Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Het ijzingwekkende verhaal van gruwel-killer Ted Bundy

Uit de editie van woensdag 23 januari 2019: Ted Bundy heeft in de jaren 70 van de vorige eeuw alles. Hij ziet er goed uit, heeft een mooie vriendin en lijkt een gouden toekomst tegemoet te gaan. In plaats daarvan kennen we hem als de gewetenloze moordenaar voor wie de titel seriemoordenaar ooit is bedacht. Het ijzingwekkende verhaal van de man die meer dan 30 jaar geleden geëxecuteerd werd.

Ted Bundy

Jeugd: zijn zus is zijn moeder

Op 24 november 1946 bevalt Eleanor Cowell in Burlington, Vermont in een tehuis voor ongetrouwde moeders van Theodore (Ted) Robert Cowell. Over de vader, een man die Eleanor slechts één keer in een kroeg heeft ontmoet, is weinig bekend. Omdat een buitenechtelijk kind in die tijd een doodzonde is, voedt de thuiswonende Eleanor haar zoon op met de gedachte dat zijn grootouders zijn ouders zijn en dat zij zelf Teds oudere zus is. De hieruit voortkomende verwarring bij de jongen is de enige aanwijsbare traumatische ervaring die als verklaring dient voor zijn latere daden.

In 1950 verlaat zijn moeder, die dan nog altijd volhoudt zijn zus te zijn, samen met de jongen het ouderlijk huis op zoek naar een nieuw leven aan de Amerikaanse westkust. Op 19 mei 1951 trouwt ze met Johnnie Bundy, waarna Ted de naam krijgt die wereldwijd berucht is. Bundy’s tienerjaren verlopen rustig, op een paar incidenten na waarbij men hem verdenkt van een serie inbraken in de omgeving. De politie krijgt de zaak niet rond, waarna Ted in 1965 zonder strafblad zijn high school-diploma behaalt. Voor de buitenwereld lijkt er op dat moment nog altijd niets aan de hand met Bundy. Het volgende schooljaar begint Bundy aan de opleiding psychologie aan de universiteit van Washington. Hier ontmoet hij zijn eerste liefde: Stephanie Brooks, een meisje met lang donker haar en een scheiding in het midden. Ted valt als een blok voor haar en in het begin lijkt het alsof de twee voor elkaar zijn gemaakt. Toch vertoont de relatie scheuren. Zijn tekortkomingen op zowel mentaal als seksueel gebied leggen de relatie onnodige druk op. Het is Stephanie die de knoop doorhakt, Ted is ontroostbaar. Hoewel hij in latere jaren andere relaties heeft, is hij naar eigen zeggen nooit over dit verlies heengekomen. Een verklaring die weinig mensen in twijfel trekken, gezien de verbluffende gelijkenis tussen Stephanie en het merendeel van Bundy’s latere slachtoffers. Gebroken door het stuklopen van zijn relatie, stort hij zich op de opleiding en verandert van een matige scholier in een student die cum laude zijn diploma haalt. Ook raakt hij betrokken bij de lokale politiek van de Republikeinse partij. In de zomer van 1973 wordt Ted toegelaten tot de universiteit van Utah om daar aan de studie rechten te beginnen, maar hij schuift zijn inschrijving voor zich uit. In deze periode ontmoet hij de tweede liefde van zijn leven, de aantrekkelijke Liz, een gescheiden moeder met een dochter van acht. Liz is helemaal idolaat van de charismatische Bundy en steunt hem op alle mogelijke manieren. Voor de buitenwacht lijkt het alsof Ted op weg naar grootse dingen is. Op wrange wijze krijgen ze gelijk…

Als peuter schiep Ted Bundy er al plezier in dieren pijn te doen.

Eerste moorden

Niemand weet precies waarom Bundy begint met zijn moordzuchtige razernij. Veel experts speculeren dat hij in zijn drang naar perverse seks geen bevrediging vindt bij Liz en het bij anderen zoekt. Zeker is dat Bundy vanaf het najaar van 1973 vrouwen begint af te slachten in een dodelijk tempo.

JONI LENZ - De 18-jarige Joni wordt op 5 januari 1974 door huisgenoten gevonden in haar kamer. Ze is meerdere keren in het gezicht geslagen met de poot van een bed en de dader heeft een speculum, een instrument voor gynaecologen, in haar vagina geramd. Wonder boven wonder overleeft Lenz deze brute aanval.

LYNDA ANN HEALY - Healy verdwijnt op 1 februari 1974, nog geen maand na de aanval op Joni Lenz. Op het bed vinden onderzoekers bloed- en spermavlekken, een kussensloop en de hoes van het dekbed zijn verdwenen. In de kast hangt het nachtgewaad dat ze elke nacht draagt, keurig teruggehangen door de ontvoerder. Omdat de politie in eerste instantie niet uitgaat van een misdrijf, nemen agenten geen monsters van de aangetroffen sporen.

DONNA MANSON - De 19-jarige Donna Manson verdwijnt op 12 maart 1974 wanneer ze over de campus van Evergreen College loopt. Er is nooit meer iets van haar vernomen.

SUSAN RANCOURT - Voor het laatst gezien op 17 april tijdens een vergadering op de campus van Central Washington State. Getuigen melden naderhand dat ze een vreemd uitziende man met zijn arm in het gips over de campus hebben zien lopen. Naar verluidt vraagt deze man vrouwelijke voorbijgangers hem te helpen een zware lading boeken naar zijn wagen te brengen.

KATHY PARKS - Verdwijnt van de campus van Oregon State op 6 mei, terwijl ze onderweg is naar een bespreking van de studentenraad. Ze wordt ruim een week later pas als vermist opgegeven.

BRENDA BALL - Voor het laatst gezien op 1 juni 1974 in een kroeg in het plaatsje Burien, nabij Washington. Ball is vaker weken aan een stuk van huis en haar vermissing blijft dan ook wekenlang onopgemerkt.

Al zijn slachtoffers lijken min of meer op zijn grote liefde Stephanie Brooks.

GEORGEANN HAWKINS - Hawkins is een 18-jarige studente aan de universiteit van Washington en verdwijnt spoorloos op 11 juni 1974, nadat ze de flat van haar vriend verlaat en huiswaarts keert. De afstand tussen de twee woningen is slechts dertig meter, maar ze komt nooit thuis aan.

BRENDA BAKER - Slechts zes dagen na Hawkins vinden wandelaars in een park het in staat van ontbinding verkerende lichaam van de 15-jarige Brenda Baker. De doodsoorzaak van Baker, een van huis weggelopen tiener, is vanwege de staat van ontbinding niet meer te achterhalen.

JANICE OTT - Op 14 juli rond 12.30 ligt Janice Ott samen met een paar vriendinnen aan het zandstrand van Lake Sammamisch, buiten Washington. Wanneer ze naar het toilet gaat, spreekt een jongeman met zijn linkerarm in het gips haar aan. Getuigen horen dat de man zich voorstelt als Ted en zegt dat hij hulp nodig heeft met het loskoppelen van zijn zeilboot, even verderop. Ott vertrekt met de vreemdeling en is nooit meer levend gezien.

DENISE NASLUND - Op 14 juli rond 16.30 vertrekt Naslund van hetzelfde strand om ook naar het toilet te gaan. Ze zegt nog even gedag tegen haar vriend die een biertje opentrekt en geniet van de zomerzon. Getuigen hebben haar nog gezien in de buurt van het toilet, maar ze keert nooit terug naar haar vriend.Na de verdwijningen bij Lake Sammamish heeft de politie eindelijk getuigen. Ze komen met de naam ‘Ted’ en weten de man met de arm in het gips te beschrijven, waarna er een compositietekening wordt gemaakt. Op het kantoor van de Republikeinse partij in Washington maken collega’s van Bundy grapjes over hoeveel hij lijkt op de tekening van de Ted die de politie zoekt. Twee maanden na de verdwijning van Ott en Naslund vindt een groep studenten twee skeletten in de dichte bossen in de buurt van het meer. Wanneer onderzoekers het gebied uitkammen, vinden ze nog een vrouwelijk dijbeen van een onbekend persoon. Later blijkt dat het been van de verdwenen Georgeann Hawkins is.

Rondreizende killer

Rond de tijd dat de politie de stoffelijke resten van Janice Ott en Denise Naslund ontdekt, zit Bundy allang elders. Hij trekt naar Utah, om eindelijk aan de opleiding rechten te beginnen. Maar wie denkt dat Ted weer op het rechte pad belandt, heeft het vreselijk mis.

NANCY WILCOX - Deze 16-jarige cheerleader verdwijnt op 2 oktober 1974. Ze is voor het laatst gezien in een Volkswagen Kever, dezelfde wagen die Ted Bundy op dat moment heeft. Haar lichaam is nooit gevonden.

MELISSA SMITH - Dat liften niet altijd verstandig is, zo leert Melissa Smith op 18 oktober 1974. Na een avondje stappen probeert ze een gratis ritje huiswaarts te krijgen. Haar ontzielde lichaam wordt op 27 oktober in Summit Park, in de buurt van Salt Lake City gevonden. Melissa is naakt en is geslagen, verkracht en gewurgd met haar eigen panty. Ook heeft de dader modder en takken in haar vagina geduwd en lijkt het alsof Melissa na haar overlijden opnieuw met make-up is opgemaakt.

LAURIE AIMIE - De 17-jarige Laurie verdwijnt eind oktober 1974 en wordt pas vier dagen later als vermist opgegeven door haar familie. Begin november vinden toeristen haar lichaam in American Folk Canyon. Ook zij is naakt, verkracht, gewurgd en helemaal onherkenbaar door het brute geweld waaraan ze is blootgesteld. Laurie’s haar lijkt na haar dood nog te zijn gewassen.

Dan maakt Bundy zijn eerste fout. Op 8 november 1974 benadert hij de 18-jarige Carol DaRonch. Hij stelt zich voor als een politieagent en claimt dat er in haar auto is ingebroken. DaRonch stapt in Bundy’s auto in de veronderstelling dat ze naar het politiebureau gaan om de inbraak te melden. Dan slaat Bundy toe. Hij stopt de wagen, haalt een vuurwapen tevoorschijn en slaat een paar handboeien om één van haar polsen. Carol raakt in paniek en slaat wild om zich heen. Nog voordat Bundy de andere pols kan boeien, lukt het DaRonch om het portier te openen en te vluchten. Ze houdt een andere auto aan en racet weg, de veiligheid tegemoet. Bundy rijdt verder en vindt slechts 17 uur later alweer zijn volgende slachtoffer.

DEBBIE KENT - Vlak na de blunder met Carol DaRonch gaat Bundy een nabijgelegen school binnen waar toneelstudenten op dat moment een voorstelling houden. Eerst probeert hij dramadocente Raelynn Shepard mee te lokken, wederom door zichzelf voor te doen als een politieagent. Het mislukt, want de dame in kwestie heeft geen auto. Bundy vlucht naar buiten en wacht vervolgens af. Na de voorstelling komt de 17-jarige Debbie Kent naar buiten. Ze is nooit meer gevonden.

CARYN CAMPBELL - Op 12 januari 1975 laat de 23-jarige Campbell haar vriend achter in de lobby van het hotel in Aspen waar zij verblijven. Caryn gaat naar boven om wat spullen te pakken, maar keert nooit meer terug naar de lobby. Op 18 februari vindt de politie haar lichaam langs een snelweg, op slechts een paar kilometer van het hotel. Campbell heeft zwaar hoofdletsel en diepe snijwonden over haar hele lichaam.

JULIE CUNNINGHAM - Verdwijnt op 15 maart van de straten van Vail in Colorado. Cunningham is onderweg naar een bar, maar komt nooit aan. Haar lichaam is nooit gevonden.

DENISE OLIVERSON - Verdwijnt nadat ze op 6 april haar ouderlijk huis verlaat om te gaan werken. Haar fiets en sandalen duiken later op onder een nabijgelegen viaduct, haar lichaam is spoorloos.

MELANIE COOLEY - Deze 18-jarige verdwijnt op 15 april in het dorpje Nederland in Colorado. Acht dagen later wordt ze dood gevonden. Cooley heeft zwaar hoofdletsel, haar handen zijn gebonden en ze heeft een kussensloop om haar nek.

LYNETTE CULVER - Slechts 13 jaar oud. Culver wordt op 6 mei ontvoerd van haar school in Pocatello, Idaho. Ze is nooit gevonden.

SUSAN CURTIS - De 15-jarige Curtis loopt op 28 juni terug naar huis na een studiebijeenkomst en verdwijnt vervolgens spoorloos. Curtis komt oorspronkelijk uit Bountiful, Utah, hetzelfde dorpje als Melissa Smith, één van Bundy’s eerdere slachtoffers.

SHELLEY ROBERTSON - Voor het laatst gezien in Golden, Colorado, waar ze in de buurt van een benzinestation in gesprek is met een man in een pick-up-truck. Het lichaam van deze 24-jarige wordt later naakt en in staat van ontbinding aangetroffen in een oude mijnschacht.

NANCY BAIRD - Verdwijnt slechts  drie dagen na Robertson eveneens in de buurt van Golden, Colorado. Ook haar lichaam is nooit gevonden.

DEBBIE SMITH - Smiths lichaam is in februari 1976 gevonden in de buurt van Salt Lake City.

Gereedschap van de seriemoordenaar.

Pas rond deze tijd, ruim twee jaar na de eerste moord, begint het de politie te dagen dat ze te maken hebben met een seriemoordenaar. Dat vermoeden groeit wanneer agenten in de buurt van de Taylor Mountains een dumpplek aantreffen met meerdere verbrijzelde schedels. Na onderzoek ontdekken forensisch rechercheurs dat deze toebehoren aan Healy, Parks, Ball en Rancourt. De schedel van Susan Rancourt ligt meer dan 400 kilometer van de plek waar ze is verdwenen.

Masker, priem en handboeien

Het rechercheteam in Washington werkt in 1975 dag en nacht om de moordenaar op te sporen. Technici creëren speciaal voor deze zaak een computerprogramma waarmee op basis van ingevoerde lijsten en tips een aantal logische verdachten naar voren komt. Belangrijk detail is dat de dader een serie soortgelijke slachtoffers uitkiest. Hiermee ziet de term seriemoordenaar voor het eerst het licht. Uiteindelijk komt de computer met 25 namen op de proppen en begint de politie hen één voor één aan de tand te voelen. Tussen deze 25 namen staat ook de naam van ene Ted Bundy. Vlak voordat de politie hem wil ondervragen, helpt geluk een handje mee. Op 16 augustus 1975 ziet agent Bob Hayward een lichtgekleurde VW Kever in de buurt van zijn huis rondrijden. Hayward herinnert zich dat zijn broer Pete Hayward zo’n wagen heeft beschreven in verband met de moorden in Utah. Bobs broer is één van de detectives die betrokken is bij deze zaak. Wanneer hij de wagen nadert scheurt deze volgas weg. Na een korte achtervolging weet Hayward de bestuurder tot stoppen te dwingen. Wanneer hij vervolgens naar diens identiteitsbewijs vraagt, krijgt hij het rijbewijs van Ted Bundy onder ogen. Hoewel Bundy op dat moment nog altijd niet als verdachte in de serie moorden geldt, ziet Hayward dat de gordel van de passagiersstoel ontbreekt. Een voorgevoel bekruipt hem. Hij vraagt Bundy uit te stappen en onderzoekt de wagen. Hayward vindt een masker, priem en handboeien en neemt Bundy mee naar het bureau. Al snel legt de politie de link met de poging tot ontvoering van DaRonch. Zij identificeert hem als de ontvoerder en Bundy verdwijnt in afwachting van zijn zaak achter de tralies.

Twéé ontsnappingen

Ondertussen weet de politie dat ze met Bundy de vermoedelijke moordenaar van zeker twintig vrouwen te pakken heeft. De veroordeling in Utah geeft de politie in andere staten de kans om de moordzaken rond Bundy sluitend te krijgen. Het begint in Colorado, waar hij terechtstaat voor de moord op Caryn Campbell. In Bundy’s VW Kever treft men een haar van het slachtoffer aan, verder is er weinig bewijs. Bundy verdedigt zichzelf en krijgt zodoende de kans om in de bibliotheek van de rechtbank zijn zaak voor te bereiden. Op één van die dagen, 7 juni 1977, slaagt Bundy erin via het raam te ontsnappen. Hij weet uiteindelijk zes dagen lang uit de handen van de politie te blijven, maar loopt dan toch tegen de lamp bij een verkeerscontrole. De volgende zes maanden zit Bundy wederom achter slot en grendel, maar zelfs dat houdt hem niet tegen. Op 30 december 1977 ontsnapt hij nogmaals, ditmaal via een oud lampengat in het plafond van zijn cel. Bundy vlucht naar Vail in Colorado, neemt de bus naar Denver en stapt vervolgens in het vliegtuig naar Chicago. Tegen de tijd dat men ontdekt dat hij is ontsnapt, heeft Bundy een voorsprong van 17 uur. In Chicago steelt hij een auto, rijdt naar Atlanta en stapt in de bus naar Florida. Daar huurt Ted Bundy onder de naam Chris Hagen een appartement in de buurt van de universiteit van Florida en is hij klaar om zijn razernij voort te zetten.

Bundy (midden) overlegt met zijn advocaten. In de VS komt het proces live op tv.

Op de vlucht

LISA LEVY, MARGARET BOW- MAN, KAREN CHANDLER, KATHY KLEINER - Op 14 januari 1978 komt een huisgenoot van het Chi Omega meidenhuis ’s nachts via de achterdeur thuis en ziet nog net een man met een honkbalknuppel via de voordeur vertrekken. De huisgenoot loopt naar boven en treft daar Kleiner en Chandler aan, hevig bloedend en in elkaar geslagen, maar nog in leven. De toegesnelde politie onderzoekt de rest van het huis en treft de levenloze lichamen van Levy en Bowman in hun kelderkamers aan. Levi is gewurgd, gebeten en geslagen en haar genitaliën zijn bewerkt met een fles haarverf. Daarnaast is haar rechtertepel bijna van haar lichaam gebeten. Bowman is gewurgd met een panty die nog altijd om haar nek hangt. Daarnaast is haar schedel ingeslagen, vermoedelijk met de honkbalknuppel die Bundy heeft meegenomen.

CHERYL THOMAS - Diezelfde nacht slaat Bundy nogmaals toe. Hij breekt de schedel van Cheryl Thomas op vijf plaatsen, net als haar kaak. Haar linkerschouder is ontwricht. Thomas overleeft de aanval.

KIMBERLY DIANE LEACH - Op 9 februari 1978 slaat Ted Bundy voor de laatste keer toe. Hij steelt een bestelbus van de universiteit en rijdt naar Lake City, waar hij de pas 12-jarige Leach van het schoolplein plukt. Op 12 april 1978 vindt de politie haar resten in een oude varkensstal op zo’n 50 kilometer van Lake City. De doodsoorzaak van Kimberly is vanwege de staat van ontbinding niet meer vast te stellen. Na de laatste moord slaat Bundy wederom op de vlucht, om voor de tweede keer tegen de lamp te lopen bij een verkeerscontrole. Bundy probeert te voet te vluchten, maar een alerte agent tackelt hem en voert Amerika’s meest beruchte moordenaar geboeid af.

Laatste dagen

Kort na zijn arrestatie staat Bundy terecht voor de moorden in het Chi Omega-huis. Vooral de duidelijke bijtafdrukken in het lichaam van Lisa Levy maken de zaak een eitje voor de aanklagers. Bundy wordt op 31 juli 1979 door de jury ter dood veroordeeld. Het duurt uiteindelijk tot het voorjaar van 1989 voordat het vonnis kan worden voltrokken. Steeds weer gaat Bundy in beroep en twee eerdere executies voorkomt hij op die manier, waarvan één slechts 15 minuten voor het geplande einde. In de aanloop naar zijn definitieve executie, wanneer Bundy weet dat er geen ontkomen meer aan is, begint hij te praten. Hij claimt in totaal meer dan honderd vrouwen te hebben gedood en geeft de politie tips over vindplaatsen van stoffelijke resten in een poging zijn executie verder uit te stellen, maar men weigert om het onvermijdelijke nog langer uit te stellen. Bundy belt nog één keer met zijn moeder Eleanor, weigert zijn laatste maaltijd en krijgt in de vroege ochtend de dodelijke schokken van de elektrische stoel door zijn lijf gejaagd. Op 24 januari om 7.16 uur is de wereld bevrijd van Theodore Robert Bundy.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • GETTY IMAGES e.a.