Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gevluchte verdachte miljoenenroof Amsterdam opgepakt in Afrika

Ibrahim A. (27) is eindelijk in zijn kraag gevat. De Marokkaans-Belgische crimineel wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval op het Amsterdamse bedrijf Schöne Edelmetaal. Een miljoenenroof, waarvan de buit nog steeds niet in zijn geheel is teruggevonden.

Miljoenenroof

Lange tijd was onduidelijk waar A. uithing, tot hij vorige week in het Afrikaanse land Guinee werd opgepakt. Hij zou onderweg zijn naar een nachtclub in Conakry, de hoofdstad van Guinee. A. werd gezocht vanwege zijn vermoedelijke aandeel in de gewelddadige overval op een waardetransport van het in Amsterdam-Noord gevestigde Schöne Edelmetaal in mei 2021. Het OM denkt dat hij een van de vluchtwagens bestuurde.

14 miljoen

De overvallers hadden het op 19 mei 2021 voorzien op een transportauto van Schöne Edelmetaal. Met een gestolen Porsche Cayenne knalden ze de poort van het bedrijf open. Gemaskerd en gewapend met machinegeweren bedreigden ze de medewerkers, waarna ze ervandoor gingen met goudstaven en andere waardevolle metalen ter waarde van meer dan 14 miljoen euro.

Al in de buurt van het bedrijf raakten de overvallers in conflict met de politie. Er werd eerst meerdere keren door de mannen geschoten, waarna de politie ook het vuur opende. Vrijwel direct daarna vluchtten de criminelen weg. “Kennelijk dachten de overvallers dat de politie niet meteen terug zou schieten, met hun gewone wapens”, meldde een woordvoerder van de politie daarover. Er werden meerdere schoten gelost, waarna de overvallers in twee auto’s op de vlucht sloegen. Het werd een ware wildwest-achtervolging.

Vluchtpoging

In de buurt van Broek in Waterland, ten noordoosten van de stad, kwamen de verdachten uiteindelijk tot stilstand. Eén auto reed dwars door een hek een achtertuin in, waarna de overvallers uit het voertuig sprongen en het op een lopen zetten richting een weiland. Daar werden ze beschoten door de politie, waarna ze zich uiteindelijk overgaven. Eén van de verdachten, een 47-jarige man uit Frankrijk, kwam tijdens de vluchtpoging om het leven, nadat hij geraakt werd door een schot van een politieagent.

Drie overvallers ontkwamen, waaronder Ibrahim A. Ook werd later duidelijk dat 4,2 miljoen euro van de totale buit van 14,5 miljoen euro weg was (en nog steeds is).

Ibrahim A. heeft meer op zijn kerfstok

In november werden er ook al arrestaties verricht in verband met de roofoverval. Tegen acht andere verdachten heeft justitie in Nederland inmiddels celstraffen tot 18 jaar geëist.

A. wordt later berecht voor de roofoverval in Amsterdam-Noord. In eerste instantie hebben de Belgische autoriteiten om zijn uitlevering gevraagd. Ongeveer een jaar voor de roofoverval in Amsterdam ontsnapte de Marokkaanse Belg namelijk uit een Belgische gevangenis. Daar zat hij een celstraf van 21 jaar uit voor eerdere overvallen die hij heeft gepleegd. Hij wist echter te ontkomen.

Misdaad
  • AD, de Telegraaf
  • Politie