Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De ruzies van een topdarter

Peter Wright moet volgens hem ‘leren zijn grote mond te houden’, Gary Anderson heeft in zijn ogen ‘een kronkel in zijn hoofd’ en verslaggever Arjan van der Giessen is volgens hem ‘een softy’. Darter Michael van Gerwen (33), die vanaf volgende week in het Londense carnavalspaleis Alexandra Palace op jacht gaat naar zijn vierde wereldtitel, doet regelmatig uitspraken die net zo scherp zijn als de punten van zijn pijlen.

Michael van Gerwen

‘Ik háát hem’

Jelle Klaasen

Wanneer: december 2019

Het wereldkampioenschap is nog maar een paar uur onderweg of Van Gerwen veroorzaakt meteen alweer een rel. Deze keer is Jelle Klaasen de pineut, vroeger nota bene een van zijn beste vrienden. Nadat Van Gerwen hem alle hoeken van het bord heeft laten zien, doet hij na het gooien van zijn laatste dubbel iets ongebruikelijks. Om de een of andere reden weigert hij om Klaasen een hand te geven. Met corona kan het onmogelijk te maken hebben, want dat probleem kennen ze op dat moment alleen nog in China. Van Gerwen maakt zelfs niet één keer oogcontact met zijn vroegere makker. Hij doet alsof hij niet bestaat. Omdat Van Gerwen vanuit het publiek onsportief gedrag wordt verweten, besluit hij zich na afloop van de wedstrijd in de perskamer van Alexandra Palace bloot te geven. Iets dat Klaasen tot zijn afschuw ook heeft gedaan.

Letterlijk. In tranen vertelt Van Gerwen dat Klaasen jaren geleden contact met zijn minderjarige nichtje heeft gezocht en haar enkele foto’s van zijn geslachtsdeel heeft gestuurd. Klaasen is hiervoor al in 2012 bestraft door de rechter met een taakstraf en een boete, maar zeven jaar later vindt Van Gerwen het nodig om hem opnieuw voor de bus te gooien.

“Wanneer iemand foto’s van zijn penis maakt en die naar het zusje van je vrouw stuurt,” zegt hij in niet mis te verstane woorden, “iemand die 14 jaar is en een beperking heeft, dan ga je kapot. Ik zal dat nooit een plekje kunnen geven. Ik zal hem nooit kunnen vergeven. Ik mag hem niet tot op het bot. Dit komt nooit meer goed. Ik háát hem.”

‘Hij moet leren zijn grote mond te houden’

Peter Wright

Wanneer: oktober 2022

Van Gerwen neemt het in de halve finale van de World Grand Prix op tegen Peter Wright. U weet wel: die darter met die grote waffel. Van Gerwen besluit er direct maar wat van te zeggen, nadat hij de Schot compleet heeft afgedroogd met 4-0 in sets. Met name Wrights uitspraken van eerder die week dat hij de World Grand Prix wel even ging winnen, dat hij de beste speler van de wereld is en dat er echt niemand beter is dan hij, zijn Van Gerwen, zelf ook niet vaak beticht van bescheidenheid, in het verkeerde keelgat geschoten.

“Peter speelde heel slecht vanavond, bedankt daarvoor,” sneert de drievoudig wereldkampioen (één keer vaker dan Wright) op cynische toon. “In de vorige ronde tegen Dimitri Van den Bergh had hij al geluk. Hij heeft te veel praatjes. Hij moet leren zijn grote mond te houden en zich op het darten concentreren. Maar ja, hij wil blijkbaar niet leren.”

‘Normaal ben je een softy’

Arjan van der Giessen

Wanneer: oktober 2020

Van Gerwen wordt in de achtste finale van het EK uit het toernooi gewipt door de Engelsman Ian White, waardoor er vooralsnog geen einde komt aan de droogte van acht maanden waarin hij geen enkele titel wist te winnen. Reden genoeg voor RTL-verslaggever Arjan van der Giessen om Van Gerwen eens stevig aan de tand te voelen. Althans, dat probeert hij. Maar Mighty Mike mag op het podium dan geen knikker raken, zijn mond is nog altijd in topvorm.

“Je stelt nu alleen maar domme vragen,” snauwt hij.

“Waarom zou er iets met mij aan de hand zijn als ik een gemiddelde gooi van 102?!”

“Het gaat mij niet om het gemiddelde, maar om de zes legs die je verliest waarin je pijlen krijgt voor een dubbel,” zegt Van der Giessen.

“Ja, maar ik vind dat niet zo erg. Ik vind het een beetje zielig dat jij mij deze vragen stelt,” reageert Van Gerwen boos.

“De laatste keer dat je een groot toernooi hebt gewonnen is op 8 maart,” reageert Van der Giessen.

“Hebben ze je verteld om me andere vragen te stellen, of zo?! Normaal gesproken ben je altijd een softy.”

“Ik vraag me gewoon af wat je kunt veranderen.”

“Nee, jij probeert punten te scoren. Normaal gesproken ben je heel zachtaardig. Dit ben jij niet, die mij deze vragen stelt. Dat weet je. Natuurlijk ben ik het zat dat ik telkens verlies, maar Ian White gooide een fenomenale wedstrijd.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Ik vind dit echt zielig van je. Serieus.”

“Ja?”

“Ik weet niet of je een vraag hebt gekregen van een kijker? Iets van: probeer wat je kunt doen met Michael?”

“Absoluut niet,” stelt Van der Giessen.

“Nou, ik vind het zonde. Ik denk het echt.”

“Dan is dit het.”

“Oké,” zegt Van Gerwen, waarna hij boos het beeld uitbeent.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • ANP, PRO SHOTS