Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amsterdamse politiekat Nimis is wereldwijde hit

Alle criminele knaagdieren kruipen vlug in hun holletjes als politiekat Nimis op straat suveilleert.

Politiekat

Hij is snel, behendig, reteschattig en neemt zijn werk uiterst serieus: politiekat Nimis. Zijn TikTok is ontploft - 42.000 volgers - en de inbox van baasje Lydia Faber (45) stroomt vol met berichten over haar 'katertje in blauw'. Ja, de bewaker van de Amsterdamse grachten is inmiddels uitgegroeid tot wereldwijde hit op social media.

En dat snappen we wel. De spinnende diender valt op in z'n fluoriserend gele hesje, waar baasje Lydia sinds een tijdje een politiebadge op heeft gespeld. Een gouden zet, zo blijkt nu.

Veiligheid

Toch staat Nimis niet officieel op de loonlijst bij de Amsterdamse politie. De kater wordt niet ingehuurd om pakketten coke op te sporen, winkeldieven in hun kladden te grijpen of prenten uit te schrijven. Eigenlijk draagt hij z'n hesje vooral voor de veiligheid, geeft Lydia toe.

"Het is eigenlijk een reddingsvest om te zorgen dat hij niet verdrinkt", zegt ze tegen RTL Nieuws. De Amsterdamse woont op een woonboot en de jonge kater is absoluut geen held in het water. "Toen ik Nimis net had vond ik het doodeng om hem hier naar buiten te laten, maar ik wilde hem ook niet in zijn vrijheid beperken."

Met het hesje aan werd de viervoeter al snel 'de wijkagent' genoemd, dus toen Lydia ergens in een winkel een politiebadge zag, bedacht ze zich geen moment. Het reddingsvest werd omgebouwd tot uniform en Nimis ging voortaan door het leven als politiekat. Tot groot plezier van de buurt, veel echte Amsterdamse agenten en de rest van de wereld.

Dat laatste komt vooral door zijn TikTok-account, dat Lydia in eerste instantie aanmaakte om met haar nichtjes te communiceren. Echter bleken ook veel andere mensen de filmpjes van politiekat Nimis te bekijken en de rest is geschiedenis.

Entertainment
  • RTL Nieuws
  • Instagram @police_cat_amsterdam