zal er dan een deel uitgekeerd worden in natura en een deel in kapitaal. Het voordeel van een combinatieverzekering is dat het de nabestaanden veel flexibiliteit geeft. Sommige delen van de uitvaart worden in natura uitgekeerd, maar extra wensen van de nabestaanden kunnen dan bekostigd worden van het kapitaalgedeelte.

Vergelijken uitvaartverzekering

Wil je graag uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken voordat je een keuze maakt? Vergelijk een uitvaartverzekering op Uitvaartverzekeringvergelijken.com. Hier vind je namelijk alle informatie van verschillende verzekeraars overzichtelijk op een rijtje. Je kunt dan in een oogopslag zien wat de verschillen zijn en voor jezelf een weloverwogen keuze maken. Bij de vergelijking wordt onder meer gelet op de volgende onderdelen:

Je las net al dat er verschillen zijn tussen een kapitaalverzekering en naturaverzekering, maar dat je ook een combinatie van beide type verzekeringen kunt nemen.

Dekkingsgraad

Je kunt de hoogte van het verzekerde bedrag zelf kiezen. Dit wordt ook wel de dekkingsgraad genoemd. Gemiddeld kost een uitvaart op dit moment zo'n € 8.000, dus daar kun je rekening mee houden als je voor een kapitaalverzekering kiest. Kies je voor een naturaverzekering, dan heb je vaak de keuze tussen een basis, gemiddeld of luxe uitvaart. Zoals we eerder al vertelden, kun je de waarde ook eventueel laten indexeren, zodat de inflatie wordt meegenomen.

Kinderen laten meeverzekeren

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om je (toekomstige) kinderen mee te laten verzekeren voor een klein bedrag of zijn kinderen zelf gratis meeverzekerd.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws