Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verraden door je tweelingbroer

Je zult maar de tweelingbroer zijn van de 28-jarige Rick K. uit Zuidlaren. Jarenlang heeft K. hem aangewezen als dader in een Drentse verkrachtingszaak. Gebleken is nu dat het DNA-materiaal van hemzelf afkomstig is.

tweelingbroer

De zaak draait om de verkrachting van een 76-jarige vrouw in juli 2019 in de bossen bij het dorp Schipborg. Drie dagen na het incident werd K. opgepakt omdat agenten hem herkenden van een opvallend loopje dat het slachtoffer beschreef.

Ook uit telefoongegevens bleek dat K. de dader zou moeten zijn en het DNA dat is gevonden op de kleding van het slachtoffer komt overheen met dat van hem. Maar al die tijd bleef K. glashard ontkennen. Volgens K. was het DNA niet van hem afkomstig, maar van iemand anders. Zijn bloedeigen eeneiige tweelingbroer.

In de regel is het DNA van eeneiige tweelingen hetzelfde. Tot op heden kwam het in strafzaken waarbij eeneiige tweelingen waren betrokken en het bewijs uitsluitend bestond uit DNA vrijwel altijd tot een vrijspraak. Dat kwam doordat de rechter het DNA niet kon toeschrijven aan de ene of de andere helft van de tweeling. Onderzoekers legden de rechtbank deze keer echter de uitkomsten voor van een nieuw soort DNA-onderzoek. Volgens hen zijn er in het onderzochte DNA-materiaal van de twee eeneiige broers vijf bruikbare verschillen gevonden. Zodoende kon worden vastgesteld dat het DNA dat gevonden is op de kleding van de verkrachte vrouw wel degelijk afkomstig is van Rick K.

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van drie jaar tegen hem geëist. De rechtbank doet op 31 oktober uitspraak. K.’s tweelingbroer heeft dan niets meer te vrezen.