Justitie heeft het vermoeden dat W. de opdrachtgever is van de moord op Kelvin Maynard, een oud-profvoetballer die in 2019 door twee mannen op een scooter werd neergeschoten in Amsterdam-Zuidoost. Ook wordt Piet W. verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Surinaamse Amsterdammer Genciel ’Genna’ Feller in 2019. Feller werd 2 september van dat jaar op Curaçao door twee mannen doorzeefd met kogels. Zowel de moord op Maynard als die op Feller zouden te maken hebben met een 'geripte' partij cocaïne.
Enkelband
Dinsdagochtend werd W. gearresteerd in een woning in Almere, waar hij al enkele weken verbleef met een enkelband om. De Surinamer werd namelijk eerder dit jaar opgepakt op Aruba en uitgeleverd aan Nederland, omdat hij een gevangenisstraf open had staan. Die veroordeling was voor zijn aandeel in drugstransporten en deelname aan een criminele organisatie.
Het laatste gedeelte van die straf mocht W. thuis in Nederland uitzitten, vandaar de enkelband. Echter zit hij nu weer achter de tralies, met name omdat justitie bang is dat hij (weer) zou vluchten - dit deed hij in het verleden ook al eens, tijdens een verlofmoment. Mocht W. nu weer de benen nemen, dan zou het lastig worden om hem voor de rechter te krijgen voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de liquidaties van Feller en Maynard.
'Coke-multinational'
In 2014 werd Siegfried, roepnaam 'Piet', in Rotterdam veroordeeld tot zeven jaar cel. De destijds 45-jarige W. had volgens de aanklagers jarenlang leidinggegeven aan een enorm cocaïnesyndicaat. Deze criminele organisatie wordt omschreven als een heuse 'multinational' die 'wereldwijd opereerde', aldus het OM.
De groep zou vooral grote partijen coke opkopen in Zuid-Amerika, om ze vervolgens via Afrika Europa in te smokkelen. W's naam werd dan ook al eerder in verband gebracht met onderschepte partijen drugs die in Rotterdam opdoken.
Zestig telefoons, luxe hotels, horloges
De vijf verdachten, waaronder W., werden al in 2012 in de boeien geslagen in Barcelona, na afloop van de Champions League-topper FC Barcelona - AC Milan. Het onderzoek over de zaak droeg codenaam Operatie Tidore, en was destijds een van de grootste in zijn soort voor de nationale recherche.
In het onderzoek kwam naar voren dat Piet W. over zo'n zestig telefoons beschikte en letterlijk tonnen uitgaf aan dure vliegtickets, luxe hotels en het bezoeken van concerten en voetbalwedstrijden, schreef Trouw destijds. De drugsbaron was vooral vaak te vinden in Camp Nou, het FC Barcelona-stadion en tevens de plek waar hij in 2012 in z'n kraag werd gevat.
Gevlucht
Uiteindelijk werd W. veroordeeld tot 7 jaar cel wegens drugstransporten en deelname aan een criminele organisatie. Twee andere verdachten kregen celstraffen van vier en drie jaar opgelegd.
Toch zat het Surinaams-Nederlandse kopstuk van de cocaïnemaffia zijn straf niet uit in Nederland. Tijdens een verlofmoment nam hij de benen om vervolgens naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo te vluchten. In februari 2022 werd hij alsnog opgepakt bij de Beatrix Luchthaven op Aruba. Een week later werd hij overgevlogen naar Nederland om de rest van zijn straf uit te zitten.
Op de foto met Willem-Alexander en Máxima
Dat Piet W. en zijn kornuiten affiniteit met voetbal hadden, blijkt overigens niet alleen uit alle wedstrijden van FC Barcelona die zij bezochten, volgens het Surinaamse mediaplatform Waterkant.net financierde W. zelfs zijn eigen Surinaamse hoofdklasse-club: SV Notch.
Bovendien bezocht Siegfried 'Piet' W. het WK van 2010, u weet wel, toen Nederland de finale van Spanje verloor. De drugsbaron was tijdens deze wedstrijd aanwezig en wist na afloop de catacomben van het stadion te bereiken. Wie daar ook rondliepen: prins Willem-Alexander en Máxima. W. en zijn vrienden liepen het koninklijk paar tegen het lijf en gingen doodleuk op de foto met het stel. Tot grote ergernis van diverse opsporingsdiensten, schrijft Waterkant. Deze zouden W. op dat moment namelijk al een tijdje op de radar hebben. Volgens De Telegraaf showde Piet W. die bewuste foto vervolgens met enige regelmaat aan zijn criminele vrienden.
- Telegraaf, Trouw, Waterkant
- Privébeeld